Суровите плодове и зеленчуци са пълни с витамини и минерали. Ако не можете да приемате ежедневната препоръчителна доза, то може да си я набавите много лесно чрез фрешове. Днес ще ви покажем как лесно можете да си направите някои от тях с помощта на едни от най-полезните плодове и зеленцуци.
Ананасът е царят на тропическите плодове и за наше щастие можем да го намерим и в нашите магазини. Фрешът от този плод ще ни помогне да засилим имунната си система и да детоксикираме тялото си. Ананасът помага и за възстановяване от мускулна треска и схващания, а също потиска растежа на раковите клетки.
С пъпеш също се получават чудесни фрешове. Пъпешът съдържа повече витамин С от динята. Целулозата в него влияе добре на стомашната флора, спомага за изхвърлянето на вредния холестерол и подобрява храносмилането.
Можете да си приготвите и фреш от диня. Знаем, че основното съдържание на динята е вода, но тя е богата и на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри. Вече е доказно, че тя може да предпазва и от тумори. Не на последно място значение има и ниското ѝ калорично съдържание.
Подходящи за фрешове са и много зеленчуци. С цвекло се получават интересни фрешове. Може да използвате дори листата и корените му. А резултатът е разкошен сладък вкус. Червено-лилавият тъмен цвят на този зеленчук се дължи на високото съдържание на бета каротин, също със железо, витамин C и калций. Цвеклото е най-добрият вариант, ако искате да подобрите вкуса на друг зеленчуков вкус.
Ще ви предложим и още един доста лесен фреш. Необходими са ви само домати. Те са богати на калий и ликопен, който е мощен антиоксидант. Всичко това ги прави идеални за фреш. Доматите се използват предимно в средиземноморската кухня и могат да се комбинират успешно почти с всеки друг зеленчук и дори с доста плодове. За да се предпазите от рак, е препоръчително да ги ядете с люспите.
Краставиците също са подходящ зеленчук за фрешове. Съдържанието им спомага за хидратацията на тялото, както и за освобождаването от токсичните елементи в организма. Съдържанието на витамините A, B и C в краставицата помага за поддържането на здрава и нежна кожа. Moже да комбинирате краставица с диня или краставица с пъпеш за още по-интересни и вкусни резултати.
Друг зеленчук, с който може да си приготвите освежаващ фреш, е целината. За да получите максимално полезни вещества, е необходимо да използвате целия зеленчук. Това ще ви донесе необходимата доза желязо, калий и магнезий. Целината съдържа 80% вода, което я прави подходяща за много комбинации и с други по-вкусни зеленчуци.
Завършваме с няколко комбинации от плодове и зеленчуци. Първата включва микс от морков, портокал, гуава и маракуя. Този фреш ще замести сутрешното ви кафе с доста по-полезна напитка. Освен това, ще получите дневната си доза от витамин А и витамин C.
Може да опитате лилави моркови и сладки картофи в съчетание със сок от череша и слива. Резултатът е изключително богат и плодов.
Предлагаме ви и една освежаваща изцяло зеленчукова напитка, която съдържа зеле, целина, спанак и краставица.
Следващото ни предложение е смес от спанак и краставица. В комбинация със зелена ябълка и лимонов сок придобива тръпчиво-сладък вкус. С този фреш ще си осигурите ободряваща комбинация, подходяща и за следобедните часове.
Фрешовете помагат на храната да се смила по-бързо, освен това премахват несмилаемите фибри. Те пречистват тялото и кръвта, а резултатът е по-дълъг и здравословен живот. Подходящи са за консумация всеки ден, а плодовете и зеленчуците в тях са в естествения си вид. Може да преотвратите много болести и дори да спрете някои такива. Затова започнете деня с прясно изстискан фреш и си подарете енергия за целия ден.
Текст: Доника Асенова
Снимки: Unsplash
Вижте още:
Балансираната диета на моделите
Здравето минава през стомаха. 5 комбинации от храни, полезни за организма