Безнадеждният романтик Стив Джобс

x


Стив Джобс е човекът, благодарение на чиято визия и усет държим в ръцете си компютри и телефони с марката Apple. Празнуваме дизайна, изчистените линии и супер функционалността. Някъде по краткия, но изпълнен с предизвикателства път, именно визионерството и иновативните виждания на Джобс се замъгляват. Дали от егото му, дали просто защото така е трябвало да стане, но Стив Джобс бива отстранен именно от компанията, която самият той основава. Има безкрайно много мнения по въпроса, някои твърдят, че Apple не е загубил от липсвата му… Но истината е, че брандът мигновено губи духа си, отклонява се от плана и размива собственото си ДНК. Близо 10 години след това Apple се завръща към корените си, а Стив Джобс прави истинска технологична революция, за която сме му благодарни и до днес.Той е осиновен от обикновено семейство с баща машнист, откъдето може би идва и ранният му интерес към всякакви технологии, машини и електроника. Още в гимназията Стив смело моли президента на Hewlett-Packard за помощни части за училищен проект. Именно тази негова решителност го отвежда под светлините на прожекторите и отключва вратата към златната му кариера. Стив започва летен стаж в Hewlett-Packard и именно там среща Стив Возняк. Джобс започва колеж, който напуска само година по-късно, за да преследва друго свое хоби. Привлечен от Изтока, започва почасова работа като дизайнер на видео игри за Атари, за да спести пари и да посети Индия.

Малко след завръщането си обновява и приятелството си с Возняк, който среща още в гимназиалните си години. По това време Возняк се опитва да сглоби компютър. Именно тази дума действа като магнит за Джобс, който веднага надушва огромния потенциал на подобно устройство и убеждава Вознак да основат малък съвместен бизнес. В гаража на родителите на Джобс, след като продават микробуса му и калкулатора на Возняк… С 1,350 долара в джоба и в изключително малко пространство. Така започва приключението Apple. Представят прототипа на Apple I, а малко по-късно и Apple II, който е първият личен компютър с цветна графика и клавиатура. Огромен успех, който предвещава истинска революция. Първата година продажбите са на стойност от 3 милиона долара. А две години по-късно… познайте сами. 200 милиона долара. И това ако не е успех!

Следват турбулентни години. Блясъкът на Apple леко се износва. Брандът преживява тежки и сериозни загуби, които са вследствие на IBM и нарастващата конкуренция. Джобс представя Apple Macintosh през 1984-та. Ненадминат по параметри и удобство при употреба, това е истински технологичен връх. Рекламиран като личен компютър обаче, цената не оправдава възможностите на клиентите. Именно това води до сериозните разходи, които Apple претърпява, за да се стигне до момента, в който Стив Джобс е отлъчен от борда на директорите. Но непобедимият му дух и талант го отвеждат до ново предизвикателство. Джобс създава нова софтуерна фирма, а и започва да обръща повече внимание на другия си бизнес, а именно Pixar Studio, което купува от Джордж Лукас. Ражда се култовият „Toy Story“, Джобс отново е на върха, а Apple потъва с повече от 700 милиона долара. През 1997 Стив Джобс се завръща като CEO, за да ни отведе до всички свои сбъднати мечти. Буквално до последния си дъх. Перфектното свързване между дизайн и технология, което познаваме днес, е благодарение на несломимия дух и талант на един от най-големите иноватори на века. За съжаление, Стив Джобс се разболява тежко от рак, а служителите на Аpple са първите, които научават за претърпяната операция. Следва период на лечение, трансплантация на бъбрек и един прощален имейл.

„Винаги съм твърдял, че ако дойде ден, в който не мога повече да изпълнявам задълженията си като CEO на Apple, аз ще съм първият, който да ви осведоми за това. За съжаление… този ден дойде“.

През октомври 2011-та светът осиротя. Безнадеждният романтик, както сам нарича себе си, ни напусна на 56 годишна възраст, оставяйки ни една от най-великите речи на всички времена, която споделяме с вас.Текст: Fashion Inside

Снимки и видео: The Independent, MacRumors, Youtube

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Панталон от GIORGIO ARMANI

Панталон от GIORGIO ARMANI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пола тип молив от ALTUZARRA

Пола тип молив от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI

Кожени пантофки с леопардов принт от JENNIFER CHAMANDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Oversized жилетка от MIU MIU

Oversized жилетка от MIU MIU Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Влизаме в седмицата със стил!

Ако сте пропуснали
Най-четени