J.K. Rowling отвъд книгите и за истинската магия на мечтите

x


Историите, които наистина обичаме, живеят вечно в нас.”

Рекордната цифра от 500 милиона продадени копия поставя една книга, замислена във влака от Манчестър до Лондон, на девето място сред бестселърите в света. Това превръща и Джоан Роулинг в едно от най-разпознаваемите имена изобщо днес. Искаме да кажем, че известната на всички ни поредица „Хари Потър“ донася повече слава и богатство, а и отговорности също – на младата писателка, отколкото тя някога е могла да си представи. И ето – днес след само няколко идеи, нахвърляни на хартия, подписът J.K. Rowling е също толкова известен, както и този на Доналд Тръмп.

По време на шестте бурни години след онази случка във влака Джоан си представя цял вълшебен свят на вещици и магьосници и публикува „Хари Потър и Философският камък“, първият роман от любимия вече „Хари Потър“.

 

Книгите са като огледалата: ако в тях гледа глупак, не можеш да очакваш да видиш

отражението на гений.”


Роулинг се превръща в най-продавания жив автор във Великобритания и в една от най-богатите жени в света, но не и преди да преодолее трудностите да бъде самотна майка, живееща с помощта на обществени помощи. И дори преди това животът не й поднася приятни изненади. Родена в югозападната част на Англия, Роулинг расте по границата на Англия и Уелс с майка си, баща и сестра си. Тийнейджърските години на Роулинг не са особено щастливи поради причината, че произхожда от трудно семейство и самата тя казва, че 10-годишната битка на майка й с множествената склероза се отразява върху самата Джоан и семейството. Тя описва най-травмиращия момент в живота си като деня, когато майка й почива – Нова година през 1991 г., когато Роулинг е на 25. Това се случва шест месеца след като тя започва да пише „Хари Потър“, а едно от най-трудните за преживяване неща за писателката е, че майка й така и не научава за романа в процес на писани. Загубата на собствената й майка в крайна сметка довежда Роулинг до идеята нейният герой Хари Потър да претърпи смъртта на родителите си.

 

Смъртта е просто

следващото голямо приключение на

живота.“

 

Джоан Роулинг пише първата си книга, когато е на 6 години. В нея се разказва за заек, който се казва Заек, а авторката си спомня подкрепата на майка си, която дори я насърчила да публикува тази книга. Ето защо е трудно за Джоан да преживее този период, знаейки, че не е споделила новия си роман с Ан Роулинг. Колкото до баща й Питър – Джоан дори не разговаряла особено с него.

След смъртта на майка си Роулинг се премества в северна Португалия, за да даде нов старт на живота си и преподава английски като чужд език. Започва да се среща с мъж на име Хорхе Арантес, забременява и се премества в малък апартамент с две спални с майката на Арантес. По-късно Джоан претърпява спонтанен аборт, но се омъжва за Хорхе през октомври 1992 г. По-късно се ражда дъщеря им Джесика – през юли 1993 г. Нестабилният брак продължава едва 13 месеца, а след прекратяването му Джоан и Джесика се завръщат във Великобритания, за да живеят в Единбург, Шотландия не след дълго. В куфара си писателката вече носи три глави от „Хари Потър“.

 

Съдбае думата, с която найчесто

окачествяваме отминал избор,

който е бил с драматични последици.

 

Живеейки в тесен апартамент с дъщеря си, без работа и без пари, Роулинг изпада в дълбока депресия и признава, че дори е помисляла за самоубийство. За дълъг период от време тя е принудена да разчита на държавните помощи и прекарва голяма част от времето си в писане на „Хари Потър“ в кафенета, докато Джесика спи в детската количка до нея. Живот-мечта! Със сигурност това не е била реалността за Джоан, но определено именно това е била една от целите й. докато стигне до нея обаче писателката има и някои съмнения.

По всеки обичаен стандарт, аз бях найголемият провал, който познавах.“

 След като получава тонове откази от издателите на книги, когато Роулинг за първи път разпраща ръкописа си, Bloomsbury, издателство в Лондон, дава зелена светлина през 1997 г. на „Хари Потър и Философският камък“. Три дни, след като книгата е публикувана, Scholastic (американско издателство за детски книги) предлага 100 хиляди долара за права за публикуване. Три дни! Ако сте шокирани, четейки това, то помислете за реакцията на Джоан Роулинг. Чийто живот се преобръща напълно, след като книгите й се продават скорострелно, че дори и биват екранизирани!

През 2011 г. Forbes прецени, че Роулинг е на стойност около 1 милиард долара, но оттогава тя падна от списъка на публикациите на световните милиардери, след като се съобщава, че част от богатството си е дало на благотворителност. Тя остава в списъците си с най-мощните знаменитости и най-печелившите автори в света.

 

Всичко е постижимо, ако имаш достатъчно кураж.“

 

 През 2011 г. Forbes оценява богатството на Джоан Роулинг на стойност около 1 милиард долара, но оттогава тя пада от списъка на световните милиардери, след като раздава част от богатството си за благотворителност. Тя остава в списъците с най-популярните знаменитости и най-печелившите автори в света. „Просто пиша това, което ми харесва да пиша и което ме забавлява. Правя го изцяло за себе си. И в най-смелите си мечти не съм очаквала такава популярност.“ Най-хубавото нещо, което й е дало богатството, пише Роулинг на своя уебсайт, е липсата на притеснение. „Не съм забравила какво е да се притесняваш дали ще имаш достатъчно пари, за да платиш сметките. Да не се налага да мислиш за това вече е най-големият лукс в света.“ В крайна сметка май можем да потвърдим, че Джоан не е толкова различна от нас, нали? Просто тя се отличава със смелостта да преследва мечтите си. Bravo!

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Предчувствие за уикенд!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ