2023, бъди добра със себе си

x

„Бъди добра със себе си“ – видях го изписано на книгоразделител и ми допадна. Изпрати ми го приятелка, която заяви, че това ще е мотото й за 2023 г.

„Бъди добра със себе си“ е заглавие на книга, но този текст не е за нея. В навечерието на новата година най-безогледно мисля да открадна тези пет думи и да си ги закача на стената в хола. Ще ги оградя с няколко реда светещи лампички, които няма да свалям поне в следващите 12 месеца.

За да не забравя най-важното обещание.

Въпросът е в това, че не съм достатъчно добра.

Не съм достатъчно добра в работата си, към детето си, в отношенията си с близки и приятели. Не съм достатъчно добра в ежедневието – все по-често забравям най-елементарни неща, като да купя прясно мляко или да сменя водата в аквариума. Без списъци не мога. Времето не ми стига. Започнала съм безпричинно да отлагам. Не съм достатъчно добра в търпението и в нетърпението си, в очакванията и действията си. В любовта.



Истината е, че не съм достатъчно добра… към себе си. Не съм добра със себе си. Може би като повечето жени, които искат да са перфектни, без откровено някога да са си отговаряли на един прост въпрос: „Кой казва кое е перфектно?“. Вслушайте се в интуицията си. Тя ще ви каже, стига да не я тормозите, както тормозите себе си. Притихнете за миг, смирете се, чуйте я. Аз сякаш чух моята: „Не можеш да си перфектна. Перфектни хора няма. Бъди добра, бъди щастлива, бъди.“



Научи се на търпение. Например вместо да се опитваш да постигнеш всичките си цели и планове за един месец или година, си дай повече време. И това не се отнася само за работата – важи също и за взаимоотношенията, хобитата или други аспекти от живота, в които смяташ, че не си достатъчно добра. Търпението не само ще ти попречи да бъдеш сурова към себе си, но и ще ти позволи да постигаш нещата с правилното темпо, което е добро за психическото здраве.

Бъди благодарна. Много често хората се фокусират върху това, което нямат, вместо върху това, което имат. Абсолютно нездравословен подход, защото ни кара да мислим, че не се справяме добре и че не заслужаваме най-доброто, което животът може да ни предложи. Опитай се да оцениш това, което имаш в момента, дори то да не е много. Променяйки перспективата по този начин, ще трансформираш и начина, по който третираш себе си.



Забавлявай се. Осъзнай, че имаш избор относно всичко, което те кара да чувстваш, че не си достатъчно добра. Имаш избор да се откажеш, да казваш „не“ и просто да се забавляваш. Това означава да не позволяваш на тези неща да имат толкова голямо влияние върху теб. Когато се освободиш от натиска, ще се усетиш лека като перце. Можеш да създадеш нови приятелства, да преоткриеш стари, да се заемеш с дейност, която кара сърцето ти да пее. Няма значение какво, стига да правиш нещо, което ти доставя ендорфини.

2023, бъди добра със себе си.

Аз ще бъда.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени