Лекарството на XXI век – йогата

x

 


Традиционната медицина е все по-безсилна, а хората, положили Хипократова клетва, сами признават, че лекарствата най-често тушират симптомите, но не стигат до първопричината на болестите. В много случаи медикаментите само временно „замазват“ картината, а страничните им ефекти предизвикват нови оплаквания и заболявания в дългосрочен план. Наред с други нетрадиционни методи (но всъщност съвсем традиционни, с векове история), йогата се определя като лечебно средство с почти универсален ефект. Причината е, че древната практика балансира и „отпушва“ енергиите и лекува тялото и душата на по-дълбоко, енергийно ниво. Може да укроти исхемията, да излекува ишиаса, да изчисти камъните в бъбреците и в жлъчката, и киселините в стомаха. Също така би могла да е полезна при страдания като диабет 2, изчиства артериите от плаки, подсилва имунната система, така че тялото да се справя само с болестите. Йогата нормализира  кръвното, холестерола, потушава болките от мигрена, подходяща е при астма, спира болките в гърба, действа добре при менопауза, множествена склероза, варикозни вени и други хронични болести. Йогистките пози балансират всички части на тялото, укрепват сърдечно-съдовата и мускулно-скелетната система. Упражненията за разтягане и правилно дишане могат да подобрят не само фигурата, но и сексуалния живот, повишат издръжливостта и концентрацията, a и изчистват токсините.

Йогата ще ви направи по-гъвкави – асаните включват различни позиции, които отпускат ставите и укрепват гръбнака. Тя е по-добра от фитнеса – извайва мускулите, като се използва тежестта на собственото тяло, за да се изгради маса и сила.  Предотвратява нараняванията при друг вид тренировки. Упражненията съдействат за по-добро оросяване на всички органи, жлези и тъкани, като така телесните системи се поддържат здрави. Освен това ще миришете по-добре –  йогата отстранява лошата миризма от потта, защото по време на тренировката се освобождавате от токсините в организма. На ментално ниво йогата използва техники на дишане и медитация, за да успокои, изчисти и дисциплинира мозъка. А и успокоява ума.

 


 


За да използвате благоприятните ефекти от йогата, трябва да имате добър инструктор. Правилното изпълнението на позите е ключово за постигане на резултат. Освен това трябва да изберете правилната за вас система – класическата йога е разделена на различни видове, като във всеки вид и ниво има различни  упражнения. В полза на йогата е и фактът, че тя е достъпна – може да се практикува навсякъде, не е нужно някакво специално оборудване, а ви трябват само няколко квадратни метра пространство.

В проведено в Америка проучване участниците в изследването редовно са се занимавали с йога в продължение на 10 седмици. На втората и на деветата седмица от експеримента те са били тествани, като по стандартни методи са били оценени нивото им на концентрация, мотивация и безпокойство. Американските специалисти определят резултатите като “изненадващи със своята разлика”. При всички участници е било констатирано намаляване в нивото на безпокойство, а тяхната мотивация за постигането на различни цели видимо се е повишила, пише New York Times.

Учителите по йога твърдят, че тя може да помогне  да разберете какво искате от живота и мечтите ви да станат  по-реални, осезаеми и достъпни.

текст: Антоанета Баева

снимки: Рress 

Вижте още:

Избирайте приятели според… аурата

Седемте сутрешни практики, които помагат за добро утро и добър ден

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Плисирана макси рокля от CHLOÉ

Плисирана макси рокля от CHLOÉ Може да купите от тук  

Препоръки от седмицата

Златна гривна от CAROLINA BUCCI

Златна гривна от CAROLINA BUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожена чанта за през рамо от ISABEL MARANT

Кожена чанта за през рамо от ISABEL MARANT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сребърна фиба за коса от DOLCE & GABBANA

Сребърна фиба за коса от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Винаги вярвайте, че нещо страхотно ще се случи!

Ако сте пропуснали
Най-четени