Историята на една легенда – мосю Луи Витон

x


Близо 200 години след раждането на Луи Витон, модната къща, която той основава продължава да процъфтява и да бъде синоним на безапелационен лукс. Но как започва тази приказка? Всъщност историята на тази легендарна за модния свят личност не започва никак бляскаво. Животът има големи планове за Луи, но първо го изправя пред големи перипетии. Не е роден със сребърна лъжица в устата. Проплаква за първи път на 4 август 1821 в семейство на фермер и шапкарка. Майка му умира, когато той е едва на 10 години. Скоро баща му се жени повторно, а мащехата му се оказва сурова жена, която се държи с него по-скоро жестоко, отколкото майчински. Това в съвкупност със скучния живот, който води на село в планински френски регион, го подтиква да избяга в Париж.

На 13 събира кураж и в началото на пролетта поема към столицата пеша, защото не може да си позволи какъвто и да било транспорт. Очакват го близо 500 километра, изминати крачка по крачка, и повече от 2 години приключенстване по пътищата, препитавайки се от работа, която намира временно ту на едно, ту на друго място. В крайна сметка успява да достигне града на мечтите си в бума на индустриалната революция, където пищно богати и крайно бедни живеят сред гибелни епидемии.

В тези години опаковането на багаж за дългите пътувания на заможните семейства било проспериращ занаят. Луи започва да чиракува в едно от утвърдените ателиета – това на мосю Маршал. Бързо показва талант и само за няколко години успява да се прочуе като един от най-добрите в това занимание.

След преврата, който организира през 1851 година, Наполеон III приема титлата император на французите. Евгения, неговата съпруга, наема Луи Витон, за да се грижи лично за опаковането на нейните дрехи и да създава специални кутии за тази цел. Това е и големият пробив за бъдещия дизайнер и мигът, в който вратите към елитното кралско общество се отварят за него.През 1854 Луи отваря свое ателие за куфари и кутии за път. Успехът го застига мълниеносно. Първоначално работи с малък цех, но интересът към изделията му налага отварянето на по-голяма фабрика и нов магазин. А през 1885 открива и първия си магазин в Лондон. Славата му прекрачва границите на Франция и в негови клиенти се превръщат дори кралски особи от ранга на египетския Исмаил паша.

1870 е година на изпитания, избухва Френско-пруската война, Париж е под обсада и започва кървава гражданска война. След края на обсадата през 1871, Луи се изправя пред своето ателие и открива само руините му. Магазинът му е напълно унищожен, а оборудването – откраднато.

Но вместо да се откаже от призванието си, дизайнерът прави тъкмо обратното – посвещава цялата си енергия в изграждането на нов магазин и само след няколко месеца той вече е факт, но с нов адрес право в сърцето на Париж, 1 Rue Scribe. Новото начало ознаменува утвърждаването на Louis Vuitton като луксозен бранд. Скоро Луи представя нов дизайн за куфар в бежово с червени ивици, който бързо се превръща в хит сред френския елит.

Следващите 20 години дизайнерът отдава на иновации и творчество на луксозни куфари. Отива си от този свят на 27 февруари, 1892. Неговият син Джордж поема компанията в свои ръце и създава иконичния монограм – LV, който се превръща в разпознаваема емблема по целия свят и съхранява духа, принципите и магията, които Луи завещава на Louis Vuitton завинаги.Текст: Александра Тошева

Снимки: Louis Vuitton

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Всъщност място за тъга няма – колкото повече се отдалечава лятото, толкова по-вдъхновяваща става есента!

Ако сте пропуснали
Най-четени