5 неща, за които грешим в храненето

x

Колкото и добре да сме информирани по отношение на правилата за хранене, винаги остава място за още някой факт, който да ни изненада. Следващите пет ни дадоха повод да се замислим колко неотклонно трябва да следваме всички нови правила, за да направим хранителния си режим оптимално ефективен. Ето какво имаме предвид.


 

Bowl of kiwis (Actinidia deliciosa) on wooden table

 


Ситуацията с обеленото киви

Киви плодовете са мощен източник на витамин С, омега-3 мастни киселини и възстановяващи антиоксиданти. Да, неоспорим факт, само че по-голямата част от тези полезни вещества се съдържа в кората им. Ако продължавате да ги белите, заедно с обелките изхвърляте и повечето от тяхната сила. Според последни резултати от различни изследвания, консумацията на необелени плодове утроява приема на фибри и запазва пълното количество витамин С. Допълнително подобряват и съня.


 

2-brocolli

 


Броколите не са само розички

И в този случай, колкото повече части от растението включите в храненето си, толкова повече ползи ще имате. Тук става въпрос не само за дръжките, но и за листата, които изграждат самото растение. Отново като резултат от различни изследвания е открито благоприятното им въздействие, защото съдържат голямо количество витамини А, С, К и съединения като глюкозинолати, например, които спомагат за ефективна детоксикация.


 

3-milk

 


Пълномаслено vs. обезмаслено мляко

Нискомаслените млечни продукти, които смятате, че ви помагат да поддържате линията си, всъщност не правят нищо такова. Те са толкова силно обработени, че не носят почти никаква хранителна стойност, докато пълномасленото мляко съдържа цял куп жизненоважни минерали и витамини. Освен това, когато премахнете маслеността променяте обработването на храната в организма и той започва да търси начини да компенсира липсата на стойност, като си я набавя от другите храни.


 

4-caramelized-food


Процесът на карамелизиране при готвене

Когато подготвяте лука го приготвяте до златист цвят, което го прави особено вкусен. От друга страна обаче този процес предизвиква химическа реакция, при която захарите се свързват с протеините и създават крайни продукти на гликирането. На обикновен език това е процес, който ускорява състаряването на кожата. Дори може да отключи други заболявания, свързани със стареенето като сърдечно-съдови проблеми или Алцхаймер, казват специалистите. Това може да се избегне ако приготвяте храната си чрез задушаване, бланширане или сотиране. Правилото е просто – колкото по-висока е температурата на приготвяне, толкова по-силно състаряващи вещества се появяват в нея.


 

5-cinnamon

 


Канелата не е само за десерти

Първата асоциация с подправката са сладките блюда. Но заради изключително полезните свойства, които притежава, специалистите препоръчват по-широкото й изплозване. Канелата помага за балансирането на нивата на кръвната захар и спомага за изгарянето на мазнини. Един от начините да я консумирате, без да трябва да изядете нещо много сладко е като я смесите с топла вода и я пиете като чай.

Знаем колко трудно е да се избегнат всички вкуснотии, които съществуват в ежедневието ни. Важно е обаче да направим осъзнат избор за това какво ще ни коства, ако непрекъснато се поддаваме на изкушението.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още: 

Диетата за божествена фигура на Жизел Бюндхен

Колко точно диетични са зелените храни всъщност

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от SAINT LAURENT

Блейзер от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Boyfriend дънки от DOLCE & GABBANA

Boyfriend дънки от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка черна рокля с кристали от AREA

Малка черна рокля с кристали от AREA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черни боти от MONCLER

Черни боти от MONCLER Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Монохромност в облеклото, цвят в косите.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ