MOST 2013: Конкурс за българско съвременно изкуство

x

 

 

 


 

Вчера, 10 декември, по време на специална пресконференция, д-р Петър Стоянович, министър на културата и Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, обявиха началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST 2013. 

„Много сме горди и щастливи да имаме подкрепата на най-авторитетната институция  – Министерство на културата, която работи за развитие и съхранение на българската култура като цяло. В тяхно лице намираме естествен партньор в осъществяването на една изцяло българска кампания”, сподели Деница Атанасова-Гергова по време на събитието. 

„През последните няколко години Галерията за модерно изкуство най-активно промотира и подпомага съвременни български творци и това е един от главните мотиви да поемем патронажа на конкурса“, допълни министър Стоянович. „Английско-българската закачка, заложена в името на конкурса, маркира важния мост, който ще ни отведе към бъдещето.“

 


 

 

 

 


 

Тази година, журито, което ще направи финалната селекция, е в състав: Ерик Мурло, колекционер и наследник на най-голямото издателство на оригинално графично изкуство – ателие „Мурло“; изкуствоведът и куратор Геза фон Хабсбург, който бе част от журито и в първото издание.  Деница Гергова, като представител на Галерията, ще има финалния глас за определяне на финалистите, с които Галерията ще работи през следващите две години.

Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички медии на съвременното изкуство, чиято възраст е между 20 и 45 години. Изискването е те  да бъдат български граждани, пребиваващи на територията на страната или  в чужбина. Желателно е  да имат завършено образование по изкуства или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни изкуства, както и да владеят английски език. Важно условие е кандидатстващите да нямат договорености с други частни галерии към настоящия момент. 

След първоначалната селекция, журито ще определи 20 автори, от които петима ще стигнат до финал.

По-детайлна информация за регламента, сроковете и етапите, е публикувана на официалния сайт на конкурса: www.most.modernartgallery.bg 

Документите се подават онлайн на адрес: most@modernartgallery-bg.com, а срокът за подаването им е между 10 декември 2013 и 10 февруари 2014 г.

Какви са наградите за финалистите?

Произведенията на четиримата финалисти, избрани от журито, ще бъдат показани в съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство. Те ще бъдат активно промотирани от Галерията в рамките на събитието и ще получат кураторска оценка от международно жури. Освен това финалистите ще получат 4 самостоятелни изложби в Галерията за модерно изкуство – от април 2014 до февруари 2015.

Какво получава победителят?

Ексклузивно представяне и промотиране от Галерията в рамките на една година. Позициониране на пазара на изкуство, срещи с български и международни колекционери и ценители на изкуството. Участие на международни арт събития, в които  Галерията участва. Каталог на артиста.

Деница Гергова подчерта, че основна цел на конкурса не е намирането на артисти, които тепърва тръгват по своя път в изкуството, а по-скоро се търсят утвърдени имена, автори с „бекграунд”, на които да бъде предложена нова публика и по-широк пазар за тяхното изкуство. Базисните критерии, които дават предимство на кандидатстващите, са: завършен артист с ясно дефиниран стил и модерно мислене; оригинална концепция; творчески опит; придобити награди и отличия; образование в сферата на изкуствата.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Иван Василев

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Червени кожени сандали от ALEXANDER MCQUEEN

Червени кожени сандали от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от ZIMMERMANN

Блуза от ZIMMERMANN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от OSCAR DE LA RENTA

Рокля от OSCAR DE LA RENTA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от MUGLER

Дънки от MUGLER Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Карго панталоните в един по-елегантен прочит.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ