Когато химията срещна модата. Формулата на Николай Божилов

x


Николай Божилов е модно вдъхновение. Още от 2010 година, когато спечели конкурса Triumph Inspiration Award и Хелена Кристенсен се превърна в супермодела, представящ неговото бельо „Морфология”. И това съвсем не е единствената награда в колекцията на 25-годишния дизайнер. Носител е на титлата на Академията „Златната игла”, притежава отличие от международния конкурс OFFASHION KIELCE 2011, а вече е отговорен и за създаването на моден лейбъл, носещ неговото име.Преди броени дни отвори врати първият ти магазин. Какво е чувството да виждаш собственото си име върху етикетите?

Чувствам се удовлетворен, щастлив, отговорен и много зареден! Етикетът е подписът на дизайнера върху дрехата. На първите модели, които реализирахме с екипа ми, държах аз да поставя етикетите и така да сбъдна една моя мечта.Дебютната ти колекция за лейбъла  NIKOLAY BOZHILOV се казва (Fo)RmuLa. Защо?

Така е, да, исках да създам една фундаментална за лейбъла колекция, която да има концептуален характер и в същото време да е абсолютно подходяща за съвременния гардероб на модерната жена. Вдъхновението за колекцията идва от науката химия и всеки един от 25 аутфита е вдъхновен от определени химични елементи и понятия.

Цялата колекция можете да откриете в магазина ни на столичната ул. Хан Аспарух 18.Как изглежда жената на NIKOLAY BOZHILOV?

Жена с подчертана индивидуалност, с интерес към модата и естетиката, различна , смела, елегантна, космополитна, жена личност.Имаш ли любими материи, на които залагаш в дрехите си?

Във всеки проект използвам  различни материи, защото те дават различни възможности. В колекцията (Fo)RmuLa използвам кашмир, вълнен шифон, вискоза, неопрен но също така и метален полиестер, за да представя идеята за метални елементи в химията.Защо избра да се посветиш на дамската мода?

Мисля че това е нещото, което правя най-добре.Интересно е и ми носи удоволствие, когато виждам, че моделите ми се харесват и носят от дамите.Преди време спечели първото място в международния конкурс Triumph Inspiration Award в Лондон. Обмисляш ли да създадеш своя линия дамско бельо?

Обмислял съм го, да, но за да създадеш бельо, се изисква голяма технологична база, с която не разполагам в момента. Това е сегмент от модата, който е много интересен и отговорен. Функционалността е на първо място. Сега се концентрирам изцяло в разработването на колекции от дамски облекла за моя ляйбъл.Кой е Николай Божилов извън модата?

Трудно ми е да определя, защото модата е заела огромно място в живота ми, но все пак имам и своето лично пространство, което споделям със семейството си и с приятелите. Вярвам в баланса на всяко едно ниво и в това, че колкото повече работа имаш, толкова повече трябва да се забавляваш.Остават няколко дни до Коледа. Ако за миг повярваме, че на този празник се случват чудеса, кое ще бъде твоето, което си пожелаваш?

Чудесата са чудеса, защото се случват рядко. Не бива да губим време и  да ги чакаме, а да действаме тук и сега. Пожелавам интернационален успех на лейбъла, за който ще работим усилено през новата година.

Пожелавам весели коледни и новогодишни празници на читателите  на Fashion Inside, бъдете себе си.

Още снимки от колекцията може да разгледате тук.

Интервю: Станислава Добрева

Снимки: Васил Германов

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лежерността на денима в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени