Силата на медитацията

x

 


Стрес, стрес, стрес и умора. Понякога имаме чувството, че не можем да продължим. Губим концентрация, мотивация и енергия, изпадаме в депресия. Познато, нали? Липсва ни време за релакс и това ни вкарва в затворен порочен кръг. Има едно вълшебно средство, наистина вълшебно, но ще се убедите в това едва след като го изпробвате. Медитацията може да ни даде много – да се извисим над нещата, да изчистим съзнанието, да се освобидм от негативните чувства и безпокойството. Ползите от тази практика са доказани: медитирането намалява стреса, лекува страхове и натрапчиви мисли, укрепва самочувствието, подобрява концентрацията и паметта, разрешава проблеми със съня, помага на хората, страдащи от панически атаки.

Какво всъщност представлява медитацията? За някои това е свързано с клиширани картинки, като монаси в отдалечени манастири, тъмни стаи, свещи… Всъщност, медитацията е умствено упражнение, което може да се практикува на всяко по-спокойно място. Целта е да преминем отвъд преградата на мозъка и да попаднем в състояние на релаксация и свързване с вселената. Звучи абстрактно, затова по-просто казано, това означава „изпразване” от всякакви чувства и мисли, потапяне в тишината на космоса чрез насочване на вниманието към определени образи, като например планина, езеро или други приятни картини. Практикува се повече от 5000 години, което е солидно доказателство, че работи.

 


 


Днес медитацията е популярно занимание в Западния свят, защото помага в борбата със здравословните проблеми, стреса и тревогата със силата на мисълта и съзерцаването. Съществуват голям брой разнообразни практики: при някои се изисква тялото да бъде в покой или да се движи с много малка контролирана амплитуда, докато други допускат свободно движение на тялото.

Как да медитираме? Има над 700 техники, но ето една от тях: затворете очи и останете спокойно няколко секунди. Наблюдавайте естествения процес на вдишване и издишване. С издишването почувствайте как се разтваряте в пространството, без да визуализирате представата. Не се борете с мислите или чувствата си. Без усилие и умерено внимание – това е принципът на медитацията. С издишването вътрешно се вслушвайте в звученето на някоя нищо неозначаваща думичка, като например “едно” и с издишването си припомнете как звучи тя, ако се изговори високо. Това припомняне е “вътрешното” вслушване. Може да използвате и мантрата „ГоооРаааАнннГааа“, която се изговаря наглас при издишване, а в момента на вдишване се казва наум. Това се прави неопределено време, колкото имате нужда.

Препоръчва се всеки ден да медитирате по едно и също време, за да свикнете и подсъзнателно да се стремите към медитация в този период от деня и това ще улесни практикуването й. Много хора считат, че най-удобното време е рано сутрин, веднага след ставане, и късно вечер, преди вечеря. И така – „ГоооРаааАнннГааа“!

Текст: Катя Атанасова

Снимки: Unsplash

Вижте още:

Пет стъпки в борбата срещу рака

Лекарството на XXI век – йогата

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженото яке – must have за всеки повод.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ