Да обичаш на инат… или от страх

x

„Сините очи не винаги са красиви“, прочетох тези дни като слоган на кампания. 25 ноември е обявен официално за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Не за сини, а за насинени очи е думата – онези, които привличат вниманието по най-тревожен начин. Сините очи на насилието. И на страха. За тях ще си говорим сега. Както и за онзи, в когото са вторачени. Те имат нужда от нещо повече от специален ден в годината.

Всичко започва с шамар. Първо неговият, после – пак неговият… Обещава, че няма да се повтори. Повтаря се. Следва шамарът, който бързо те изважда от утопията (омразата е октопод, готов да те погълне цяла). Пляс! и шамарът на реалността – моментът, когато в обръщането на бузите няма нищо християнско. Нито човешко. Моментът, в който любовта се е свила в ъгъла до стената: разплакана, унизена, принизена, вцепенена от ужас и страх. Моментът, в който трябват сили, неистови сили, за да преодолееш неизвестното и да се изтласкаш от дъното на страховете си. Да викаш, да бягаш, да търсиш… помощ. Да спреш да питаш: защо аз?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by E i r i n i🌙 (@e_koutoulaki) on


„Бий ме! Обичам те!“

Познавате тази жена. Живеете врата до врата. Пътували сте заедно в автобуса. Мълчали сте на опашката в магазина. Обикновено носи слънчеви очила и поло блузи, косите й са спуснати и покриват почти цялото й лице. Не говори много, усмихва се смутено. По лицето й издайнически пробягват сини и сиви петна. Може би това сте вие? Противно на съмненията, че на-мен-това-не-може-да-ми-се-случи, реално никой не е застрахован. Ехото на балканското „Бий ме! Обичам те!“ продължава да отеква с всяко следващо поколение.

Статистиката е безмилостна. Според нея на всеки две седмици в България жена бива убита от настоящ или бивш партньор/роднина/познат. Всеки ден хиляди жени са зверски пребивани, понякога до смърт, в съучастническото мълчание на съседите им. Близо 40%  от омъжените жени поне веднъж в живота си са се сблъсквали с различна форма на домашно насилие (физическо, сексуално или емоционално). Едва 14% от жертвите на насилие у нас подават сигнал в полицията и не вярват, че биха могли да получат каквато и да е подкрепа. Нужни ли са още цифри?

Въпреки, че плащаме с живота си, домашното насилие в България все още не е инкриминирано. Или поне не се третира като престъпление, докато някой не умре. А проблемът не спира да се разраства с ефекта на доминото: насилието вкъщи се пренася в детската градина, в училището, на площадката, на улицата, на стадиона, в лекарския кабинет…

Аз, ние, те срещу насилието

Понякога аз/ние/те са анонимни. Мълчащи, свити между четирите стени на дома си, развели бялото знаме на примирението. Друг път имат имена. Изправят се с тях и с белезите си пред лицето на насилника. И пред обществото. С  явното намерение да не бъдат жертви, а победители. Аз/ние/те са продавачката в магазина, чиновничката в общинското учреждение, известната личност – преминали през Чистилището на домашното насилие и през катарзиса на страховете си.

Няколко знаменитости като пример: Тина Търнър, чийто съпруг Айк почти не я уби след системен психически и физически тормоз, намери сили да спре кошмара, да се изправи и продължи напред – към големите музикални сцени и световната слава. Актрисата Чарлийз Терон, която като дете също е била жертва на домашно насилие, днес е посланик на ООН за мир и лидер на кампанията „Stop rape now“ . В детските и младежките си години тв водещата Опра Уинфри системно е била жертва на насилие в дома си. Днес, позната като един от най-големите филантропи в света, Опра подкрепя многобройни каузи срещу насилието на жени и помага на жертвите.

Актрисата Рийз Уидърспун също е познала очите и ударите на насилието в крехка възраст. Днес като почетен член на Avon Foundation, чиято основна дейност е подкрепата на жени, преживяли домашно насилие, тя се грижи за повишаване на информираността към проблема. Към споменатите ще прибавим и имената на Анджелина Джоли, Ани Ленъкс, Мадона, Кристен Стюарт и Никол Кидман.

Даването на гласност на проблема е една от пътеките към решаването му. И не, не е нужно да изчаквате правилния момент, за да го направите. Или да сте известни, за да ви чуят. Защото Утре започва от Сега. И от всички нас.

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчен стайлинг по две.

Ако сте пропуснали
Най-четени