8 хобита, които ви правят по-здрави и красиви

x


Обичате да плетете, да прекарвате часове наред в кухнята или да работите в градината? Чудесно! Това означава, че сте много по-здрави от останалите около вас. Изброените занимания са малка част от хобитата, които не само правят живота ви чудесен, но и подобряват здравето и самочувствието ви. Ако в ежедневието си имате едно или няколко любими дейности, ще се радвате на ниски нива на стрес и ще избегнете риска от болести като високо кръвно налягане или депресия.

Ето кои хобита се грижат за благосъстоянието ви.Занимания с домашния любимец
Грижите за домашния любимец понижават кръвното налягане и нивата на холестерола и стопяват усещането за самота, твърдят специалистите от центровете за контрол и превенция на заболяванията. Вероятно причината за това е, че едно куче се грижи за здравето ви като осигурява повече движение и разходки на свеж въздух.

Готвене
Според изследване, направено през 2014 г., хората, които редовно се хранят с домашно приготвена храна, дневно приемат с близо 130 калории по-малко от онези, които се хранят навън. Още един плюс: готвенето заедно с децата ще понижи риска от наднормено тегло за цялото семейство.

Доброволчески труд
Приют за бездомни животни, социална кухня, дарителска дейност: според изследване, публикувано в списание „American Journal of Public Health” отдаването на безвъзмезден труд или пари понижава кръвното налягане и стреса, удължава живота и действа положително върху настроението на хората. Според същото изследване, онези които никога в живота си не са извършвали доброволчески труд, са с 30 процента по-висок риск от смърт вследствие на стрес.Плетене
Работата, извършена с ръце, може да понижи нивата на стрес. Как така?! Защото ръкоделията изчистват съзнанието. В едно изследване от 2013 г. извършено сред 3 500 души, е установено, че ръчната работа и когнитивните дейности са свързани помежду си: колкото по-голяма част от участниците в изследването се занимавали с плетене, толкова повече от тях се радвали на добра умствена дейност.

Работа в градината
Градинарската работа е благотворна за вас, ако ежедневно сте изложени на голям стрес. Тя действа отпускащо. Изследвания са установили, че работата в градината намалява риска от деменция с близо 40 процента. Все пак движението поддържа тялото в добра форма! Друг положителен ефект на градинарската дейност: подправките и растенията, които отглеждате, правят домашните гозби още по-вкусни!

Рисуване
Творчеството с бои и моливи действа положително върху психическото ви здраве. С помощта на арт терапията ще понижите стреса, ще премахнете чувството на безпокойство и ще се отпуснете.Медитация
Медитирането е полезно не само за настроението ви, но и има множество позитивни действия върху организма ви: подобрява храносмилането, понижава кръвното налягане, действа срещу стреса и срещу възпаленията, свързани с него.

Според „Journal of Neuroscience” медитацията може дори да предотврати с близо 27 процента физическите болки и с около 44 процента емоционалните (за сравнение: морфинът облекчава болките с до 22 процента).

Пътешестване
Малките бягства от ежедневната работа понижават риска от сърдечни заболявания и депресии. Според изследване, публикувано в списание „Psychosomatic Medicine” развлекателните дейности  като пътешестването понижават кръвното налягане и намаляват освобождаването на хормоните на стреса.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Unsplash

Вижте още:

8 ЛЕСНИ ИДЕИ КАК ДА ПРОМЕНИМ ЛЯТОТО

КАК ДА ПРАВИМ НЯКОЛКО СТЪПКИ ПОВЕЧЕ ДНЕВНО

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Блейзер от BALMAIN

Блейзер от BALMAIN Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от VALENTINO

Дамска чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Сандали от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Елек от PETER DO

Елек от PETER DO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бежовото – една стилна вселена.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ