Коледната еуфория отмина, а с нея и празничните ни кулинарни експерименти. През изминалите седмици ви представихме няколко интересни рецепти, подходящи за 24 и 25 декември, а днес вече отправяме поглед към новогодишната трапеза. Избрахме класически приготвено ястие, а именно телешко месо, сготвено с червено вино. Но в нашата рецепта, предоставена ни от сп. „Меню”, то е допълнено от ароматните акценти на джинджифил, чесън и червен лук.
Необходими продукти за този кулинарен шедьовър са 4 по 200 г телешки стека, 50 мл червено вино, 50 мл соев сос, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. шарен пипер, сол, 2 с.л. зехтин. За соса ви трябват 1 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 1 ч.л. нишесте, 50 г студено краве масло, 1 с.л. магданоз, сол. За карамелизирания лук пък се нуждаете от 2 глави червен лук, 2 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 2 с.л. оцет, 1 с.л. мед, сол, зърна от нар за гарниране.
Начинът на приготвяне е следният: Смесете соевия сос, лимоновия сок, джинджифила и чесъна. Сложете месото в получената марината за 1 час в хладилника. Подсушете и се поръсете със сол и пипер.
Загрейте зехтина и в него изпържете от всички страни филето на умерен огън, по около 3 мин. от всяка страна, в зависимост от желаната степен на изпичане.
Сосът се приготвя, катов малък тиган се слагат да заврат лукът и виното. Когато остане ½ от течността, лукът се прецежда. Нишестето се разтваря в 2 с. л. вода и се добавя към редуцираното вино. Слага се на огъня да се сгъсти и се прибавят едно по едно кубчетата студено масло, при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и се добавя магданозът.
Червеният лук се слага заедно с чесъна в загретия зехтин на слаб огън да омекне и леко да се позлати, при непрекъснато разбъркване. Прибавят се оцетът, медът и малко сол на вкус. Разбърква се още минута-две на огъня.
Стековете се сервират със соса, червения лук и няколко зърна от нар.
Текст: Станислава Добрева
Снимка: сп. „Меню”
The Christmas euphoria has passed, and with it, our holiday culinary experiments. In recent weeks, we presented some interesting recipes , suitable for 24 and 25 December, and today we look to the New Year’s table. We chose a classic dish, namely beef, cooked with red wine. But in our recipe provided to us by the magazine „Menu“, it is complemented by the aromatic accents of ginger , garlic and red onion.
Ingredients for this culinary masterpiece are as follows: 4 200g beef steak , red wine 50 ml , 50 ml soy sauce, 2 tablespoons lemon juice, 1 tablespoon grated ginger,1 clove garlic, 1 teaspoon colorful pepper, salt, 2 tablespoons olive oil. For the sauce you need 1 cup red wine, 1 onion, 1 teaspoon starch , 50 g cold butter, 1 tablespoon parsley , salt . For the caramelized onions you need 2 red onions , 2 tablespoons olive oil, 1 clove garlic, 2 tablespoons vinegar, 1 tablespoon honey , salt, pomegranate seeds for garnish .
The method of preparation is as follows : Mix the soy sauce, lemon juice, ginger and garlic. Put the meat in the resulting marinade for 1 hour in the refrigerator. Dry and sprinkle with salt and pepper.
Heat the oil and fry the fillet on all sides on medium heat for about 3 minutes on each side, depending on the desired degree of roasting .
The sauce is prepared in a small saucepan- put the onions and wine to boil. When ½ of the liquid is left, strain the onions. The starch is dissolved in 2 tablespoons of water and added to the reduced wine . It is then heated up to thicken and the small pieces of cold butter are added one by one, stirring continuously. The meal is seasoned with salt and fresh parsley .
Put the red onion with the garlic in the heated olive oil over low heat to soften, again stirring constantly . Add the vinegar , honey and a little salt. Stir a minute or two more.
Steaks are served with sauce, red onion and a few grains of a pomegranate.
Written by Stanislava Dobreva
Picture: „Menu“ magazine