Начинът на хранене до голяма степен определя външния ни вид. Затова внимателно трябва да подбираме продуктите, които слагаме на масата. Менюто трябва да е разнообразно, за да доставяме на организма си всичко, от което има нужда. Месото обаче не винаги е приветствано с охота заради високото съдържание на хормони, холестерол и допълнително вложени химични елементи, които увеличават неговата трайност и свеж вид. Това ни провокира да потърсим алтернативни източници на протеин… в хранителните продукти от растителен произход. Ето кои са най-необходимите и полезни от тях:
Соя. Тя е най-близка по състав до месото. Високото съдържание на белтъчини я прави достоен заместник на животинския протеин. Освен това е доказано, че тя е абсолютен враг на холестерола. Наличието на големи дози витамини и минерали като магнезий, фосфор, калий и калций я правят подходяща храна за всеки хранителен режим, особено за този, който е предназначен за отслабване. Продуктите, произведени на соева основа, се препоръчват на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, диабет, камъни в бъбреците, проблеми с жлъчката, алергии към животински протеин и т.н.
Елда. Наричат я още гречка или черен ориз, а в някои страни е позната и като черна пшеница. Това е едно от най-богатите на протеин растения, което има способността да възстановява мускулния тонус, увеличавайки издръжливостта и силата на организма. Приемът на елда е свързан с понижаване интензитета на процесите на стареене, подхранване на косата, кожата и ноктите и по-добра чревна перисталтика. Неутралният й вкус я прави идеално допълнение към основните ястия, салати и десерти. А съдържащите се желязо, кобалт, цинк, йод, фосфор и други ценни микроелементи й отреждат почетно място в менюто на вегани, вегетарианци и месоядни, заради свойството да укрепва имунитета на тялото и да повишава съпротивителните му сили.
Вижте още: Как да си приготвим: Бретонски палачинки от елда
Киноа. Освен, че съдържа голямо количество белтъчини, киноата е една от храните, богати на калций, който обаче е много по-лесно усвоим от млечния. Витамините В и Е, както и елементите желязо, цинк, магнезий и фибри й приписват някои съществени способности като например понижаване на кръвното налягане и нивото на кръвната захар, предпазване от някои видове рак, премахване на холестеролните натрупвания около органите и кръвоносните съдове, защита от астма при децата, облекчаване на мигрена и др. Ниският гликемичен индекс, както и отсъствието на глутен я правят предпочитана храна за тези, които имат подобна непоносимост, както и за всички останали, желаещи да редуцират телесното си тегло. Присъствието на киноата в менюто ни има огромно значение, ако искаме да се храним балансирано и да поддържаме здравословното си състояние в оптимална норма.
Текст: Звезделина Георгиева
Снимки: Press
Вижте още:
ОВЕСЕНИ ЯДКИ – ЗА ДА СТЕ ЗДРАВИ И В ПЕРФЕКТНА ФОРМА
НЕЙНО ВЕЛИЧЕСТВО ЛАЙКАТА ИЛИ ЗАЩО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НЕЙНОТО НАЛИЧИЕ В ДОМАШНАТА АПТЕЧКА