Много хора прекарват голяма част от времето си в броене на калории, но пропускат една важна подробност – дори ако намалим приема на храна, ако тя не се обработва добре и тялото не се пречиства както трябва, няма да намалим теглото.
Всъщност, добрата работа на храносмилателната система е в основата на оптималното тегло. Самопочистването на тялото от ненужната храна и токсичните отпадъци е важно не само за регулиране на теглото, но и за здравето. Разделното хранене и прилагането на няколко прости практики може да позволи на храносмилателната система да работи по-добре. Комбинирането на храните е сложен въпрос и може да ни е трудно в началото, защото сме научени да мислим, че балансираното хранене съдържа белтък и нишесте с малко зеленчуци. Всъщност, зеленчуците трябва да преобладават. Това, което мнозина от нас не знаят, е че храносмилателната система е сложна и различните групи храни изискват различно време, за да бъдат абсорбирани от тялото. Интересно е, че колкото по-бързо се усвоява храната, толкова по-малко отпадъци оставя след себе си. Колкото по-малко отпадъци има, толкова по-лесно е храносмилането. Колкото по-лесно е то, толкова по-добре се пречиства тялото и теглото намалява. Доброто храносмилане ще елиминира много проблеми: целулит, главоболие, киселинен рефлукс, лоша кожа, газове, запек, синдром на раздразнените черва и още…
Ето някои основни принципи на комбиниране на храните:
Зеленчуците вървят добре с ядки и семена, а също и с бобови култури. Те също се съчетават отлично с други зърна с глутен и с животински протеини. Изберете само една категория протеин (ядки, бобови или животински протеин) за едно хранене. На едно ядене приемайте протеин или скорбяла, но не и двете заедно. Винаги яжте пресните плодове на празен стомах. Храносмилането има и индивидуални особености, затова правете сами експерименти – ако след хранене чувствате напрежение, газове, подуване, значи комбинацията не е добра.
Текст: Катя Атанасова
Снимка: Unsplash
Вижте още: