Стоянка Мутафова – вечната стихия

x

Тя не беше бедствие, но беше способна да го предизвика, със своя темперамент. Не беше бурно морско вълнение, но предизвикваше именно вълнение в мига, в който стъпи на сцената. Тя беше стихия, помитаща всичко с необхватния си талант. Напомняше силно и на магия. От онези, с които веднъж като се срещнеш, връщане назад няма. Пък и не искаш да има. Тя – Стоянка Мутафова. Най-ценната перла в българското театрално богатство!Стояна-Мария Мутафова е родена в изискано софийско семейство и още от дете била много жизнена, изобретателна и особено непредсказуема. Повече от всичко обичала в дома им да идват гости, пред които да „изиграе” поредната своя импровизация, след което вместо да се поклони, да се изплези и да затръшне вратата зад гърба си. Дете-стихия!

Не се променила и когато пораснала – обичала да танцува чарлстон, четяла много книги и мечтаела да стане… балерина или поне актриса. Не такива обаче били плановете на баща й за нейното бъдеще. Той настоявал да учи класическа филология в Софийския университет. И тя послушно се примирила с ясната идея, че миг след дипломирането си ще последва истинските си мечти. Точно така и станало – след завършване на класическото си образование, тя се записала в Държавната театрална школа към Народния театър, а година по-късно и в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехия (тогава Чехословакия). Завършвайки официално своето театрално образование Мутафова успяла да стане жрица първо на Мелпомена, а после и на Талия. И така за цял живот! Редува киното и театъра, понякога ги съчетава, друг път изоставя едното, за сметка на другото, но нито веднъж за всички 70 години на сцена не си и помисля да се откаже.Стояна се превръща в Стоянка, заради или по-скоро благодарение на един сгрешен афиш, още при първото й представление. Играе се в Прага  и заради чисто благозвучие чехите добавят буква в името й. Така позната остава и за българската публика. Стоянка! Първата й българска сцена е най-мечтаната за не един и двама актьори – тази на Народния театър, въпреки това обаче, нейната най-голяма любов остава Сатиричният театър.

Колегите й често са споделяли, че ругаела почти всяка от ролите си. Но пък ги обичала. Ролите… е, и колегите, разбира се! Познаваме образа й от участието в телевизионните театри „Женско царство”, „Вражалец” и „Малакова”, от сериалите „Патиланско царство“, „Ваканцията на Лили“ и „Столичани в повече“, от големия екран и незабравимите ленти „„Топло“, „На всеки километър“, „Любимец 13“, „Специалист по всичко” (и още само колко много), както и от нейната любима театрална сцена, откъдето до последно ни разсмиваше с „Шокова терапия“, „Скакалци“, „Столетие мое“ и емблематичната „Госпожа Стихийно бедствие“. Именно „Госпожа Стихийно бедствие” се бе превърнало и в нейно прозвище, което не можем да отречем – пасваше абсолютно на характера и темперамента й. Същинска достолепна стихия!За своите 97 години „Госпожа Стихийно бедствие” беше феномен и достоен пример за себераздаване. Не слезе от сцената до последно, макар всеки път да се раздаваше като за последно. Държеше се така сякаш най-естественото нещо за един актьор на 97 е да бъде на сцена. И всъщност защо да не е! Та за нея сцената беше живот, а животът сцена. Тя просто излизаше и изпълваше цялата зала, беше самодостатъчна, но винаги се радваше на компанията на своите по-млади колеги. Дори и на най-младите и току-що прохождащи в света на изкуствата. Всъщност на тях най-много – поощряваше ги, напътстваше ги, обичаше ги. И те я обичаха. Всички я обичахме! Препълвахме залите на всичките й спектакли, стояхме дълго на крака, пред неповторимия талант, аплодирахме бурно и се смеехме със сълзи. От сърце. Това най-добре го умееше – да ни разсее от сивото и скучното; да ни разсмее, за да не тъжим. Възхищава(х)ме й се. Тя бе недостижима  и винаги ще бъде!Стоянка Мутафова приветстваше своето столетие с „Добър вечер!”, но до последно е споделяла, че не е готова да му каже „Лека нощ!”. Ние също не бяхме готови и никога нямаше да бъдем. Още по-малко пък мислехме, че ще си отиде в навечерието на новото десетилетие. Но се случи – в ранната сутрин на 6 декември 2019-та театралната сцена стана по-бедна с една Стояна, а небосводът по-богат с една звезда. Или по-точно с една вселена! Благодарим ви, Госпожо Стихийно бедствие, че вдъхновихте няколко поколения да мечтаят и ги научихте да обичат театъра…


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Ани Петрова (БНР)

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени