Как отказах цигарите

x

quit-smoking

 


Темата за тютюнопушенето винаги е в състояние да наелектризира обстановката и в най-сплотената компания, като противопостави пушачите и непушачите по непрестанно актуалния въпрос – да се пуши или не. Днес обаче няма да ви занимавам с групата на тези, които никога не са палили цигара или пък тези, които не могат и да си представят да оставят пушенето. Днес ще ви поставя на мястото на човек, който е бил и от двете страни – активен пушач и след това щастлив непушач. Щастлив, защото успя да превъзмогне непреодолимото желание да пали цигара от цигара.


 

light-a-cigarette

 


Повечето хора, които в момента ме познават и по случайност разберат, че някога съм пушела, трудно ме възприемат в онзи образ. Докато другите, които са ме виждали да паля цигара от цигара, трудно възприеха непушаческото ми настояще. Не защото негодуваха, а защото аз бях живия пример как човек може да пуши винаги и по много. И то с огромно удоволствие.

В продължение на години защитавах тезата, че на мен ми харесва да пуша и нищо не може да промени това. Или поне тогава мислех така. Но мина време и ето пет години дори не се сещам какво беше пушене и как се палеше цигара и с чисто сърце мога да заявя, че никак не ми липсва. Но как се случи? Почти невероятно е точното определение.


 

stop-ciggarets

 


Накратко всичко се разви в рамките на няколко месеца, в които започнах да се чувствам задръстена, замърсена, задъхваща се на две-три стъпала. А бях на 29 и смятах, че вземам от живота всичко, което поискам. Да, и тогава поисках да променя този навик. Не знаех дали ще се получи, защото до този момент имах само един опит за спиране на цигарите, който продължи точно 21 дена. И това беше.

Не знам, дали точно определената последователност от стъпки и осъзнаването ми доведоха до успешния резултат или просто се наредиха дребни промени, които ме доведоха да сегашната свобода. Отначало започнах да наблюдавам себе си чисто физически и започнах да насочвам мислите си в посоката на лекотата, която можеше да ми донесе отказването на цигарите. След това обявиха повишаването на цените и това бе още един стимул да се замисля.


 

stop-smoking

 


Но най-естествено от всичко се получи самото действие. В новогодишната нощ загасих последната си цигара от купената последна кутия … край. Това беше. Нямаше и миг съжаление, че спирам. Дори обратното, чувствах лекота с всеки следващ месец все повече. И аромати, все повече, а също и вкусове. Осъзнах колко притъпени са били сетивата ми заради любимия тютюнев мирис. Едно нещо обаче спря да олеква … портфейла ми. Насочих вниманието си върху това да си купувам разнообразни и страхотни спомени и други дреболии на същата равностойност колкото кутия цигари. А аз спрях на почти две на ден (кутии).

Осъзнах и нещо друго, в което вярвам и сега. Човек трябва да е узрял за отказването на цигарите, да му е дошъл момента, в противен случай нещата се обръщат в едно безконечно мъчение – на самия себе си и околните. И ако трябва да бъда честна инатът не помага. Нито постепенното отказване. Поне в моя случай. Но както и при всичко останало – колкото хора, толкова и начини. Единственото, което мога да отправя като съвет към хората, които искат да оставят пушенето, но се затрудняват, е да потърсят своя начин, както аз намерих моя. Не следвайте сляпо методите на останалите, те са техни – не ваши. И намерете истинската мотивация да го направите. Така, че да горите от удоволствие всеки път, когато си припомните какво сте променили. За себе си.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Photl.com

Вижте още:

Защо напълняваме безпричинно? Причините!

Пролетно почистваме гардеробите, мислите, живота си

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени