Михаил Баришников, който обича да танцува и… целува

x


На възраст, в която балетните величия отдавна са се оттеглили в пенсия, Михаил Баришников не спира да танцува. „Обичам да се изявявам и ще го продължавам да го правя докато мога да  показвам стойностни неща на сцената“, сподели наскоро в интервю известният балетист. „Без значение под каква форма – с танц или със слово.“

Без белия балетен клин, заради множеството операции на коляното, но все така в добра форма 70-годишният балетист продължава да рисува с пируети по сцената. „Това кара сърцето ми да бие, а кръвта да препуска във вените“, признава Баришников. „Започнах да се занимавам и с йога и ходя на фитнес, за да подчертая мускулите си – най-вече в горната част на тялото ми.“

От 2005 г. насам артистът може да бъде видян предимно в арт центъра си в Ню Йорк „Baryshnikov Arts Center“, който дава възможност за изява и усъвършенстване на много млади артисти. Таксите са изключително ниски за Манхатън. „Икономическите условия и високите наеми в града правят труден живота на младите артисти. Искам да им помогна да станат успешни в това, което правят“, признава известният хореограф, който на 19 и 20 януари 2019 г. ще гостува на сцената на Софийската опера и балет със спектакъла „Бродски/Баришников“.В света на изкуството Баришников отдавна е признат за един от най-добрите балетисти в световен мащаб, но за масовата публика той доби повече популярност след участието си в хитовия сериал „Сексът и градът“, където Миша (както приятелите го наричат) е любимият мъж на главната героиня – Кари Брадшоу. Ролята на художника Александър Петровски му пасва органично, както и романтичният образ, който Баришников изгражда посредством него – на артист, който свири на пиано, чете поезия, танцува по улицата и подарява дизайнерски рокли. „Всичките ми приятели ме питаха защо съм го направил. За мен това си беше изключително предизвикателство.“Изключителният танцьор е роден през 1948 г. в латвийската столица Рига – във времена, когато градът все още е част от СССР, а Ню Йорк е само блян. Започва с танците още като дете и учи в балетната школа на Киров в днешния Санкт Петербург. С безкрайната си дисциплинираност Баришников не спира да танцува и става основно звено в трупата. Още тогава критик го нарича „най-перфектният танцьор на всички времена“.

По време на турне в Канада през 1974 г., Баришников напуска трупата и поема към Ню Йорк, където попада в трупата на New York City Ballett и легендарния Джордж Баланчин. „Просто имах късмета да бъда в точното време на точното място и с правилните хора“, признава той днес. „Долу горе това е историята на моя живот.“ С много любопитство и креативност Баришников разработва над 100 хореографии, съчетавайки перфектното владеене на тялото от руската школа с техниката на майсторите на съвременното американско танцово изкуство.Хоризонтите на Баришников надхвърлят балетната сцена. Той колекционира произведения на изкуството (предимно на руски майстори) и ги излага в галерии. Освен това е съсобственик на руски ресторант в Ню Йорк (същият, в който беше завел Кари на любовна среща), занимава се с фотография и преподава хореография.

Макар че от години живее и твори в САЩ, той отказва да се раздели с руския си акцент. „Обичам руснаците и руската култура. Но не обичам правителството на Русия и не мисля, че страната се развива правилната посока.“

В едно любимо интервю за „Harvard Business Review“ Баришников споделя, че не живее за признанието на хората и че за него е важно дава най-доброто от себе си. Ето какво още…Кариерата ви винаги е била свързана с преоткриването. Защо?

Това е инстинктивно. Имам вътрешен часовник, който ме насочва какво ме интересува в определен момент. Промяната в живота на всеки човек е свързана с първичната му нужда да изследва, да тества границите си. Аз само следвам тази необходимост. В някои случаи гледам какво правят другите и упорито вървя в обратната посок а. Понякога ми се получава, друг път – не. Няма гаранции!

 

Отложихте  пенсионирането си, на 70 години продължавате да танцувате. По-добър ли ставате с годините?

Не знам още колко ще танцувам. Не знам дали съм този, който трябва да реши какво и дали нещо се е подобрило. Мога само да кажа, че възрастта ме кара да сведа нещата до най-важното в живота.

 

Някъде пишеше, че мразите критиката…

Е, малко е преувеличено. Но смятам, че критиците няма как да бъдат напълно обективни. А повечето артисти не искат да стават обекти на нечие мнение за работата им.Имате ли свой вътрешен критик?

Непременно трябва да имате поне един – дори може би цяла група вътрешни критици.

 

Кое в досегашния ви опит ви е донесло най-голямо удоволствие?

Срещата с всички странни, ексцентрични и красиви хора на изкуството. Те са божествено завладяващи и направиха живота ми много по-интересен, отколкото бих могъл да си го представя.

 

А какво беше най-вдъхновяващо?

Харесва ми да целувам, но не казвам повече.

 

Защо сте толкова добър в това, което правите?

Моля ви, не ме карайте да мисля за това. Това е най-лошото нещо, което човек може да направи: да седне и да мисли за това колко добър е станал в нещо. Освен това не винаги съм страхотен. Попитайте жена ми!

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Janis Deinats, DPA

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Нова седмица на хоризонта. Нека си пожелаем успех!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ