Георги Тошев: „Невена Коканова носеше уют, който не те пуска“

x


Трудно се разказва за Невена Коканова. Трудно се затварят между страници профил, анфас, аура, пулс… Трудно се подвързват години с любов. Още по-трудно се запълват многоточията на носталгията. С тази нелека задача се заема журналистът Георги Тошев. След „Невена Коканова. Коя съм аз“ той отново връща спомена за една от най-обичаните български актриси. С истории в първо, второ и трето лице. С една особена чувствителност. И със снимки. Много снимки!

Хербарий на спомени, албум с парченца любов, мигове споделеност – всичко това е „Години любов“ – новата книга, посветена на първата дама на българското кино – Невена Коканова. Поклон пред таланта и личността й, глътка емоция и живописен възторг. Книга с колекционерска стойност и сантимент за всеки, който пази специално местенце в паметта си за Невена. За незабравимостта й.Това е втората ти книга за Невена Коканова. Как се пише за изключителен човек като нея?

Единственото ограничение беше липсата на Невена Коканова. Нейното физическо отсъствие, защото съществуват филмите й, интервютата, фотографиите и спомените на хората, които са я познавали. Моята емоционална памет е жива за срещите ми с нея. Предизвикателство е да разкажеш един чужд живот, една впечатляваща кариера, която няма аналог у нас. Невена Коканова е от безспорните артистични явления в българската култура за последните 60 години. Неповторима и незабравима.

 

Колко време работи по „Години любов“?

Работата по книгата ми отне няколко месеца. Имах основата от предишната ми книга за нея, но допълвах, търсех нови, неочаквани гледни точки към живота й кариерата й. Преглеждах снимки и личен архив. Пътувах в нейния свят, припомняйки си филмите й.Кой е последният спомен, който пазиш от Невена?

Помня последната ни среща и разговор. За щастие намерих записа и го публикувах в книгата. Без редакция, защото е скъп спомен и важно свидетелство за нейния път. Невена беше вече болна. Разбира се, не мога да забравя празника за нейния юбилей в театър “Възржадане”. Игра като за последно… Гласът, очите й никога не се сломиха от болеста. Ще запомня достойнството, което носеше. И тайните, които отнесе със себе си.

 

В какво според тебсе крие магията й като жена и актриса?

Възприемането на популярни личности е много субективно усещане. Особено, ако са дами. Безспорно Невена Коканова е красива жена, но отвъд физически привлекателната опаковка се крие една персоналност, която привлича като магнит. Невена имаше тотално присъствие на екрана. Можеше да не продума и дума , както е във фима “Не си отивай”, но ни заковава пред екрана. В личното си общуване с другите тя носеше един уют, кой то не те пуска. Особено усещане за взаимност. Като актриса беше пестелива на средства, обрана в киното и цветна на сцената.С коя звезда в световен мащаб би я сравнил?

Не харесвам сравненията, но през 60-те години са я сравнявали с Клаудия Кардинале, а през 70-те – с Роми Шнайдер.

 

Ако сега можеше сега да застане пред теб, кое щеше да е първото нещо, което щеше да я попиташ?

Интересен въпрос… Може би… какво й дава тишината? Не познавам човек, който толкова много да обичаше компанията на тишината. Наблюдавал съм я в Чомаците как с часове може да седи в тишна. Да си работи нещо, да почиства градината без да продума, без да пусне радио или телевизор.Ти си журналист човек на думите, на въпросите. Със сигурност е имало мигове, когато си оставал безмълвен?

Без думи може да ме остави талантът и… лъжата! Талантът ме респектира и вдъхновява, лъжата ме втрещява. Уви, животът и професията ме срещат и с двете.

 

Автор си на книги за различни известни личности. Коя е следващата, по която работиш?

Работя по няколко проекта. Единият е книга на много интересна личност, популярна, противоречива. Ще запазя името в тайна, но обещавам интересно и поучително четиво с много интересна биография.

 

Какво определя една известна личност като звезда?

Единственият критерий за успех е устойчивостта на една кариера. Звездният статут няма нищо общо с еднодневната слава от участието в някой тв формат или два хита. У нас няма много звезди, но пък е пълно със “звездички”. Звезди са Лили Иванова, Христо Стоичков, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Васил Найденов, Димитър Бербатов, Соня Йончева… Личности, които издържат проверката на времето! Невена Коканова е в тази поредица, защото остави роли, за които винаги ще си спомняме.На кое място по света би искал да се събудиш поне веднъж в живота си?

За щастие съм се събуждал на много мечтани места по света, но може би изнаненадата на някой остров в Тихия океан би било приятно преживяване.

 

За какво и на кого се чувстваш най-благодарен?

Благодарен съм на родителите си, че са ме възпитали да бъда любопитен и отворен към света. И на учителите си, защото съм това, което съм, благодарение на тях. И на враговте ми, защото ме калиха да бъда силен. И да продължавам!

 

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Николай Христозов, Национален филмов център

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Къде са ви усмивките…?

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ