Джейн Фонда – една жена с много роли, мъже и каузи

x

Тя е дъщеря на Хенри Фонда, сестра на Питър Фонда и леля на Бриджит Фонда. На едва 24 е обявена за „най-многообещаваща нова актриса”, на 34 печели първия си „Оскар”, а на 48 вече е завоювала титлата „най-възхитителна американка”. И не, фамилията не ви е подвела, тя е Джейн Фонда. Актриса  и активистка! Животът й е белязан от противоречия, трудни решения, трагедии, болка, много промени… и почти през цялото това време тя е била под светлината на прожекторите. Как и дали се постига баланс между семейство и кариера? Колко тежко е да носиш известна фамилия? И каква е цената на мечтите? За тези неща ви разказваме в следващите редове, запознавайки ви с нея – не толкова с актрисата, колкото с жената на име Джейн Фонда!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jane Fonda (@janefonda) на


Първите (несигурни) крачки

На 21 декември 1937 година в Ню Йорк се ражда едно къдрокосо момиченце. Феите орисници, които посещават дъщеричката на Франсис Брока и Хенри Фонда, обаче явно не са били достатъчно благосклонни към момиченцето, тъй като малката Джейн има тежко детство, в което рано й се налага да се сблъска с редица предизвикателства. Баща й е известен актьор и макар грижовен, е студен и някак дистанциран. Майка й пък страда от психическо разстройство и се самоубива, когато Джейн е едва 12-годишна. Именно след смъртта на майка си Фонда става затворено дете, което не спира да чувства вина за случилото се и да изпитва неимоверен страх от общуването с хора. В резултат на всичко това младото момиче отключва и хранително разстройство, от което страда до 36-тата си година. Джейн Фонда научава твърде рано, че житейските роли се играят най-трудно, но както тя самата по-късно казва „това я прави силна”.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jane Fonda (@janefonda) на


„Момичето на татко“

Някак очаквано, още преди своето пълнолетие и въпреки всички трудности, с които я среща животът, Фонда решава да следва стъпките на баща си и… да стане актриса. През 1954 г. тя партнира на своя баща в продукцията „The Country Girl“, а по-късно започва и да учи занаята при Страсберг в известното студио за актьори.

Преди да решите обаче, че известната фамилия и славата на баща й са отворили вратите пред младата Джейн, то следва да отбележим, че това е и така, и не е. Така е, защото не е тайна, че едно актьорско дете може да получи първата си роля и без да му се налага да се явява на прослушване или кастинг. Вероятно това да си дъщеря на Хенри Фонда има своята тежест, но от друга страна никой не може да открие талант там, където той липсва. Джейн никога не е искала да бъде „момичето на татко” и неведнъж е отбелязвала, че на знаменития си баща дължи единствено насърчаването да стане актриса. Оттам насетне  нейната отдаденост на професията и истинската любов към киното са виновниците да постигне своя успех в индустрията.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jane Fonda (@janefonda) на


Живот на кино

Истинската кинокариера на Фонда започва през 1960 година, когато тя дебютира във филма „Tall Story“ с Антъни Пъркинс. След успеха на лентата следват известен период, в който Джейн жонглира с театралната сцена и филмовата снимачна площадка, и така до края на 60-те, когато получава нова роля и коренно различен образ. Под ръководството на тогавашния си съпруг – режисьорът Роджър Вадим тя приема ролята на секси дама, която й печели и място в научната фантастика Barbarella през 1968.

Какво се случва след това ли? Макар да е покорила сърцата на голяма част от мъжете по света, година по-късно Фонда се снима в трагедията „They Shoot Horses, Don’t They”, откъдето добива славата и на драматична актриса. Благодарение на което я познаваме и в роли от „A Doll’s House“, „Julia“, „Comes a Horseman“, „On Golden Pond“ и много знаменити филми.

До тук бях

Въпреки успехите и обичта на публиката, през април 1991 година Джейн Фонда обявява, че се отказва от професионалната си карира и няма да се снима повече във филми. Като причина за решението си известната актриса изтъква това, че иска да се отдаде изцяло на семейството си. И наистина след американската романтична драма „Stanley & Iris“, Фонда повече не се появява на екран. Или поне до 2001, когато след развода си с Тед Търнър тя не решава отново да се върне на снимачната площадка. Първият й филм след голямото завръщане е „Monster-in-Law“, който повече от очаквано е увенчан с успех. Следват силни години, в които се появяват „All Together“, „Peace, Love & Misunderstanding“, „Fathers and Daughters“ и нашият любим – „Book Club“.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jane Fonda (@janefonda) на


3+1… опита за щастие

За разлика от много други известни личности Фонда никога не е крила нито семейното си положение, нито съпрузите си. Да, няколко! Всъщност трима. Официални! Първият й брак е с режисьора Роджър Вадим, от когото актрисата има дъщеря на име Ванеса. Резултатът след 8 години съвместен живот е… развод през 1973! В същата година Джейн се омъжва повторно, този път за активиста и политик Том Хейдън. Двамата имат син, на име Троя Гарити, а бракът им, както може би няма да се изненадате, завършва отново с развод. Ред е на съпруг №3 в лицето на медийния магнат Тед Търнър. Именно заради него Фонда се отказва за близо десетилетие от кариерата си, въпреки нейната отдаденост обаче, нещата отново завършват с бракоразводно дело. В годините от новото хилядолетие Джейн Фонда живя с музикалния продуцент Ричард Пери, с когото се разделиха през 2017-та. А кой е човекът до Джейн в момента? Ще разберем тогава, когато тя реши да ни го представи…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jane Fonda (@janefonda) на


(с)Мисъл за света и бъдещето

Освен с актьорство, Фонда почти през целия си живот активно се занимава и редица каузи и проблеми. Тя е известна като откровен критик към войната във Виетнам, както и с непоклатимата си позиция по социални каузи, като гражданските права, екологията и правата на жените.

Това съм Аз

Именно една от каузите, за които се бори – климатичните промени, накараха известната актриса през септември 2019 да се премести във Вашингтон, където заедно с не по-малко известните си приятели Тед Дансън и Катрин Кинер участват в екологични протести. Джейн Фонда стана звездата на тези протести, благодарение на червеното си палто, което съвсем не е случайна дреха, тъй като актрисата заявява, че това е последното нещо, което си е купила и смята да си купува, в отговор на необходимостта от по-малко консуматорство.

Разбира се демонстрациите и активното изразяване на гражданска позиция, бяха добър повод за полицаите да арестуват Фонда и останалите активисти. И така четири пъти. За един месец! А какво мислете, че прави тя след задържането? Да, разбира се – връща се отново на мястото на протестите и продължава да бъде себе си, играейки важните за нея житейски роли! Въпреки възрастта или може би точно, заради нея… Все пак, именно тя е жената, която казва, че „порастването се измерва единствено и само в това, че с времето научаваш на кого да се доверяваш, кога можеш да кажеш истината и кога не. И че в повечето случаи не можеш… Но това е животът“. А Джейн Фонда го живее красиво и с размах.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Jane Fonda (@janefonda) на

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени