Защо кожата ни се променя със сезоните?

x

Вече всички знаем, че смяната на сезоните може да повлияе на кожата ни.

Кожата през лятото е „мазна“ не само заради себума и потта, а и заради влажността на въздуха. Когато времето стане по-хладно, взимаме по-продължителен и по-горещ душ. Горещата вода се изпарява по-лесно от кожата, а във въздуха няма толкова влага, която да помогне за улавянето на влага от кожата. Когато водата се изпарява по-бързо, кожата изглежда суха и опъната.

Много неща могат да се случат, когато на кожата й липсва влага. При всяка промяна на времето може да забележите повече сухота или опънатост, зачервяване или лющене, дори сърбеж. Особено се усеща след душ.

Преминаването от суха към много суха кожа е доста неприятно. Когато виждате и усещате, че не можете да получите достатъчно влага в кожата си (да не говорим за лющене, зачервяване и раздразнение, които са симптоми на много сухата кожа), е задължително да промените рутината си.



Все от някъде трябва да се започне

Експертите препоръчват да увеличите плътността на вашия овлажнител (например да изберете крем вместо лосион) и по-рядко да използвате ексфолиращи и изсушаващи съставки като бензоил пероксид, салицилова киселина и ретинол.

Можете да добавите почистващ продукт на маслена основа, както и серум с хиалуронова киселина сутрин и вечер, също хидратираща маска 2-3 пъти седмично.

Ако забелязвате, че кожата ви се променя, рутината, която сте имали преди, може да се нуждае от някои корекции. Не е необходимо да преразглеждате всяка стъпка, но е добра идея да промените някои съставки.



За да не се изгубите в океана от сложни имена

Ако обичате ексфолиращи киселини като гликолова, млечна и дори ретинол, не се притеснявайте – не е нужно да се отказвате изцяло от тези съставки само защото кожата ви е суха. Когато имате суха кожа, имате мъртви кожни клетки, които се натрупват една върху друга. Чрез нежно ексфолиране кожата ви вече ще може напълно да приеме всички серуми и овлажнители, които искате да въведете.

Можете да ексфолирате с гликолова киселина 2-3 пъти седмично, в зависимост от това колко чувствителна е кожата ви. За хора със суха, чувствителна кожа, които искат да получат малко ексфолиране, се препоръчват аскорбинова киселина (витамин С), азелаинова киселина и млечна киселина.



Не без хиалуронова киселина

Експертите препоръчват добавянето на хиалуронова киселина към рутината. Хиалуроновата киселина се намира естествено в телата ни, но те спират да я произвеждат, след като навършим 25 години. Половината от това, което вече имаме, се разгражда в тялото ни до 50-те ни години. Ето защо с напредване на възрастта кожата ни става по-суха и губи от плътността и гладкостта си.

Пилингът и сухотата често се свързват с ретинол, но предприемането на няколко допълнителни стъпки за хидратиране (като използването на хиалуронова киселина) може да промени всичко. Можете дори да нанесете овлажнител преди и след ретинола, за да разредите продукта и да поддържате кожата си възможно най-хидратирана.



За финал

Здравето на кожата до голяма степен зависи от здравето на тялото. Поддържайте се хидратирани отвътре навън, като пиете достатъчно вода всеки ден. Не забравяйте и слънцезащитния си крем – да, целогодишно.

Започваме да променяме навиците и ежедневието си за есента и зимата, а това се отразява и на кожата ни. Експертите препоръчват да включим в рутината си хидратиращ овлажнител веднага след душ, когато кожата е все още влажна, което ще помогне за предотвратяване на цялата тази загуба на вода и ще помогне за поддържане на кожата еластична, плътна и добре овлажнена.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Препоръки от седмицата

Пуловер Бежов Regular Fit от AMI PARIS

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер Exeter Червен Regular Fit от Desigual

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожено яке Lonie Кафяв Loose Fit от Gestuz

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Животински принтове в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени