Джаки Кенеди – първа сред първите

x

Първа дама, модна икона, истинска легенда, днес Джаки Кенеди би навършила 92 години.В цялата история на Америка Джон Фицджералд Кенеди е може би най-уважаваният президент, а съпругата му Жаклин е първата дама, за която безспорно е писано най-много. Господарка на Белия дом, модна икона, жена с харизма и невъобразима вътрешна сила – всичко това е тя. Решихме да разкажем още веднъж за нея, защото днес се навършват 92 години от рождението й.

Жаклин Лий Бувие е родена на 28 юли 1929 г. в Ню Йорк в богато семейство. Въпреки френската си фамилия е наполовина ирландка – майка й е ирландка, а в произхода на баща й са вплетени френски, английски, немски, шотландски и холандски корени. Жаклин е умно, любопитно, артистично и палаво дете. Посещава уроци по балет в „Метрополитън опера“ и уроци по френски. Като майка си много обича ездата и на 11 години печели национално състезание по езда за юноши. Учи в престижно училище, където освен на академичните знания се набляга и на маниерите и риториката. Пише за училищния вестник, печели наградата за най-добра ученичка по литература през последната година и титлата „Дебютантка на годината“.Амбициозното момиче, което заявява, че не желае да бъде домакиня, продължава образованието си в колеж в Ню Йорк, където учи история, литература, изкуство и френски език. Прекарва и една година в Париж – период, който определя като един от най-щастливите в живота си, донесъл й лобовта към Европа. През 1951 г. завършва университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон, където получава диплома по френска литература. Същата година започва работа като репортер във вестник Washington Times-Herald, където интервюира и снима различни личности. Сред най-силните й публикации са интервю с Ричард Никсън, отразяване на встъпването в длъжност на президента Айзенхауер и материал за коронацията на кралица Елизабет II.

„Тъжното за жените от моето поколение е, че не трябва да работят, ако имат семейства. А какво ще правят, когато децата пораснат – ще гледат как дъждовните капки се стичат по прозореца ли?“Пътищата на Жаклин Бувие и Джон Кенеди, младият красив конгресмен и сенатор от Масачузетс, се пресичат на парти през 1952 г. Тогава тя е сгодена за друг, но Джон я кани на среща. Тя разтрогва годежа си и така започва връзката им. Двамата се женят през 1953 г. През 1956 г. се ражда първото им дете, но за съжаление, мъртвородено – момиченце, което са щели да нарекат Арабела. През 1957 г. се ражда дъщеря им Карълайн. През 1960 г. Джон Кенеди се кандидатира за президент, а съпругата му го подкрепя много активно, макар и от разстояние, защото е бременна и не може да пътува за кампанията. За сметка на това отговаря на писма, дава интервюта, записва реклами. Кенеди печели изборите на 8 ноември 1960 г. и става най-младият избран президент на САЩ, след три седмици се ражда Джон Кенеди младши. Семейството има още едно дете – Патрик, роден през 1963 г. и починал два дни по-късно.„Децата бяха невероятен подарък за мен и съм благодарна, че успях още веднъж да видя света през техните очи. Те върнаха вярата в бъдещето на семейството.“

Едно от първите неща, които Жаклин Кенеди прави като първа дама, е да реновира Белия дом. Желанието й е да го превърне в уютен дом на американската история. Тя полага много усилия, за да набави предмети на изкуството, артефакти и мебели, принадлежали на президенти, сред които Джордж Вашингтон и Ейбрахам Линкълн, както и неща, за които смята, че представят различни периоди на американската култура. На 14 февруари 1962 г. Джаки кани в Белия дом екип на телевизия CBS и го допуска до всички стаи. По този начин тя иска да сподели с американския народ какво е постигнала и защо всъщност го е направила. Цели 56 млн. зрители гледат предаването и мисис Кенеди печели почетна награда „Еми“.

„Щом можете да изразите себе си, можете да кажете на света това, което искате от него… Всички промени в света, за добро или зло, са направени първо с думи.“Освен към историята Джаки Кенеди има поглед и към изкуствата. На всички официални вечери в Белия дом тя кани писатели, художници и музиканти. Говори свободно френски, италиански и испански, а по време на визита във Франция пресата нарича американския президент „човекът, придружил Жаклин Кенеди в Париж“. Джаки успява да завладее сърцата на милиони хора не само в Щатите, но и по целия свят. Нейната харизма и елегантно лично присъствие са причина да я наречем „първа сред първите“, както и стилът й, спечелил й титлата „модна икона“.

„Перлите са винаги добро решение.“Стилът на Джаки Кенеди е нещо, за което също е писано много, но винаги всяка дума си заслужава, защото дори толкова години по-късно е сочен като еталон. Тя е от жените, които умеят да подчертават предимствата на фигурата си и да прикриват недостатъците. Има красиви рамене и често носи дрехи без ръкави. Не харесва ръцете си, затова нерядко включва ръкавици към тоалетите си. Има тънка талия, върху която акцентира с колан. Залага на едноцветни наситени нюанси и семпли изчистени кройки. Така визията й говори за баланс и създава много добро впечатление. Неизменна част от личния стил на Джаки Кенеди става шапката „таблетка“, дело на дизайнера Halston, за когото сме ви разказвали. Разбира се, и огромните слънчеви очила, които обича да носи на публични места. Редица европейски модни марки стават популярни по света и благодарение на нея – Balenciaga, Givenchy, Yves Saint Laurent, Dior, Ungaro, Chanel. Обувките й са Ferragamo, а чантите – Gucci. Валентино става любим дизайнер на американките също благодарение Джаки.Приказката свършва на 22 ноември 1963 г., когато е убит Джон Ф. Кенеди. Това се случва на официална визита в Тексас, където празнично ги посрещат тълпи от хора. Докато пътуват от летището с откритата президентска лимузина, Кенеди е прострелян в главата и издъхва в ръцете на съпругата си. Джаки отказва да съблече окървавения розов костюм и се прибира така във Вашингтон.

„Никога не съм искала слава. Просто станах Кенеди.“Джон и Джаки Кенеди обитават Белия дом 2 години, 10 месеца и 2 дни – точно толкова той е президент на Съединените щати, до онзи куршум в Далас. Споменахме в началото, че Жаклин Кенеди е жена с невъобразима вътрешна сила. Тя изгубва две деца и съпруга си, става вдовица едва на 34 години, но някак намира воля да съхрани себе си, другите си две деца и да продължи напред. За брака й с Аристотел Онасис няма да разказваме, само ще кажем, че в него няма любов. Просто една жена решава да напусне страната, в която не се чувства в безопасност (смята, че в Щатите тя и децата й са под заплаха), а в замяна дава достъп до така желаното от гръцкия милионер обществено положение.„Първият път се омъжваш по любов, вторият – за пари, третият – заради компанията.“

След смъртта на Аристотел Онасис през 1975 г. 46-годишната Жаклин решава да започне работа като редактор във Viking Press. До смъртта й неин спътник в живота е Морис Темпълсмен, индустриалец и търговец на диаманти от белгийски произход.

Жаклин Кенеди Онасис работи усърдно за признаване приноса на цветнокожите автори в американската литература, срещу расизма и класовото разделение в САЩ. Полага усилия за съхраняване културното наследство на Щатите, спира разрушаването на исторически сгради. През януари 1994 г. е диагностицирана с лимфома, тип раково заболяване. Към април болестта прогресира и на 18 май тя се прибира в апартамента си на Пето авеню в Ню Йорк. Жаклин Кенеди умира на 19 май 1994 г. на 64-годишна възраст. Погребана е до Джон Ф. Кенеди, сина им Патрик и дъщеря им Арабела в Арлингтън.Джаки и Джон Кенеди се влюбват от пръв поглед. Сватбата им е обявена за събитието на сезона, в църквата присъстват около 800 души, навън хиляди хора чакат да видят младоженците, а на приема в имението на майката на Джаки са посрещнати над 400 гости. Първият им сватбен танц е на песента „Ожених се за ангел“. За разлика от разкошната рокла на булката, в която има и розови акценти, не всичко в брака им е розово – Кенеди изневерява на съпругата си неведнъж, отделно цялото напрежение да си следен под лупа непрекъснато. Въпреки това обаче тя не спира да го обича, да го подкрепя, да го предпазва по свой начин. За последно Джаки Кенеди отдава почит на Джон Ф. Кенеди, излагайки собствения си живот на риск, в деня на погребението му. Във филма „Джаки“, където Натали Портман е чудовищно добра, церемонията е определена като последния и най-голям спектакъл в неговия и в нейния живот, а тези три дни, последвали убийството на президента, създават история. И легенда. Благодарение на Джаки.„Сега мисля, че през цялото време съм знаела, че той е магия. Знаех го, но трябваше да предположа, че би било твърде много да искаме да остареем заедно и да видим как децата ни растат. Така че сега той е легенда, но вместо това би предпочел да бъде човек.“ (из интервюто на Тиодор Уайт с Джаки Кенеди за списание Life, в което тя разказва своята истина)


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Getty / Youtube

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Черен клин от SAINT LAURENT

Черен клин от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от CASTAÑER

Еспадрили от CASTAÑER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла миди пола от VALENTINO

Бяла миди пола от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от DOLCE & GABBANA

Къси дънки от DOLCE & GABBANA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Август, понеделник….офис…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ