Художникът Хубен Черкелов: “Има разлика кое изкуство е модерно и кое се продава”

x


Има ли галерия по света, в която мечтаете да бъдете представен със самостоятелна изложба?

В Хонконг. Има галерия в Тайван, с която работя и ще правя изложба. Но тепърва ми предстои да създам картините специално за там. Вече има голям пазар за изкуство в Китай, в Азия изобщо. Всяка година там се строят нови музеи.

Какво мислите за новия Лувър в Абу Даби?

Аз подкрепям изключително изкуството да бъде един мост между хора и култури. Изкуството събира и обединява хората. Най-скъпата картина на Леонардо да Винчи – “Спасителят на света”, която бе продадена на търг през ноември за 450 милиона долара, вече е изложена точно в Лувъра в Абу Даби и предизвиква фурор.

Кои са съвременните артисти, които следите като развитие с интерес?

Много харесах изложбата на Деймиън Хърст във Венеция – “Съкровищата на потъналия кораб “Невероятни”. Беше супер амбициозна. Много хора го мразят, други го обичат. Аз го намирам за голям художник и с любопитство го следя.

На времето как избрахте Ню Йорк за свой нов дом? Само мащабният и добре развит пазар за изкуство ли наклони везната?

Имах повече контакти в Америка, отколкото в Европа. В Европа все още се усеща тази надменност на западноевропейците, че те са нещо повече спрямо източноевропейците. Докато в Америка няма никакво значение откъде идваш. Поне така ми се иска да вярвам. И така в изкуството разчиташ на себе си. В Европа все още западните държави подкрепят основно собствените си художници или други политически удобни.Как си почивате?

Обичам да пътувам. Обичам да посещавам нови и нови места. Преди 2 години направих голям азиатски тур – Сингапур, Куала Лумпур, Тайпей, Токио и Сеул. Над месец обикаляне. Тогава разполагах с това време и беше чудесно. Посетих страни, в които никога не съм ходил и нямах представа колко са различни, колкото и да са близо една до друга.

Има ли мода в изкуството?

Разбира се, че има. И това е част от прогреса. Представете си, ако всички бяха останали на етап Микеланджело. Колко скучно щеше да бъде, защото започваш просто да копираш. Нещата се развиват и се отварят повече възможности за хората да се включат. Пикасо няма нищо общо с Веласкес, въпреки че и двамата са испанци.

В момента кое е най-модерното изкуство?

Има разлика кое е най-модерното да го изследваш и друго, което всъщност се продава.

Къде е разликата между двете?

Когато купуваш нещо, гледаш да е и инвестиция. Не хвърляш милион долара просто така. Гледаш да ги вложиш в художник, който има биография, който е бил на пазара малко повече години и се е изградил като име. Той би могъл също да е много модерен в актуалния момент, но все пак не може да бъде и много млад, за да има тези натрупвания, за които говорим. От друга страна има доста художници без солидна биография, които правят много готини неща и се купуват, но на много по-ниски цени. Трябва да имаш наложен почерк и стил, който се разпознава от публиката.

Горещо Ви препоръчваме да посетите специалната изложба на живописни произведения на Хубен Черкелов, която Ви очаква от 2 февруари до 14 март в уютната галерия Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство с адрес: бул. “Черни връх” 2!За интервюто: Александра Тошева

Снимки: Георги Тушев и личен архив Хубен Черкелов.

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Цветни детайли при мрачно време!

Ако сте пропуснали
Най-четени