Отдавна знаем, че храната свързва хората и че споделянето й е едно от най-човешките и топли изживявания. Затова приемам, че срещата с Димитър Шопов от Food Connection е знак от съдбата. Знак, че в живота ми ще навлязат нови вкусове и аромати. А те неизменно ще повлекат след себе си срещи, пътувания и емоции…
Митко е кулинарен ентусиаст с голяма практика в готвенето, събирането и експериментирането с различни рецепти и вкусове. Има опит в преподаването, маркетинга, рекламата и кулинарията и може да разкаже страхотни истории за храна, места и хора.
Експерт е по Средиземноморска кухня, а богатата каталунска кулинарна традиция е негова първа природа. Живял е в прекрасната Барселона, а в момента е собственик на кулинарното училище Food Connection – мястото, където добрата храна и добрите истории свързват интересни и космополитни хора. Кулинарно пространство, в което някои идват, за да се научат да готвят нещо определено, други – за разнообразие, трети за удоволствие, но общото между всички е вкусът към добрата храна, добрия живот и приятните спомени.
Какви качества са необходими, за да се превърне един готвач във виртуоз?
За мен са същите, които са необходими на един художник, на един лекар, на един учен и изобщо на всеки добър в това, което прави – отдаденост, страст и собствен поглед. И много труд. И любопитството на котка.
И също многото хора, които помагат за успеха ти и малкото, които стоят до теб всеки ден и те подкрепят, защото знаят в колко часа ставаш, колко часа си на крак и колко трудно се постига това, което отстрани изглежда лесно, забавно и въпрос на късмет.
Има ли рецепта, с която обичаш да импровизираш?
Обичам да оптимизирам рецептите. Понякога се правят толкова излишни стъпки, които губят време и енергия, без да носят по-добри резултати. Това са нещата, които обичам да променям.
Подправката, без която не можеш в кухнята и в живота?
Имам над 60 различни подправки, но най-бързо свършва солта. Когато сложим сол – засилваме вкуса, когато няма сол, ядем и живеем безвкусно. Каква е солта в живота и в кухнята – всеки определя за себе си. Моята любима сол е Maldon.
Какъв е вкусът на щастието?
Щастие е, когато хапваш прекрасна храна, с прекрасно вино и в прекрасна компания. Храната и виното се купуват, но споделянето с други хора е това, което ги прави още по-вкусни, още по-специални.
А на любовта?
Любовта е с много вкусове и това е хубаво; няма как да знаеш какво е сладко, ако не познаваш горчивото. Понякога горчивото е най-добрият вкус, защото ни предупреждава, че нещо в храната или живота не е наред.
Ако любовта на мъжа минава през стомаха, къде е разковничето за женската любов?
Любовта и на мъжа, и на жената минава през вниманието и дребния жест, който може да направи от една твърда коричка хляб, най-вкусното нещо на света. Все пак, признавам си, при жените шоколадът и виното вършат чудеса.
Коя рецепта би избрал, за да се обясниш в любов на една жена?
Честно, не мисля, че рецептата впечатлява. Иначе жените щяха да се женят за готварски книги. По-скоро цялото изживяване, което се създава около едно искрено и човешко споделяне на храна, емоции, мисли, интереси.
Твоето меню за лятото?
Хората си мислят, че след като имаш кулинарно училище, всяко хапване е телевизионно гурме изживяване. Истината е друга. Между многото ангажименти и задачи през деня, рядко имам време за протяжен и „dolce far niente” обяд или закуска. В повечето случаи хапвам малко, но подбрани неща, които ми дават енергия. Зрели сирена, моцарела, сьомга, масло, яйца и ябълки са продуктите, които най-често хапвам и не рядко на крак. Не ям много хляб, но когато го правя, много ми харесва филийка добър хляб, полят с хубав зехтин и нищо повече. Лятото има и хубаво овче кисело мляко и плодове и това са едни от сезонните ми изкушения.
Специално за (по)читателите на Fashion Inside Митко сподели една от любимите си рецепти: Брускети с песто от черни трюфели. Повече за кулинарните курсове на Food Connection можете да научите на www.foodconnection.bg.
Брускети с песто от черни трюфели
Необходими продукти
3 средно големи черни трюфела (запазете малко за декорация)
1/2 скилидка чесън
1 филе аншоа
зехтин екстра върджин
малко сушена люта чушка (по желание)
сол
чер пипер
лимон
много добър бял хляб за брускетата (препоръчвам хляб с квас)
зрял овчи кашкавал, или зряло сирене Manchego
Нарежете трюфелите на едри парчета и заедно с половин скилидка чесън, филето аншоа и много фино нарязаната люта чушка ги направете на фина паста, използвайки блендер. Ако не разполагате с блендер, може да свършите същата работа в хаванче, като разбира се удоволствието от повечето работа е изцяло ваше. Овкусете със зехтин, сол, прясно смлян чер пипер и малко лимонов сок докато постигнете желания от вас вкус. Не прекалявайте с чесъна, лимона и другите подправки, тъй като трюфелът е звездата на вечерта. Отрежете филийки от много добър бял хляб, дайте им щедър блясък със зехтин и нанесете пестото от трюфели. Най-отгоре сложете парченце зрял овчи кашкавал, или зряло испанско овче сирене тип Manchego. За оптимален вкус на зрялото сирене, дайте на вече нарязаните парченца 10-15 минути на стайна температура, за да се разкрие пълната гама от вкусове. Добавете още малко блясък с хубав зехтин и поставете фин слайс трюфел за завършек. Триумфирайте!
Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Food connection
Вижте още: