Ан Флипо и Карлос Бенаим – как бе създаден Libre на YSL

x

Тя живее в Париж. Той работи в Ню Йорк. Те са Ан Флипо и Карлос Бенаим, и работят от  двете страни на Атлантическия океан, за да осъществят своето виждане за LIBRE, парфюмът превърнал се в символ на свободната жена. Към момента на представянето на новия LIBRE EAU DE TOILETTE пред света, двамата майстори-парфюмеристи размишляват за съвместното си творческо пътешествие.РАЗГОВОРЪТ:

Бихте ли обяснили как работите заедно, докато Ан е в Париж, а Карлос е в Ню Йорк?

Ан Флипо + Карлос Бенаим: Споделяме различните си експерименти и запазваме най-добрите. Истински интересно е да се изненадваш от това, което другият измисля, докато работи върху твоята формула, като запазва първоначалната идея. Като чай за двама е!

Как се почувствахте, когато екипът на Yves Saint Laurent Beauté се обърна към Вас за създаването на нов основен аромат за марката?

А.Ф. + К.Б.: Много се вълнувахме да прегърнем това ново предизвикателство. С неговия авангарден дух и иновативно виждане, мосю Сен Лоран винаги е вдъхновявал и двама ни. Освен това LIBRE е дума, която олицетворява перфектно личността му. Предизвикателството беше да създадем нов революционен парфюм, който да продължи богатата история на ароматите Yves Saint Laurent и да напише цяла нова глава в нея.


Ан Флипо


Как си представихте първоначално LIBRE, когато Ви беше представен проектът на оригиналния Eau de Parfum?

А.Ф. + К.Б.: Решихме, че би било интересно да се преразгледа една мъжка структура, fougère, като се наблегне върху детайли, които биха могли да я превърнат в дамски аромат, точно както мосю Сен Лоран променя кройката на смокинга за дами. Така че изменихме половата принадлежност на fougère в дамски, флорален и пристрастяващ аромат.

Какво интуитивно усещане Ви водеше, докато разработвахте LIBRE?

А.Ф. + К.Б.: Вътрешното ни убеждение, че трябва да добавим много висококачествен портокалов цвят от Мароко. Това беше повратна точка в проекта. На пръв поглед това е много невинно цвете, но то придава уникална дълбочина и женствена чувственост на LIBRE. И двамата се влюбихме в това флорално сърце. Беше невъзможно да се върнем назад. Бяхме изключително ентусиазирани!


Карлос Бенаим


 Колко време работихте над аромата?

А.Ф. + К.Б.: Първоначалната идея се зароди още през 2011 г. Направихме 1570 варианта! От суровия акорд до флакона, изминахме дълъг път. Ароматът трябваше да се шлифова така, че да съответства на историята.

LIBRE акцентира върху напрежението между мъжкото и женското начало. Как това се изразява в структурата на аромата?

А.Ф. + К.Б.: Fougère, което идва от френската дума за „папрат“ е акорд, създаден от парфюмеристите и получил името си от първия аромат от този тип. Повечето мъжки аромати са част от това семейство. Ан предложи много иновативната идея да добавим към него изключително женствени, чувствени и богати нотки, като портокалов цвят. Именно този сблъсък му придава уникалност. За първи път някой представя тази двойственост в дамските аромати.

Използвахте специални видове от френската лавандула и мароканския портокалов цвят, ключовите съставки в аромата…

А.Ф. + К.Б.: Искахме да открием квинтесенцията, съвършената емоция, която тези материали могат да изразят. Идеята беше да изолираме елементите, които обичаме най-много, след което да ги съчетаем, така че да получим уникален материал, направен по мярка. Да вземем за пример нашето сърце от портокалов цвят: усещането е сякаш имате концентрат от цветето. То е много богато и почти осезаемо. То изразява всяка нишка на женствеността.  

 А какво ще ни разкажете за лавандулата?

А.Ф. + К.Б.: Създадохме специална разновидност изключително от лавандула Diva за YSL Beauté, за да я направим по-свежа и по-женствена. Това е по-скоро лавандулово цвете, отколкото ароматна нотка. 

Кой страни на LIBRE искахте да разкриете с новата тоалетна вода?

А.Ф. + К.Б.: Искахме да запазим противопоставянето на мъжествеността/женствеността, което е характерно за LIBRE, като същевременно го разтълкуваме по по-близък, осезаем и искрящ начин.

 Как добавихте светлина в парфюма?

А.Ф. + К.Б.: Идеята беше да подчертаем искрящите страни на портокаловия цвят. Преобразихме формулата с акорд от бял чай, който е по-деликатен, по-лек и по-елегантен от черния чай, със свежи зелени ефекти на разпукващи се листа, както и лека нотка бергамот.

 Как Ви хрумна идеята да добавите бял чай?

А.Ф. + К.Б.: Търсехме начин да вдъхнем чистота и прозрачност във формулата. Акордът от бял чай ни хрумна спонтанно. Просто чувствахме, че това е правилният вариант. Тъй като той няма полова принадлежност, той подчертава напрежението между мъжките и женските черти, което е емблематично за LIBRE. А свежестта му се съчетава добре с лавандулата от сорт Diva от акорда fougère.

При напръскване LIBRE EAU DE TOILETTE създава усещане за повече светлина и плодови нотки, какви акценти добавихте?

А.Ф. + К.Б.: Акорди ябълка и круша. Те подсилват свежестта на връхните нотки, като същевременно добавят цвят и сияние. Те дават усещане за младост, дързост и ви карат да се усмихвате.

Казвате, че сте искали да създадете по-лека версия на LIBRE. Повлия ли тази идея начина, по който „преработихте“ флоралното сърце?

А.Ф. + К.Б.: Акорд от момина сълза откликва на белия чай и добавя прозрачност във флоралните нотки. Прави ги по-въздушни.

Кои бяха ключовите думи, по които се водехте в работата си?

А.Ф. + К.Б.: Прозрачност, яснота, искреност.

Казвате, че сте искали да създадете по-„осезаем“ ефект. Можете ли да обясните това?

А.Ф. + К.Б.: Винаги сме считали, че LIBRE създава меко усещане, подобно на кожа. Работихме върху този ефект на „гола кожа“, като създадохме осезаем контраст между хладност и топлина. Като освежаващото усещане на водата и топлината на слънцето.

Кои нотки използвахте, за да създадете този ефект?

А.Ф. + К.Б.: Хладността на лавандулата, лавандина, чая и момината сълза контрастира с топлината на портокаловия цвят и ванилията, за да създаде ново напрежение, двойственост на „ароматни усещания“, като настръхването на кожата… напрегнатост. Експлозия!

Според Вас какво в тази нова версия, LIBRE EAU DE TOILETTE, отговаря на духа на времето в наши дни?

А.Ф. + К.Б.: Може би това, че докато изразява същата сила на характера, като парфюмната вода, нейните яснота и светлина изразяват нуждата ни да бъдем истински, днес. Да се разкриваме в пълната ни светлина, точно каквито сме. В наши дни се появяват толкова много парфюми. С какво според Вас допринася LIBRE, какво го отличава от останалите?

А.Ф. + К.Б.: LIBRE се отличава от другите с иновативната си структура, сливането на мъжките и женските кодове, както и с висококачествени съставки, създадени специално за него.

Какво харесвате най-много в този аромат?

А.Ф. + К.Б.: Трудно е да определя… LIBRE е много богат и многостранен аромат. Главозамайващият контраст между знойния портокалов цвят и хладната лавандула. Искрящият акцент от нероли и сочна мандарина. Изпепеляващата ванилия и горещият мускус… А в новия LIBRE EAU DE TOILETTE – свежите кристални нотки на круша, ябълка, бял чай и момина сълза!  LIBRE е аромат, който трябва да се усеща във всички отношения.

Как този парфюм изразява свободата?

А.Ф. + К.Б.: За парфюмеристите свободата е от ключово значение. За да можем да създаваме, да изразяваме това, което искаме, ние се нуждаем от постоянна свобода. Двамата успяхме да се освободим и да правим това, което искаме, защото ни беше дадена тази свобода. Изразихме я чрез нашия парфюм.

Какво усещате, когато забележите аромата на LIBRE върху жена?

А.Ф. + К.Б.:  Много често го усещаме по улиците върху жени и двамата винаги сме поразени от силата, присъствието на този аромат, което след това обгръща кожата с воал от мекота. Всеки път, когато го усетим, този контраст, тази двойственост между силата и мекотата, мъжкото и женското ни поразява.

Какви емоции бихте искали да изпитват жените, когато слагат LIBRE, във всеки от вариантите му?

А.Ф. + К.Б.:  Искаме да са свободни да го прегърнат чрез всичките му различни страни. Да се чувстват добре да бъдат себе си на всяка фаза от еволюцията на аромата. Бихме искали LIBRE да им дава всичко, което желаят. Свежест и сияние в началото. След това изгарящо пристрастяване, което прави нотката незабравима. Тя има безумна сила и характер! Искряща, ярка, прекомерна… Това е нашето определение за свободата.


Текст и снимки: YSL Beauté

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени