Как отказах цигарите

x

quit-smoking

 


Темата за тютюнопушенето винаги е в състояние да наелектризира обстановката и в най-сплотената компания, като противопостави пушачите и непушачите по непрестанно актуалния въпрос – да се пуши или не. Днес обаче няма да ви занимавам с групата на тези, които никога не са палили цигара или пък тези, които не могат и да си представят да оставят пушенето. Днес ще ви поставя на мястото на човек, който е бил и от двете страни – активен пушач и след това щастлив непушач. Щастлив, защото успя да превъзмогне непреодолимото желание да пали цигара от цигара.


 

light-a-cigarette

 


Повечето хора, които в момента ме познават и по случайност разберат, че някога съм пушела, трудно ме възприемат в онзи образ. Докато другите, които са ме виждали да паля цигара от цигара, трудно възприеха непушаческото ми настояще. Не защото негодуваха, а защото аз бях живия пример как човек може да пуши винаги и по много. И то с огромно удоволствие.

В продължение на години защитавах тезата, че на мен ми харесва да пуша и нищо не може да промени това. Или поне тогава мислех така. Но мина време и ето пет години дори не се сещам какво беше пушене и как се палеше цигара и с чисто сърце мога да заявя, че никак не ми липсва. Но как се случи? Почти невероятно е точното определение.


 

stop-ciggarets

 


Накратко всичко се разви в рамките на няколко месеца, в които започнах да се чувствам задръстена, замърсена, задъхваща се на две-три стъпала. А бях на 29 и смятах, че вземам от живота всичко, което поискам. Да, и тогава поисках да променя този навик. Не знаех дали ще се получи, защото до този момент имах само един опит за спиране на цигарите, който продължи точно 21 дена. И това беше.

Не знам, дали точно определената последователност от стъпки и осъзнаването ми доведоха до успешния резултат или просто се наредиха дребни промени, които ме доведоха да сегашната свобода. Отначало започнах да наблюдавам себе си чисто физически и започнах да насочвам мислите си в посоката на лекотата, която можеше да ми донесе отказването на цигарите. След това обявиха повишаването на цените и това бе още един стимул да се замисля.


 

stop-smoking

 


Но най-естествено от всичко се получи самото действие. В новогодишната нощ загасих последната си цигара от купената последна кутия … край. Това беше. Нямаше и миг съжаление, че спирам. Дори обратното, чувствах лекота с всеки следващ месец все повече. И аромати, все повече, а също и вкусове. Осъзнах колко притъпени са били сетивата ми заради любимия тютюнев мирис. Едно нещо обаче спря да олеква … портфейла ми. Насочих вниманието си върху това да си купувам разнообразни и страхотни спомени и други дреболии на същата равностойност колкото кутия цигари. А аз спрях на почти две на ден (кутии).

Осъзнах и нещо друго, в което вярвам и сега. Човек трябва да е узрял за отказването на цигарите, да му е дошъл момента, в противен случай нещата се обръщат в едно безконечно мъчение – на самия себе си и околните. И ако трябва да бъда честна инатът не помага. Нито постепенното отказване. Поне в моя случай. Но както и при всичко останало – колкото хора, толкова и начини. Единственото, което мога да отправя като съвет към хората, които искат да оставят пушенето, но се затрудняват, е да потърсят своя начин, както аз намерих моя. Не следвайте сляпо методите на останалите, те са техни – не ваши. И намерете истинската мотивация да го направите. Така, че да горите от удоволствие всеки път, когато си припомните какво сте променили. За себе си.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Photl.com

Вижте още:

Защо напълняваме безпричинно? Причините!

Пролетно почистваме гардеробите, мислите, живота си

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък е, личи си по усмивките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ