„Ето пак дойдох, нали ти обещах“

x


Спомняте ли си онези целувки, когато бяхме деца? Бели, хрупкави, ронливи. Имаше и розови. Днес има френски макарони в най-различни цветове. Тази история е всичко друго, само не и клише. Защото му трябваха цели девет години, за да я целуне. Малко като в онзи филм с Итън Хоук и Жули Делпи.

Завлече я до старата църква и я целуна. След което й каза, че винаги е искал да го направи. „Ами защо не си, по дяволите?! Преди девет години примерно?“ (В онзи дъжд… Всъщност тя беше дълбоко благодарна на всички ангели и архангели, че той не го беше направил, защото тогава клишето щеше да им е в кърпа вързано.) Целувката поне е съвършена. Като френски макарон.

Имаха ужасно много пространство помежду си, дистанцията беше измислена от него, но може би никой от тях нямаше по-близък човек. Той обичаше свободата си, постепенно и тя се привърза към своята. По някакви странни пътища и начини се усещаха и се улучваха винаги, когато трябва. И пространството се стопяваше до трохичка от крехка захарна целувка, потънала в чаша чай.



Един бряг, една къща, едни думи. Един от онези мъже, които идват изведнъж и си тръгват също толкова бързо. Една от тези жени, които ще направят всичко, за да са живи и свободни. И се намериха в точния момент. Поне за нея.

Изумително е за колко кратко време могат да се случат нещата. Качи се на борда и не сложи предпазния колан. Предпазването от емоции, усещания и свобода й беше чуждо. Затова полетя, както най-много й харесва – без да мисли за последствията. Какво толкова можеше да стане?

Тя обичаше думите. Малко хора го знаеха, но това беше начинът да достигнеш до нея. Думите – подредени по правилния начин. А той, оказа се, го умее. Сладко беше като лятно вино. Той получи това, което искаше. Тя също – имаше си нова история. Написа я и продължи към следващата.



Искаше да напише онова, което един ден ще се случи. Знаеше, че ще е хубаво. А за такива моменти беше готова да си продаде и душата.

За любовта, която обичаше. Обичаше да я вижда, да си я измисля, да диша и да се задушава с нея. Една китара на плажа, една кола, целуната от залеза, а след това – от изгрева, и усмихнатите му очи, от които най-безотговорно бягаше. Думите, и те бягаха. Щеше ли да закърпва сърца после и да разплита емоции?

Ще карат без посока. Ще спират тук и там. Ще са като магнит и метално топче. Като паралелната вселена, онази точната, най-ярката, която обезсмисля всички останали, прави ги на пясък и дантела.



Няколко рибари, двойка влюбени, майка и дъщеря рускини, жена, която е седнала на самия ръб на скалите, дядо с моряшка фланелка, аз и изгревът. Розово-синьо небе и малка ярка точица, която бързо се оформя в кръгло парченце огън. Слънцето целува морето и сякаш му казва: „Ето пак дойдох, нали ти обещах“.

Обичам изгревите повече от залезите. Може би защото са начало, а не край. И са различни. Милиони, милиарди изгреви и всеки е различен. Като снежинките.

В последните години се научих някак да съм си самодостатъчна. Затварям очи, за да усетя върху кожата си целувката на слънцето. Безброй целувки. Понякога се взирам в него и после виждам рояк светулки. Пожелавам си желания и се усмихвам.

Не съм сама, защото с непознатите наоколо сме почти приятели. А днес ми се прииска да се сгуша в теб, любов. И просто да си помълчим.

Двойката влюбени си тръгва. Рускините говорят на руски, нищо не разбирам. Жената изоставя ръба на скалите, минава покрай мен и ми се усмихва. Рибарите ще са там още час-два, а старият моряк… завинаги.



Любов, ела у мен. Като „лека нощ“, „добро утро“ и „обичам те“. Като смях след глупава шега, която само ние си разбираме.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Забров принт и нотка екстравагантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени