Водата, без която не можем. Особено в жегите.

x

young teenager drinking water after exercise.


Доказано е научно: организмът ни се състои от над 50 процента вода. Освен всичко друго, водата в тялото ни е отговорна и за регулирането на телесната температура и по този начин предпазва организма от прегряване. Ето защо в горещите дни е особено важно да се приема голямо количество вода. При обилното потене организмът ни губи голяма част от приетите течности. Важно е обаче не само какво количество вода се пие, но и колко често.

Какво количество вода ни е достатъчно?

Има едно правило, според което трябва да изпиваме най-малко осем чаши вода дневно. За някои хора това е прекалено много, но за един активен спортист е прекалено малко. Много по-лесно е да се запомни правилото: след всяко ходене до тоалетна изпивайте по една чаша вода. Ако имате съмнения, че пиете недостатъчно вода, погледнете цвета на урината си. Колкото по-светла и бистра е тя, толкова по-добре. Ако е мътна, организмът ви има спешна нужда от допълнително течности. Принципът е съвсем прост: организмът на един възрастен индивид се състои от около 70 процента вода. Чрез отделителната система и през кожата ние губим дневно около 2,5 литра. Загубата на течности трябва да се изравни, затова е нужно да влеете в организма си отново 2,5 литра вода: 1,5 под формата на течности, а останалата част идва от твърдата храна.


Water


Започнете деня си с чаша вода

През нощта организмът ни се поти и губи около половин литър течности. Заради тази загуба на вода често сутрин се будим с усещане за жажда. За да започнете деня ни максимално добре, трябва още със ставането от леглото да възстановим дефицита на течности, настъпил през нощта, с помощта на голяма чаша вода или разреден плодов сок.

Важен е ритъмът, а не количеството 

Когато организмът ви е изгубил половин процент вода, жаждата бързо се обажда. Най-лесното решение в този момент е да посегнете към чашата с вода. В жегата е важно повечето от приеманите напитки да са бедни на калории. Не е проблем, ако съдържат малко количество захар: чистата вода е супер, но не обръщайте гръб и на чайовете и разредените с вода плодови сокове.

Важно е количеството течности, което пиете, да е равномерно разпределено през деня. Презапасяването с течности няма ефект, защото организмът може да преработва само малки количества, останалата част отново се изчиства през отделителната система.


water5


Дилемата: топли или студени напитки

Обикновено при температура на въздуха над 30 градуса инстинктивно посягаме към леденостудената свежест. Но бъдете предпазливи: напитките, извадени директно от хладилника могат да натоварят кръвообращението. Защото колкото по-голяма е разликата между телесната температура и температурата на напитките ни, толкова повече се загрява организмът. А прекалено студените напитки могат да предизвикат стомашно-чревни усложнения.

Идеални за горещите летни дни са топлите чайове (дори ако не са по вкуса на всеки) с добавени няколко кубчета лед.

За баланс на минерални вещества в организма

Когато времето навън е топло, при потене организмът ни губи не само вода, но и минерални вещества. Можете да възстановите тези загуби чрез адекватен прием на течности. Активните спортисти например могат да се възползват от специалните електролитни разтвори. Зеленчуков бульон или леко подсолен билков чай в комбинация със здравословно хранене са напълно достатъчни, за да се възстанови отново баланса на минерали в организма.

Заложете на магнезия

Хладката минерална вода е особено освежаваща в горещите летни дни. Особено, ако е обогатена с магнезий. Магнезият е от минералните вещества, които са от основна важност за енергийното възстановяване на човешкия организъм. При недостиг на магнезий започвате да се оплаквате от умора и силна податливост на стрес. Ето защо минералната вода с повишено количество магнезий е перфектното средство за разхлаждане през горещите летни дни.

Текст: Fashion inside

Снимки: Press

Вижте още:

НЕВЕРОЯТНИТЕ СВОЙСТВА НА ВОДАТА С КРАСТАВИЦИ И ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО ОТСТРАНЯВА

ДЕТОКС – КАЖЕТЕ „ДА” НА НОВОТО СИ АЗ!

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Къси панталони от BALENCIAGA

Къси панталони от BALENCIAGA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Сако от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от SAINT LAURENT

Дамска чанта от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла рокля от MATICEVSKI

Бяла рокля от MATICEVSKI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Тренчкот и боси крака…предизвикваме есента!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ