Евгени Петков – младият българин, който следва пътя на висшата мода в Лондон

x


Тръгвайки по следите на модния свят още от ранна детска възраст, Евгени Петков достига до Лондон, открива страстта си към еко модата и започва да експериментира с текстилите, формите и собствените си възприятия за стил. В момента той е едва на 26 години, но съвсем откровено можем да твърдим, че се превръща в един от обещаващите български млади дизайнери извън граница. Неговата марка носи интересното име EUGENIO, а дизайнът на дрехите му можем да определим като интересна симбиоза между парижка мода и елементи от българския фолклор. Горещо се интересува от висша мода, а приложните изкуства са негова страст. За останалите си любопитни гледни точки относно модата, Евгени успя да отдели от свободното си време и да отговори на въпросите ни чак от далечния Лондон. И ето какво още ни разказа той:Знаем, че още в 9 клас си направил стъпки към дизайна на дрехи. На какво обичаше да си играеш като малък?

Всъщност много по-рано започнах. Сигурно ще прозвучи много банално и дори смешно, но си играех с куклите на сестра ми, правех им дрехи и също така обичах да майсторя неща от дърво и подобни материали, които рециклирах. По-късно в началното училище имах специален предмет –  приложни изкуства, в който правехме всевъзможни неща от балатум, гипс, станиоли и всякакви такива. Още си пазя някои неща. Приложните изкуства винаги са ми били страст.И как стана така, че от детство да попаднеш в модния свят?

Ами в по-горните класове рисувах модели на дрехи и обувки върху чина ми. Майка ми забеляза, че имам някакъв талант и се пребори с баща ми да се запиша в Техникум по текстил и така, някак естествено се случи.

Взимал си участие на Международната еко седмица на модата с колекцията си „Пътуване на Изток“ и като цяло предпочиташ да работиш с еко материали. Защо те вълнува екологичната  мода?

По две причини. Едната е, че в началото нямах средства за платове в училище и втората е, че от малък имам някакъв респект към природата и опазването ѝ. Понеже съм израснал в малък град, също така сме били на село и някак близо до природата. Това е и моята постоянна инспирация. Аз наистина вярвам в екологичната мода, въпреки че напоследък много дизайнери използват тази идея като маркетинг стратегия!Вярваш ли, че новите технологии като 3D принтирането имат почва в модния дизайн?

Определено да. Модата се променя постоянно и се откриват нови и нови методи за производство на тъкани и за обработката им. Все още тези технологии са повече в сферата на експеримента, но след десет години примерно ще станат по-достъпни. От друга страна, аз наблюдавам едно завръщане към по традиционни техники и възраждане на занаяти, което доста се търси в чужбина.Как виждаш бъдещето на световната мода по отношение на използваните материали?

Като един микс от технологиите на бъдещето и традициите на миналото.

Ако погледнем назад във времето и се спрем на дизайнери като Джон Галиано, Жан Пол Готие или Хюсеин Чалаян, които почти никога не са правили „тиха“ и „кротка“ мода, ни е интересно да те попитаме какво мислиш: В модата винаги ли трябва да има скандалност и провокация?

Аз разглеждам модата повече като изкуство и ми е интересна – другото са просто дрехи. В никакъв случай обаче не мисля, че трябва скандалност постоянно. Това също е маркетинг стратегия за привличане на вниманието към даден бранд. Много брандове, дори и гореизброените, които са станали известни с провокативните си идеи, всъщност имат и обикновена линия от семпли неща, които правят оборота.Коя жена мечтаеш да облече твоите дрехи?

Всяка жена, която иска да носи изкуство върху себе си, задължително за специален случай. Всяка жена е специална.

Може ли да ни разкажеш накратко как минава един твой работен ден?

През последните три години учих в Лондон и беше много натоварено. Не съм работил много с клиенти и някак в мен се отключи една страст към текстилите и напоследък експериментирам с тях. По принцип, един работен ден минава в срещи с клиенти, избор на платове и конструиране на кройки. Понякога не е толкова вълнуващо, колкото всички си мислят!Как се „раждат“ идеите и концепциите за мода при теб? Нещо конкретно ли те вдъхновява? Имаш ли муза?

Аз се вдъхновявам по различни начини. Понякога просто играта с плата ражда идея. Често се вдъхновявам от  приказки и легенди – „Малката русалка“, елфи. Обичам митологията. А понякога от крайния срок.

Кой е най-големият ти успех до сега?

Аз не мисля за успеха като такъв. Правя това, което ми харесва. Всяка реализирана идея, всяко нещо е успех – дори една щастлива клиентка.Ако трябва да дадеш един моден съвет на българските жени, какво би им казал?

Не се чувствам толкова компетентен, че да давам съвети. Все пак мисля, че българката има стил като цяло, но понякога прекалява. По-малко робуване на марките и тенденциите.

За теб модата е?

Изкуството да пресъздаваш.

Интервю: Стефи Стоева

Снимки: Nicola Casini/Личен архив на Евгени Петков

Вижте още:

Блогърката Сирма Маркова: „Няма грозен цвят, материя, десен – има просто несполучливо съчетание“

Вики Кузманова: усмихнатата адреналинка, която се превърна в моден дизайнер

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Жълти нюанси в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени