Джоузеф Тимистър и смелостта да следваш мечтите си

x

Да бъдеш приет в Кралската академия за изящни изкуства и да получиш първата си награда за дизайн, още докато учиш там. Да срещнеш Карл Лагерфелд, той да ти предложи работа, но и да ти каже, че си твърде добър, за да бъдеш асистент. Да имаш смелостта да напуснеш една от най-известните модни къщи в света, за да основеш свой бранд. Да получиш признание от самата Анна Уинтур, която те нарича „един от най-добрите модни дизайнери на XXI век”… Не това не са разказани сънища, това са малка част от вълнуващите събития, които се случват в живота на едно холандско момче, имало смелостта да следва мечтите си. Представяме ви Джоузеф Тимистър – различен, загадъчен и непредсказуем…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Líder Web (@lider_web) на


Големите мечти

Джоузеф Тимистър е роден през 1962 г. в Холандия, но във вените му тече руска, белгийска и френска кръв. Той е дете, отгледано освен в мултикултурно и в творческо семейство, което до голяма степен обяснява страстта му към модата и рисуването, още от 4-годишна възраст. Преди да започне училище малкият Джоузеф вече гордо заявява, че един ден ще стане дизайнер и мечтата му скоро се сбъдва, защото преди своето пълнолетие той вече учи в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен. Мода, разбира се!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Josephus Thimister (@josephus_thimister) на


Да докоснеш Chanel

Скоро след като завършва Кралската академия, Тимистър се премества да живее в „гнездото на творците” – Париж. Именно там, по време на едно от котюр ревютата на Chanel той се среща със самия Карл Лагерфелд. Изненадващо или не Кайзера проявява особен интерес към младия дизайнер и му заявява, че е „твърде добър, за да бъде просто асистент”. Което обаче не е повод да не даде висок старт на младия Тимистър, като му предложи сътрудничество. Така Джоузеф  се озовава в едноименния бранд на Лагерфелд, без дори и да си го е мечтал някога, преди това.

Balenciaga по пътя към успеха

За мнозина възможността да работиш с Карл е равнозначна на това да постигнеш всичко в професионален план, за Джоузеф Тимистър обаче ателиетата на Лагерфелд са само стъпало в професионалния му път. Малцина могат да се похвалят с това, безспорно!

След като е получил  безценни съвети от Кайзера, през 1991 г. Тимистър приема предложената позиция на креативен директор в Balenciaga. Той работи за модната къща малко повече от половин десетилетие и през това време успява да модернизира имиджа на бранда и да изчисти до съвършенство почерка.

Дебютната му колекция е изцяло издържана в черно и бяло, а особен фокус се поставя върху силуетите, което е и един от подписите Кристобал Баленсиага. Следват няколко колекции с все така изчистени линии, безупречни конструкции, и много стилно излъчване, което очаквано бележи и разцвет за модната къща.

През 1997 година, въпреки успехите Тимистър взема отговорното решение да напусне бленуваната от много хора позиция, за да създаде свой собствен бранд.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Josephus Thimister (@josephus_thimister) на


Животът продължава

Паралелно с основаването на собствения си бранд, през 1998 г. Джоузеф  приема да стане креативен директор и на италианската марка Genny. На новата си позиция той предприема изключително различен подход към изкуството и модата. Демонстрира своята утвърдена индивидуалност, създава привидно прекалено прости силуети, внедрява модерността и слага на всичко това подпис „Котюр”. Факти, от които критиците са поразени, но и приятно очаровани.

Влагайки енергията си в други модни къщи обаче, сякаш Джоузеф Тимистър не успява да лансира достатъчно добре своя бранд. Така, въпреки няколкото наистина добри котюр и прет-а-порте колекции в Париж, през 2004 година дизайнерът е принуден да затвори модната си къща, поради липса на достатъчно инвестиции и възвръщаемост.

Трудното за вземане решение обаче съвсем не слага край на творческата кариера на Тимистър. Само година по-късно, той е назначен на мястото на Патрик Кокс, като дизайнер на френската марка за обувки Charles Jourdan. Именно в Charles Jourdan той става известен със своите поетически, скандинавски, леко сюрреалистични и особено противоречиви творения, които обаче се приемат радушно от купувачите. За съжаление две години, след като е оглавил поста, му се налага да напусне и тази позиция, този път обаче не по свое желание, ами поради факта, че компанията окончателно спира своето производство.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Josephus Thimister (@josephus_thimister) на


Голямото завръщане 

През следващите няколко години Джоузеф Тимистър сякаш изчезва от модния свят. Името му се споменава рядко, а изявите му са спонтанни. И така до 2010 година, когато е поканен от Fédération Française de la Couture да представи колекция висша мода в Париж. Тимистър приема и неговото завръщане е посрещнато с голяма доза внимание от пресата и индустрията, въпреки че представя нещо неочаквано и някак далечно от неговия стил. Капсулната колекцията се назовава „1915: Кръвопролитие и богатство” и е вдъхновена от положението, в което се намира Императорска Русия, след Болшевишката революция. Моделите са облечени в прекроени военни униформи, опръскани с „кръв”, които обаче елегантно и доста смело са допълвани от сатен, коприна и лен. Структурите и силуетите са си все така характерни за дизайнера, който успява, въпреки нетрадиционния подход все още са оставя усещането, че това е котюр. И наистина е, просто пречупен през различна призма. Неговата!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Charly Taieb (@charly.taieb_wiwmngt) на


Изкуството да вдъхновяваш

След знаменитото „военно” ревю и годините, преди това прекарани в изследване  на алтернативните дизайнерски пътища, Тимистър решава да се посвети основно на преподавателска дейност.  Студентите по мода от La Cambre в Брюксел и в Institut Français de la Mode в Париж имат шанса да усвояват едни от най-трудните умения в модния свят, под негово ръководство, в продължение на няколко години. Трябва да признаем, че със сигурност тези  групи от млади хора са били истински щастливци.

Забравете приказките

Джоузех Тимистър неведнъж е изненадвал модния свят със своите колекции, смели решения и неочаквани стъпки. Това, за което обаче никой не би могъл да бъде подготвен е, че ще се превърне в спомен. На 13 ноември 2019 г. Джоузеф Тимистър окончателно сложи край на живота си, след няколко годишна битка с дълбока фаза на депресия.

Приказката остава недописана и с далечен от щастлив край. Вярваме обаче, че уроците му ще победят битката с времето, защото той бе човекът, доказал че си заслужава да се рискува! Даже по няколко пъти…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от CELEBRITY OBITUARY (@celebrity.death.news) на

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ