MOST 2013: Конкурс за българско съвременно изкуство

x

 

 

 


 

Вчера, 10 декември, по време на специална пресконференция, д-р Петър Стоянович, министър на културата и Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, обявиха началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST 2013. 

„Много сме горди и щастливи да имаме подкрепата на най-авторитетната институция  – Министерство на културата, която работи за развитие и съхранение на българската култура като цяло. В тяхно лице намираме естествен партньор в осъществяването на една изцяло българска кампания”, сподели Деница Атанасова-Гергова по време на събитието. 

„През последните няколко години Галерията за модерно изкуство най-активно промотира и подпомага съвременни български творци и това е един от главните мотиви да поемем патронажа на конкурса“, допълни министър Стоянович. „Английско-българската закачка, заложена в името на конкурса, маркира важния мост, който ще ни отведе към бъдещето.“

 


 

 

 

 


 

Тази година, журито, което ще направи финалната селекция, е в състав: Ерик Мурло, колекционер и наследник на най-голямото издателство на оригинално графично изкуство – ателие „Мурло“; изкуствоведът и куратор Геза фон Хабсбург, който бе част от журито и в първото издание.  Деница Гергова, като представител на Галерията, ще има финалния глас за определяне на финалистите, с които Галерията ще работи през следващите две години.

Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички медии на съвременното изкуство, чиято възраст е между 20 и 45 години. Изискването е те  да бъдат български граждани, пребиваващи на територията на страната или  в чужбина. Желателно е  да имат завършено образование по изкуства или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни изкуства, както и да владеят английски език. Важно условие е кандидатстващите да нямат договорености с други частни галерии към настоящия момент. 

След първоначалната селекция, журито ще определи 20 автори, от които петима ще стигнат до финал.

По-детайлна информация за регламента, сроковете и етапите, е публикувана на официалния сайт на конкурса: www.most.modernartgallery.bg 

Документите се подават онлайн на адрес: most@modernartgallery-bg.com, а срокът за подаването им е между 10 декември 2013 и 10 февруари 2014 г.

Какви са наградите за финалистите?

Произведенията на четиримата финалисти, избрани от журито, ще бъдат показани в съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство. Те ще бъдат активно промотирани от Галерията в рамките на събитието и ще получат кураторска оценка от международно жури. Освен това финалистите ще получат 4 самостоятелни изложби в Галерията за модерно изкуство – от април 2014 до февруари 2015.

Какво получава победителят?

Ексклузивно представяне и промотиране от Галерията в рамките на една година. Позициониране на пазара на изкуство, срещи с български и международни колекционери и ценители на изкуството. Участие на международни арт събития, в които  Галерията участва. Каталог на артиста.

Деница Гергова подчерта, че основна цел на конкурса не е намирането на артисти, които тепърва тръгват по своя път в изкуството, а по-скоро се търсят утвърдени имена, автори с „бекграунд”, на които да бъде предложена нова публика и по-широк пазар за тяхното изкуство. Базисните критерии, които дават предимство на кандидатстващите, са: завършен артист с ясно дефиниран стил и модерно мислене; оригинална концепция; творчески опит; придобити награди и отличия; образование в сферата на изкуствата.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Иван Василев

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени