Празнична трапеза: Телешко филе с червен сос и карамелизиран лук

x


Коледната еуфория отмина, а с нея и празничните ни кулинарни експерименти. През изминалите седмици ви представихме няколко интересни рецепти, подходящи за 24 и 25 декември, а днес вече отправяме поглед към новогодишната трапеза.  Избрахме класически приготвено ястие, а именно телешко месо, сготвено с червено вино. Но в нашата рецепта, предоставена ни от сп. „Меню”, то е допълнено от ароматните акценти на джинджифил, чесън и червен лук.

Необходими продукти за този кулинарен шедьовър са 4 по 200 г телешки стека, 50 мл червено вино, 50 мл соев сос, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. шарен пипер, сол, 2 с.л. зехтин. За соса ви трябват 1 ч.ч. червено вино, 1 глава лук, 1 ч.л. нишесте, 50 г студено краве масло, 1 с.л. магданоз, сол. За карамелизирания лук пък се нуждаете от 2 глави червен лук, 2 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 2 с.л. оцет, 1 с.л. мед, сол, зърна от нар за гарниране.

Начинът на приготвяне е следният: Смесете соевия сос, лимоновия сок, джинджифила и чесъна. Сложете месото в получената марината за 1 час в хладилника. Подсушете и се поръсете със сол и пипер.

Загрейте зехтина и в него изпържете от всички страни филето на умерен огън, по около 3 мин. от всяка страна, в зависимост от желаната степен на изпичане.

Сосът се приготвя, катов малък тиган се слагат да заврат лукът и виното. Когато остане ½ от течността, лукът се прецежда. Нишестето се разтваря в 2 с. л. вода и се добавя към редуцираното вино. Слага се на огъня да се сгъсти и се прибавят едно по едно кубчетата студено масло, при непрекъснато разбъркване. Подправя се със сол и се добавя магданозът.

Червеният лук се слага заедно с чесъна в загретия зехтин на слаб огън да омекне и леко да се позлати, при непрекъснато разбъркване. Прибавят се оцетът, медът и малко сол на вкус. Разбърква се още минута-две на огъня.

Стековете се сервират със соса, червения лук и няколко зърна от нар.

Текст: Станислава Добрева

Снимка: сп. „Меню”


The Christmas euphoria has passed, and with it, our holiday culinary experiments. In recent weeks, we presented some interesting recipes , suitable for 24 and 25 December, and today we look to the New Year’s table. We chose a classic dish​, namely beef, cooked with red wine. But in our recipe provided to us by the magazine „Menu“, it is complemented by the aromatic accents of ginger , garlic and red onion.

Ingredients for this culinary masterpiece are as follows: 4 200g beef steak , red wine 50 ml , 50 ml soy sauce, 2 tablespoons lemon juice, 1 tablespoon grated ginger,1 clove garlic, 1 teaspoon colorful pepper, salt, 2 tablespoons olive oil. For the sauce you need 1 cup red wine, 1 onion, 1 teaspoon starch , 50 g cold butter, 1 tablespoon parsley , salt . For the caramelized onions you need 2 red onions , 2 tablespoons olive oil, 1 clove garlic, 2 tablespoons vinegar, 1 tablespoon honey , salt, pomegranate seeds for garnish .

The method of preparation is as follows : Mix the soy sauce, lemon juice, ginger and garlic. Put the meat in the resulting marinade for 1 hour in the refrigerator. Dry and sprinkle with salt and pepper.

Heat the oil and fry the fillet on all sides on medium heat for about 3 minutes on each side, depending on the desired degree of roasting .

The sauce is prepared in a small saucepan- put the onions and wine to boil. When ½ of the liquid is left, strain the onions. The starch is dissolved in 2 tablespoons of water and added to the reduced wine . It is then heated up to thicken and the small pieces of cold butter are added one by one, stirring continuously. The meal is seasoned with salt and fresh parsley .

Put the red onion with the garlic in the heated olive oil over low heat to soften, again stirring constantly . Add the vinegar , honey and a little salt. Stir a minute or two more.

Steaks are served with sauce, red onion and a few grains of a pomegranate.

Written by Stanislava Dobreva

Picture: „Menu“ magazine

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Коктейлна рокля Dawnana Regular Fit от ROTATE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта CP120 Черен от Coach

  Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бяла рокля в студен ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени