Холестеролът се счита за един от големите врагове на здравето през 21 век. Но наистина ли той е толкова вреден и дали лекарствата, с които понижаваме нивото му, не са още по-опасни?
През февруари тази година, американската Агенция за храните и лекарствата направи „важни промени за безопасност“, като сложи предупреждение върху етикетите на лекарствата, базирани на статин – група медикаменти, понижаващи холестерола, използвани от милиони американци. Съгласно новите правила, производителите на тези лекарства трябва да предупреждават за потенциално сериозно увреждане на паметта и други когнитивни нарушения, свързани с използването им.
Трудно е да си представим, че фармацевтичният подход за понижаване на холестерола може да е напълно безопасен. И дали рискът от странични действия на медикаментите си струва? Някои ще кажат – да. Според разпространеното мнение холестеролът е свързан с много проблеми – от болести на сърцето до инсулти и дори рак. Данните, подкрепящи неговата ключова роля за сърдечно-съдови заболявания, са оповестени за първи път през 1948 година. Информацията от това първо мащабно изследване обаче се манипулира през годините и днес е опростена до разбирането, че трябва да се прави всичко, за да се избавим от холестерола. И така, много хора забравиха за омлета.
Всъщност, холестеролът не е толкова черен, колкото го изкарват. Дори напротив. Холестеролът е основен компонент в защитата на всяка клетка в човешкото тяло. Особено важно е значението му за мозъка, тъй като този орган представлява около 2 до 3% от общото ни телесно тегло, а 25% от холестерола е в него.
Холестеролът е важен за производството на важни молекули, като половите хормони прогестерон, естроген и тестостерон, както и храносмилателните жлъчни киселини, които позволяват да се извличат хранителни вещества от храната, която ядем. Холестеролът е суровината, от която сме в състояние да произвеждаме витамин D, когато сме изложени на слънчева светлина. Витамин D прави много повече за нас, от това просто да изгради здрави кости – доказано активира повече от 900 отделни гени, повечето от които могат да бъдат открити в мозъка. Тези генетични кодове отговарят за животоподдържащи дейности като намаляване на възпаленията, неутрализиране на вирусите и бактериите, а също и помага на организма да се освободи от смъртоносните ракови клетки.
Холестеролът е също антиоксидант, защита на нашите деликатни неврони, техните мастни мембрани, техните протеинови градивни елементи, а дори и тяхната ДНК от вредните ефекти на свободните радикали. Когато мозъкът е лишен от холестерол, това е почва за някои от най-опасните и злокачествена болести, като Алцхаймер и депресията.
Затова демонизирането на този ценен химически елемент е крайно, а решението за взимане на статини трябва да бъде подложено на внимателно обмисляне.
Какво трябва да правим, за да поддържаме балансирани нивата на холестерол: Консумирайте продукти като яйца, телешко от животни, отглеждани на свободна паша и други органични месни продукти. Те ви дават нужните мазнини. Взимайте коензим Q10 всеки ден и витамин D, ако лекарят прецени, че има нужда. Холестеролът не е враг, а важен за нашето здраве елемент.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Unsplash
Вижте още: