Има хранителни продукти и подправки, с които можем да се сгреем през студения сезон, без да качим излишни килограми. Ето кои от тях ни препоръчва диетологът Ксения Тюменцева и ни напомня за техните полезни ссвойства.
Супа
Най-полезна за хладните месеци е пилешката супа. Тя зарежда организма с енергия, дава необходимата топлина, регулира кръвното налягане, балансира течностите в организма и, най-важното, съдържа малко калории – само 100 за една чиния с месен бульон и 40 за вегетарианска супа. Организмът харчи повече енергия за усвояването на супата, отколкото са калориите в самата нея. Пилешкото месо е добър източник на триптофан – аминокиселина, от която тялото образува серотонин – първият помощник при зимни депресии.
Какао
Всички трениращи жени знаят от своите треньори по фитнес, че за здрави мускули без крампи трябва да увеличат потреблението на магнезий. Обаче малко от тях знаят, че това може да стане и по естествения начин, с храна. А още по-малко са чували, че домашно приготвеното какао с мляко може да ни стопли в студеното време и едновремено да послужи като добър източник на магнезий. Защото едно от основните свойства на магнезия е подобряване на периферното кръвообращение, което е разширяване на кръвоносните съдове в главата, ръцете и краката. Така мислим по-добре и ни е е топло!
Билки
От древни времена шипката се нарича кралска билка, защото съдържа много витамини, от които най-важните в студено време за нас са рутин и витамин С. Рутинът служи за укрепването на съдовете, а витамин С предпазва от възможни вируси и настинки, укрепвайки имунитета. Шипката е най-добре да се пие преди излизане от вкъщи, така ще имаме енергия за деня и необходима защита на имунитета. Липата също помага в студено време, но с една особеност – може да се пие само когато не планираме излизане навън, защото може да предизвика изпотяване и съответно след това настиване. Липата е добре да се употребява, след като сме били на студа дълго врема или сме прекарали време в едно помещение с хора, болни от грип.
Люто
Сигурно почти всички знаят, че лютото загрява. Това са лютите чушки, чесъна, хряна и лука. Повечето жени, обаче не ги употребяват, защото или не харесват вкуса им, или се притесняват, че после може да им се наложи да целунат любимия мъж. В такива случаи се препоръчват други пикантни храни, които нямат мирис, но имат почти същите полезни свойства.
Джинжифил – източна подправка, която с лекота може да замени чесъна.
Къри – индийска подправка, лютива и придаваща жълт цвят на ястията.
Чили и черен пипер са добри подправки за ястия, от които искаме да се стоплим.
Още една хитринка за жени, които се притесняват от мириса на чесън и лук – ако ги сложат 5-10 минути преди ястието да е готово, ще се премахне доста от мириса, обаче ще се запазят полезните свойства.
Текст: диетолог Ксения Тюменцева
Снимки: Press
Вижте още: