Художникът Хубен Черкелов: “Има разлика кое изкуство е модерно и кое се продава”

x


Художникът Хубен Черкелов напуска България преди 18 години и отлита за Щатите не за да преследва американската мечта, а за да осъществи своята собствена. Да твори с широки хоризонти пред себе си и да наложи името си сред тези на световно утвърдените артисти. Последното вече факт, плод на много труд, отдаденост и постоянство. Хубен Черкелов превръща в своя запазена марка инкорпорирането и експериментирането с изображения от банкноти, преплетени в картините му. Срещнахме се с него, за да научим повече за личния му свят и предстоящата му изложба. Ето какво ни разказа:

Предстои ви първа самостоятелна изложба в България на живопис от 18 години? Вълнувате ли се от реакцията на публиката, и по-специално на младата, която за първи ще се срещне с изкуството Ви?

Не мога да предвидя какви ще бъдат реакциите на публиката, но вярвам, че хората ще бъдат поне любопитни с какво се занимавам в Съединените щати. Преди време съм правил една изложба, но беше работа върху хартия – нещо много по-различно. Хората често ме питат какви картини създавам, сега дойде и моментът за едно по-пълно представяне. Със сигурност хората ще бъдат любопитни, а за мен това вече е успех. 

Как протече организацията и трудно ли беше да селектирате, които произведения да бъдат показани?

Всичко, което предстои да бъде показано е създадено специално за България и за тази изложба. Работих с български банкноти от различни периоди. Тоест не съм ги селектирал. Ще представя 14 произведения, които намирам за доста амбициозни.

Какъв е пътят от една картина до цяла серия от произведения и изложба?

Всеки път влизаш в различна река, както се казва. Картините, които подготвях сега – те са били върху български банкноти, но са печатани в Америка, в Съветския съюз по времето на комунизма, в Англия и в България. Интересно е, когато започнеш да се потапяш в предисторията откъде всъщност идват тези образи. Някои са дело на известни художници като Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Антон Митов. Интересно е защо и как са селектирани картините им да попаднат върху банкноти. Информацията е много оскъдна, но достигнах до такава, че е съществувал някакъв борд, в който са влизали художници и банкери, но с превес са били художниците. В този период върху банкнотите са поставяни съвременни произведения и е любопитно как към днешна дата не можем да си представим върху парите ни да бъдат поставени, да кажем, мои произведения или на друг мой колега. Друга е ситуацията.Работите изключително интензивно, отдадено и дисциплинирано. Каква роля има при Вас музата? Или по-скоро творчеството Ви е следствие на детайлно проучване, визирайки парите и символите, които инкорпорирате във вашите платна?

Има едно такова схващане за музата – когато тя дойде, по-добре да те завари в ателието. Тоест трябва да съм там и да работя всеки ден с муза или без. Това е първият аспект. Другият аспект е , давам пример, кое ще проработи за тази изложба – трябва да направя свое проучване, сега всичко е по-лесно, защото е онлайн. Необходимо е да подбера банкноти, които са неочаквани. Тук лежи голяма част от таланта – при самия подбор.

Кое ви носи допълнително вдъхновение в работата и в живота?

Вдъхновявам се от литературата, тя ме зарежда. Също така да видя изложба на някой колега, който ценя. Всеки има собствен свят и е удоволствие да се докоснеш до този на другия. Особено когато е творец. И то уважаван.

За какво мечтае един млад и добре реализиран художник, творящ в Страната на неограничените възможности?

Старая се да ставам по-добър в професията си. Отстрани може би е трудно да се види, но за себе си аз го виждам и набелязвам собствени бариери, които трябва да прескоча, за да се развивам. Това са едни вътрешни вълнения. Ето сега ще направя тази изложба, после идва друга и всяка ми носи свои предизвикателства. Що се отнася до външните фактори, преди години съм си представял как ще изкарвам много пари с изкуството си, вече е факт, но това не ме спира да продължавам да работя по цял ден.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметричен блейзър от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT

Обувки на висок ток от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини пола от ETRO

Мини пола от ETRO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Дънки от FRAME Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Денимът – нашето (не)скрито оръжие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ