Сидония Радева: за кулинарното изкуство, Lord of the Chefs и агнешкото задушено

x


Познаваме Сидония Радева от кулинарното шоу Lord of the Chefs. Преди 2 години тя се изправи пред зрителите, журито и най-вече конкуренцията, за да заяви уверено своите умения в кухнята и да извоюва победата. Победа, която променя живота ѝ завинаги.

Днес българката с френско име ръководи свой ресторант, а ние я срещнахме по време на тридневния Chivas Gourmet Salon в столицата. Поговорихме си за телевизионното предаване, предстоящите коледни празници и любимите ѝ рецепти. Ето какво сподели тя пред нашия екип:

Разкажете ни повече за себе си: Коя е Сидония Радева извън готварското изкуство?

Готварското изкуство е част от моята същност, която нося винаги у себе си. Аз съм майка на две прекрасни деца, които осмислят всичко, с което се занимавам. Именно себеотдаването, грижата, споделянето, жестът и вниманието към хората, които обичам, ме вдъхновяват и предавам всички тези емоции и страст в ястията, които приготвям.

Вие сте победителката в първия сезон на шоуто Lord Of The Chefs. Промени ли се животът Ви след това?

За мен бе огромно предизвикателство да участвам в единствено по рода си кулинарно телевизионно шоу и още по-голяма чест да съм първият Lord of the Chefs.

Наградата ресторант, който получих за ползване, нарекох “Sidoniya – Lord of the Chefs”

Сидония – защото името ми е гаранция за качеството и вкуса на ястията, които приготвям.

Lord of the Chefs – защото това е емблема и награда за усилията и уменията ми.

Този ресторант ще остави завинаги емоционална следа в съзнанието ми. В него имах удоволствието да се срещна и запозная с уникални хора, ценители на кулинарното изкуство, които и до днес са мои приятели. Научих се, че в този бизнес най-важно е удобството на клиента – от паркирането до дискретността и това бе причината да преместя бизнеса си на нов адрес, с просторна градина през горещите летни дни; изискана зала, съчетаваща домашен уют и гостоприемство, лоби бар, подходящ за провеждане на коктейли и други мероприятия.

Повече от две години ресторантът ми работи успешно, много от моите клиенти са вече мои приятели и това ми носи най-голямо удовлетворение от работата ми.

Кой е любимият Ви специалитет, който предлагате на гостите си? Бихте ли ни споделили рецептата?

Едно от любимите ми ястия, които сервирам, изпълнено с български аромати и вкусове, е Агнешко задушено. Именно с този специалитет гощавах световноизвестната звезда Хадауей, който беше очарован от вкуса и крехкотата на месото.



Агнешко Задушено

1 агнешко бутче

3 моркова

4 гл. лук

5 средно големи картофа

250 гр. чери домати

5-6 скилидки чесън

15 гр. сол

10 гр. черен пипер

20 гр. червен пипер

200 гр. краве масло

50 мл. олио

4-5 стръка свежа мащерка

4-5 стръка свеж розмарин

Aгнешкото бутче се овкусява със солта,черен и червен пипер, шпикова се с чесъна и единия морков, нарязан на ивички. Смесват се олиото и разтопеното масло и се омазнява целият бут.

В намазнена дълбока тава се поставят зеленчуците и агнешкото бутче, върху тях се подреждат подправките и се долива до половината на тавата със зеленчуков бульон. Завива се с алуминиево фолио и се пече около 3-4 часа във фурна, загрята до 170 градуса. Подходяща гарнитура за агнешкото задушено са розмаринови картофи или ризото с гъби.



Тази година сте част от Chivas Gourmet Salon. С какво изненадахте посетителите на събитието?

С уникално говеждо, приготвено по различни начини… и много сладки изкушения.



Има ли мода в кулинарията?

Кулинарията се развива непрекъснато, динамично и е продиктувана от нашите клиенти, които очакват от нас като шеф готвачи да им предложим любими вкусове от детството, но с нов прочит…  изненада и магия.

Как успявате да поддържате фигурата си, когато непрекъснато приготвяте кулинарни изкушения?

С постоянно движение  и най-вече – консумиране на здравословна, сезонно балансирана храна.

Ние сме деца на майката природа и здравословното готвене е подчинено на качествени продукти, природосъобразна храна и традиционни рецепти, които допринасят за хранителния баланс.



Наближават коледните празници. Какви ястия ще включва трапезата Ви за празника?

Традициите са част от нашата същност и духовност и затова на коледната ни трапеза ще присъстват всички традиционни постни ястия. А за посрещане на Новата година ще приготвя тематично меню “Спомени от стари ленти” – любими вкусове от близкото минало, с песни за любов и още нещо…

Интервю: Станислава Добрева

Снимки: Сидония Радева

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Пуловер Бежов Oversize от Kontatto

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ботуши New Ring от See By Chloé

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Раница Le Petit Tourni Кафяв от JACQUEMUS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Плетени панталони Regular Fit от Kontatto

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дяволът е в детайлите.

Ако сте пропуснали
Най-четени