Моринга – какво предлага новата суперхрана

x

Колкото и добре да познаваме света, винаги има място за изненади. Особено когато говорим за суперхраните. И ако миналата година цялата любов на живеещите здравословно бе насочена към куркумата, днес я получава морингата. Напълно заслужено! Екзотичното растение е буквално преливащо от антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. А както добре знаем те са незаменими както за здравето, така и за красотата.

Какво е моринга?

По света са разпръснати цели 13 вида на това дърво, но най-разпространеното от тях е моринга олефира, характерно за Хималаите, както и достатъчно издържливо на тропическия климат. Листата му обикновено се изсушават и стриват на пудра, но цветчетата, семената и плодовете му също стават за ядене. И както повечето съвременни суперхрани, по които хората се захласват, и тази се използва за медицински цели от столетия.



Ползи за здравето

Звучи направо нереално, но е факт. Ползите за здравето, които моринга притежава са впечатляващ брой. Като започнем от антиоксидантните, антибактериалните, антидиабетните свойства и продължим с противовъзпалителните и антихолестеролните. Още по-конкретно моринга защитава черния дроб като го предпазва от хепатитни проблеми, въздейства на стомашни заболявания, като гастрит и колит. Освен това подпомага поддържането на добрата форма заради високите си хранителни и нискокалорийни свойства. Впечатляващото съдържание на витамин В в листата на растението подпомага храносмилането и превръщането на храната в енергия, вместо в мазнини.

Моринга е изключително питателна. Според различни изследвания листата на растението съдържат четири пъти повече витамин А от морковите, седем пъти повече витамин D от портокалите, четири пъти повече калций отколкото кравето мляко и три пъти повече от калия, който имат бананите.



Ползи за кожата и косата

Освен всичко споменато дотук, маслото от моринга има овлажняващо и подхранващо въздействие включително в гримовете, почистващите продукти, кремовете за лице и продуктите за коса. Моринга притежава защитни свойства, които предпазват косата от вредните въздействия, включително ултравиолетовите лъчи.



Как да я консумираме

Моринга притежава лек земен, орехов вкус. Можете да добавите чаена лъжичка пудра от нея към смутита и сокове или да я поръсите върху овесените ядки. Освен това е добро допълнение към печива. Шушулките на растението се използват в супи или ястия.

Къде да я намерите?

Можете да намерите различни разновидности в био магазините, но най-често тя се предлага под формата на пудра или капсули.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Pixabay.com

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени