Тъкмо в унисон с дъждовното време навън, което ни предразполага да пием по чаша кафе у дома, вместо навън… Тъкмо, за да си припомним някое пътуване до Франция или да се подготвим за пролетното си приключение в Париж… Спираме се на най-популярните френски десерти, за да ви разкажем нещо любопитно и вкусно за тях и също, за да направим деня ви малко по-сладък и усмихнат.
Еклерите
Техните продълговати форми са ни добре познати, макар вкусът им у нас да се различава от този на същия десерт, предлаган във Франция. Обикновено те са пълни с крем и са украсени с шоколад. Еклер (éclair) на френски означава „светкавица“, а името им идва от факта, че всеки изяжда този десерт сравнително бързо, заради отличния им вкус. Еклерите водят началото си от 19-ти век, когато били сервирани във Франция за пръв път. Има предположения, че този десерт е измислен от известният френски готвач Antonin Careme, който живял от 1784 до 1833 година.
Макарони
Френските макарони се приготвят от белътци, захар, бадемова пудра и с малко от тайните на истинския шеф. Всеки две бисквити се залепят с крем по между им, за да формират автентичния, завършен вид на макароните. Въпреки че тези сладки се считат за типично френски, много често са възниквали дебати за произхода им. Някои твърдят, че рецептите са се появили още през 1791 година, а италианците може би имат нещо общо в цялата тази сладка история.
Крем брюле
Десертът се приготвя от яйчен крем и се полива с карамелизирана захар. Сервира се на стайна температура. Често има вкус на ванилия, но различните сладкари предлагат и други вкусове на известния десерт. Сведения за рецептата са открити в готварската книга от 1691 година на готвача Francois Massialot. В началото на 18-ти век наричали десертът „изгорен крем“, най-вероятно заради това, че се полива с горещ разтопен карамел. Крем брюле е един от най-разпространените в света френски десерти.
Кроасани
Имайте предвид, че ние изговаряме напълно погрешно това произведение на френската кулинария, защото на френски думата звучи много по-различно и за много хора – нечленоразделно. Всъщност, има много спорове дали кроасаните идват от Франция или Австрия, понеже и в двете страни има дълга история, свързана с този десерт. Той се приготвя от многопластово тесто, приготвено по специална рецепта. Могат да се пълнят с шоколад, различни кремове, а отдавна и със солени пълнежи. Предшественици на рецептата на традиционния кроасан са открити още в записки от 13-ти век.
А кои са вашите любими френски десерти и можете ли да ги приготвяте у дома?
Текст: Fashion Inside
Снимки: Pexels