Познаваме Сидония Радева от кулинарното шоу Lord of the Chefs. Преди 2 години тя се изправи пред зрителите, журито и най-вече конкуренцията, за да заяви уверено своите умения в кухнята и да извоюва победата. Победа, която променя живота ѝ завинаги.
Днес българката с френско име ръководи свой ресторант, а ние я срещнахме по време на тридневния Chivas Gourmet Salon в столицата. Поговорихме си за телевизионното предаване, предстоящите коледни празници и любимите ѝ рецепти. Ето какво сподели тя пред нашия екип:
Разкажете ни повече за себе си: Коя е Сидония Радева извън готварското изкуство?
Готварското изкуство е част от моята същност, която нося винаги у себе си. Аз съм майка на две прекрасни деца, които осмислят всичко, с което се занимавам. Именно себеотдаването, грижата, споделянето, жестът и вниманието към хората, които обичам, ме вдъхновяват и предавам всички тези емоции и страст в ястията, които приготвям.
Вие сте победителката в първия сезон на шоуто Lord Of The Chefs. Промени ли се животът Ви след това?
За мен бе огромно предизвикателство да участвам в единствено по рода си кулинарно телевизионно шоу и още по-голяма чест да съм първият Lord of the Chefs.
Наградата ресторант, който получих за ползване, нарекох “Sidoniya – Lord of the Chefs”
Сидония – защото името ми е гаранция за качеството и вкуса на ястията, които приготвям.
Lord of the Chefs – защото това е емблема и награда за усилията и уменията ми.
Този ресторант ще остави завинаги емоционална следа в съзнанието ми. В него имах удоволствието да се срещна и запозная с уникални хора, ценители на кулинарното изкуство, които и до днес са мои приятели. Научих се, че в този бизнес най-важно е удобството на клиента – от паркирането до дискретността и това бе причината да преместя бизнеса си на нов адрес, с просторна градина през горещите летни дни; изискана зала, съчетаваща домашен уют и гостоприемство, лоби бар, подходящ за провеждане на коктейли и други мероприятия.
Повече от две години ресторантът ми работи успешно, много от моите клиенти са вече мои приятели и това ми носи най-голямо удовлетворение от работата ми.
Кой е любимият Ви специалитет, който предлагате на гостите си? Бихте ли ни споделили рецептата?
Едно от любимите ми ястия, които сервирам, изпълнено с български аромати и вкусове, е Агнешко задушено. Именно с този специалитет гощавах световноизвестната звезда Хадауей, който беше очарован от вкуса и крехкотата на месото.
Агнешко Задушено
1 агнешко бутче
3 моркова
4 гл. лук
5 средно големи картофа
250 гр. чери домати
5-6 скилидки чесън
15 гр. сол
10 гр. черен пипер
20 гр. червен пипер
200 гр. краве масло
50 мл. олио
4-5 стръка свежа мащерка
4-5 стръка свеж розмарин
Aгнешкото бутче се овкусява със солта,черен и червен пипер, шпикова се с чесъна и единия морков, нарязан на ивички. Смесват се олиото и разтопеното масло и се омазнява целият бут.
В намазнена дълбока тава се поставят зеленчуците и агнешкото бутче, върху тях се подреждат подправките и се долива до половината на тавата със зеленчуков бульон. Завива се с алуминиево фолио и се пече около 3-4 часа във фурна, загрята до 170 градуса. Подходяща гарнитура за агнешкото задушено са розмаринови картофи или ризото с гъби.
Тази година сте част от Chivas Gourmet Salon. С какво изненадахте посетителите на събитието?
С уникално говеждо, приготвено по различни начини… и много сладки изкушения.
Има ли мода в кулинарията?
Кулинарията се развива непрекъснато, динамично и е продиктувана от нашите клиенти, които очакват от нас като шеф готвачи да им предложим любими вкусове от детството, но с нов прочит… изненада и магия.
Как успявате да поддържате фигурата си, когато непрекъснато приготвяте кулинарни изкушения?
С постоянно движение и най-вече – консумиране на здравословна, сезонно балансирана храна.
Ние сме деца на майката природа и здравословното готвене е подчинено на качествени продукти, природосъобразна храна и традиционни рецепти, които допринасят за хранителния баланс.
Наближават коледните празници. Какви ястия ще включва трапезата Ви за празника?
Традициите са част от нашата същност и духовност и затова на коледната ни трапеза ще присъстват всички традиционни постни ястия. А за посрещане на Новата година ще приготвя тематично меню “Спомени от стари ленти” – любими вкусове от близкото минало, с песни за любов и още нещо…
Интервю: Станислава Добрева
Снимки: Сидония Радева