6 неща, които ни състаряват неусетно

x

Жените, които прекарват по 8 часа на ден пред компютъра, изглеждат с 9 години по-възрастни от биологичната си възраст. Това твърдят резултати от проучване, проведено в САЩ.

Замисляме ли се наистина доколко някои неща от ежедневието ни оказват негативно влияние върху нашия биологичен часовник и здраве? Добрата новина е, че за всеки проблем има решение. Е, не можем да спрем времето, но можем все пак да направим нещо, добавяйки един-два полезни навика. 30 минути разходка пеша на ден и изкачаване по стълбите вместо возене с асансьора противодействат ефективно на 8-те часа седене пред компютъра.

Освен заседналия начин на живот ето още пет неща, които ни състаряват неусетно.Електронните устройства

Синята светлина, излъчвана от смартфоните, прониква по-дълбоко в слоевете на кожата, отколкото слънчевите UV лъчи. Само 60-минутно излагане на тази светлина е достатъчна, за да предизвика проблеми, свързани с кожата. Ето защо дерматолозите предупреждават за продължителното излагане на високоенергийна видима (HEV) светлина, излъчвана от телефони, таблети или компютърни екрани, тъй като тя причинява увреждане на кожата.

Една от причините за преждевременното стареене на кожата е ежедневното ползване на електронни устройства, колкото и да не искаме да го признаем и приемем. Излъчването от екраните разрушава колагена в кожата. Още един страничен ефект е отпускането на лицевия контур, което се наблюдава при 77% от хората, ползващи смартфони. Решението – ограничете по възможност времето, което прекарвате с лице срещу дисплея на смартфона.Захарта

Захарта може да ви накара да остареете по-бързо. Ето защо е препоръчително да я консумирате умерено за оптимално здраве. Като цяло хората с по-високи нива на захар изглеждат по-възрастни. Разбира се, не можете напълно да се откажете от захарта. Но ако не я контролирате, с течение на времето тя предизвиква много специфични ефекти на стареенето, включително бръчки и отпусната кожа. Това се случва чрез процес, наречен „гликация“. По време на този процес захарта се превръща в опасни свободни радикали, които увреждат клетките на кожата и по този начин ускоряват процеса на стареене. При жените този ефект става все по-видим след 35-годишна възраст.Алкохолът

Честата употреба на алкохол има пагубно влияние върху косата и кожата. Ако на 20+ имунната система се възстановява доста бързо, на 30+ и на 40+ визуалните последствия от махмурлука не са никак приятни. Трудно ще ви спасят дори хидратиращите маски за лице и околоочен контур.

Червеното вино има благоприятен ефект за сърдечносъдовата система, ако се консумира в умерени количества – не го отричаме. Но прекалената консумация на алкохол в зряла възраст е причина например за прогресираща загуба на памет. Научно доказано е, че хората, които не консумират никакъв алкохол, имат по-рядко целулит и по-висок процент на хидратация на кожата.Спането настрани

Повечето от нас се настаняват в леглото, без да се замислят как са разположили тялото си. Това е толкова рутинен навик, че мнозина рядко се притесняват как се отразява на здравето им.

Позициите за сън имат един от най-силните ефекти върху тялото и лицето, особено когато се практикуват за продължителен период от време. Установено е, че натискът върху лицето по време на сън (когато хората спят настрани) причинява изкривяване на лицето, което води до образуване на бръчки от сън (sleep wrinkles) с течение на времето.

Позициите за сън причиняват различни линии, които са основна причина за бръчки. За да си отпочинете и да се събудите с чувство за младост, специалистите съветват да спите по гръб или да ползвате копринена калъфка за възглавница. Така ще имате и своя истински beauty sleep.Стресът

Стресът води до затруднения с концентрацията, хронична умора, липса на мотивация, а следствие от това е и бързото остаряване. Положителната нагласа и релаксирането се отразяват веднага на еластичността и тена на кожата на лицето. Някои лекари препоръчват да си вземем домашен любимец. Според тях собствениците на котки са изложени на по-малък риск от сърдечносъдови заболявания, а стопаните на кучета са с по-високи нива на благополучие.


Текст: Деси Найденова

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сако с вълна и каре VERYCHI

Сако с вълна и каре VERYCHI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо сако от туид Happiness İstanbul

Късо сако от туид Happiness İstanbul Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Модата е като яденето, не трябва да се придържате към едно и също меню.

Ако сте пропуснали
Най-четени