Как Елза Скиапарели промени света на модата

x

Dali_Authors

 


Тя е новатор, провокатор и безконечен вдъхновител. Наричат я създателката на прет-а-порте и основната конкурентка на Коко Шанел. Тя е другата модна диктаторка, с чиито повели светът и до днес се съобразява. Тя е Елза Скиапарели, а творчеството й се смята за ярък пример за сюреализма в модата.


 

02-elsa-schiaparelli-theredlist

 


Елза Скиапарели е родена на 10 септември 1890 г. в Рим. Дядото на бъдещата модна повелителка – Джовани Скиапарели – е известен астроном. През 1922 г. заминава за Париж, който по това време е истинско средище на велики таланти в областта на изкуствата и културата. Работи като екскурзовод и развежда предимно богати американки, които се интересуват само от пазаруване, когато я осенява гениалната идея – може да съзвава това, което никой няма да купи заради престижа, но всеки ще поиска да види.


 

1965-210-1

 


Усърдността и новаторските идеи водят до създаването на собствената модна къща Скиапарели (Schiaparelli), която отначало се помещава в три малки стаи. Първата колекция на новия бранд представя пуловери, изработени в африкански стил, повлияна и от творчеството на кубистите. За следващите си творения Елза Скиапарели черпи вдъхновение от татуировките на матросите.  Змии, сърца, пронизани със стрели, котви – всички тези орнаменти скандализират.

Нито една от идеите на модната повелителка не е обикновена, класическа или скучна. Тя твори, за да предизвиква, да провокира и да поставя общественото възприятие на границата между възхищение и възмущение.


 

schiaparelli-fifties

 


Оригиналното виждане за света привлича към работите й дълъг списък от знаменитости. Сред тях са Марлен Дитрих, Гари Купър, Грета Гарбо, Мишел Морган, Джоан Кроуфорд и още много други. Най-близки обаче са отношенията на модната къща с Мей Уест. Те носят на Скиапарели невероятен успех. Точно тя вдъхвовява по-късно дизайнера да създаде флакона на своя първи парфюм Shoking, посветен на известната актриса. Оттогава названията на всички аромати, създадени от модна къща Скиапарели започват с буквата S.


 

dress-by-elsa-schiaparelli

 


Особено влияние върху идеите и творчеството й оказват близките й отношения с ярките предствители на сюреализма като Салвадор Дали и Жан Кокто. Необятната фантазия, с която е дарена, прави всеки нейн модел произведение на изкуството. Много от тях са по един екземпляр и за конкретен човек.


 

elsa-schiaparelli

 


Безграничното въобръжение и неизчерпаемия новаторски подход поставя Скиапарели наравно с Коко Шанел, като ги прави съперници в създаването на стил. Макар да са напълно различни, и двете успяват да сътворят собствен моден свят, в който новостите се превръщат в запазена марка и вечно актуален образ.


 

jacket

 


Творчеството на Скиапарели е отражение на собствения й живот, нейните увлечения, преживявания и търсения. Например, интересът й към летенето става повод за създаването на нов авиаторски стил, който остава актуален и до днес. Тя винаги е смятала, че хората се нуждаят от много повече от просто хубави и удобни неща, и това провокира създаването на неповторими модели, които не приличат на работите на други дизайнери. Така Елза налага в модата много нови идеи като като разделената пола, която след време се превръща в шорти. Без повечето нейни твореия е трудно да си представим съвременната мода.


 

elsa-schiaparelli-3

 


Ярките цветове и необичайните им съчетания също са голяма нейна страст. Скиапарели смело обединява пурпурен, ален и маслинено зелен цвят или черна рокля с червени чорапи, с лекота успява да украси тюркоазено сако с детайли в бордо, ана розов плат да нанесе зелен орнамент.


 

Archives_de_la_Maison_Schiaparelli

 


Непрестанните провокации, които поднася на обществото в продължение на десетилетия я правят един от най-великите модни повелители в историята, които и до днес служат за източник на вдъхновение на младите и преподават уроци по стил, които си заслужава да бъдат научени.


 

jacket-model-schiaparelli

 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Колин Фърт – фактите, които не знаехме за него
Мая Плисецкая – балерината, революционерката, героинята на Русия

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Макси рокля от REBECCA VALLANCE

Макси рокля от REBECCA VALLANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шапка от MAISON MICHEL

Шапка от MAISON MICHEL Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ленен панталон от NICHOLAS

Ленен панталон от NICHOLAS Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къс дънков панталон от KSUBI

Къс дънков панталон от KSUBI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Време ли е вече за пуловери? За щастие – не, но това не пречи да ги още…

Ако сте пропуснали
Най-четени