Криси Верославова – щастлива, когато прави нещо за другите

x

С Криси Верославова се познаваме от 4 години. Поводът беше мастърклас, който тя организираше в София, на Института за театър и кино на Лий Страсбърг в Лос Анджелис (Криси е учила там). Щеше да доведе Дейвид Лий Страсбърг в България, което си е събитие! Но… пандемията спря всичко.

Всъщност не спря, а промени, преплете, пресече, зададе нови посоки, както се оказва. Междувременно зрителите виждат все по-често Криси в успешни български телевизионни сериали, тя е Марта от „Вина“! Разбирам и че това момиче се занимава с още куп други неща, до едно вдъхновяващи, стойностни и успешни!

Днес се срещам с Криси и продължаваме нашия разговор. Всичко предстои. И все е хубаво. Пожелаваме си го! Осъществи ли се онзи мастърклас? Ще има ли продължение?

Как бързо минава времето… Но да, не само се осъществи, ами сега предстои и второто издание на уъркшопа, което ще се проведе в София между 15 и 28 юли, а актьорите ще могат да работят лично със самия Дейвид Лий Страсбърг, син на легендарния Лий Страсбърг и директор на института в Лос Анджелис, който ще води присъствени класове за първи път на територията на Балканския полуостров. Кастингът е отворен от едва два дни, а вече имаме изпратени монолози от актьори дори и от чужбина!

Ценното на този проект е, че дава възможност на актьорите да развият и усъвършенстват таланта си, а един от тях може да спечели едногодишна стипендия за обучение в Института за театър и кино в Лос Анджелис. С Ники Мутафчиев, с когото организираме проекта, сме благодарни на Столична Община, че отново подкрепи идеята, както и на нашите партньори: Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (HAТФИЗ) и Хотел Рила София.

Възможността наистина е страхотна, а всеки, който има интерес, може да разбере повече на artefactcreations.eu.Сега живееш тук. След сериала „Татковци“ те гледаме в сериала „Вина“ – финалът на втори сезон е в неделя, на 24 март. Как се чувстваш? Липсва ли ти Ел Ей?

Гледам да не мисля какво ми липсва, а какво имам. Благодарна съм много за всички възможности, които получих тук. Щастлива съм и че аз успявам да създавам възможности за останалите. Ел Ей, разбира се, винаги ще остане една много специална част от живота ми, която ми даде много и по някакъв начин ми промени пътя, но рядко се сещам за там. Основно си мисля какво друго да направя тук.Ще поговорим за ролята ти във „Вина“ след малко. Разкажи ми първо за другите актуални неща около теб. Едно от тях е „Предизвикателството“, което дава възможност за творчески дебют на млади хора под формата на 24-часово кинопредизвикателство – заснемане на късометражен филм, след като участниците са преминали майсторски класове с ментори (режисьори, оператори, актьори, сценаристи). В 14 български града, звучи мащабно!

„Предизвикателството“ е проект изцяло създаден за младежи, които се интересуват от кино, непрофесионалисти, които искат да разберат повече за този свят и да се изявят творчески. Отново с Ники, започнахме проекта миналата година и толкова се заразихме от енергията на тези млади хора, че решихме да обиколим България.

Преди 2 седмици мина изданието в София, в което като ментори се включиха Милко Лазаров, Малин Кръстев, Мартичка Божилова, Симеон Венциславов и Рали Ралчев. Участниците бяха над 120, а късометражните филми, които направиха, 17. Сега предстои Ямбол, след него Перник, Плевен, Бургас, Пловдив, Търново, Хасково, Сливен, Стара Загора, Варна, Габрово, Русе, Благоевград. Така, като ги изреждам, и ми става лошо!

Във всеки град менторите избират отбор победител, който печели голямата награда от 1000 лв. и ще се състезава за националната награда. Естествено, нищо от това нямаше да е възможно без финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и Национален Филмов Център.Няма как да не споменем и „Среда“ – идеята за платформа за информираност и критично мислене, със събития и дебати по обществено значими теми, ме впечатли също много силно! Как се роди тази идея (ти си съосновател на фондация „Среда“) и защо като общество имаме нужда от „Среда“?

„Среда“ се формира с много желание и хъс. Обедини ни това, че всички се сблъскваме с липсата на диалог и критично мислене по множество обществено важни теми в България.

Стартирахме с темата „Готова ли е България да влезе в Еврозоната?“ с дебатьори Атанас Пеканов и Лъчезар Богданов. Преминахме през теми като изкуствения интелект, Woke културата и образованието. Последната ни тема беше „Парите ли са проблемът на културата в България?“, провокирана от скорошните протести в сектора. Прави ми впечатление, че всички тези хора, които идват на събитията ни (обикновено над 200 човека), са много будни и мислещи и осъзнават колко е ценно да има място, където да се говори по темите, които засягат всички нас. Тоест надежда има. :))Какво те мотивира да се занимаваш с подобни проекти и инициативи и как успяваш с всичко?

Не мога да си представя да не се занимавам с подобни неща, това ми осмисля всичко. С времето стигнах до извода, че съм най-щастлива, когато правя нещо за другите. В това намирам смисъл. Затова може би и не ми тежи и нямам усещането, че правя много неща. Даже по-скоро все си мисля, че не правя достатъчно.

Да се върнем към сериала „Вина“. Различна ли е героинята ти Марта от теб? А имаш ли общи неща с нея (освен че и двете сте живели в Щатите)? На какво те научи Марта?

Много често, като си говоря с хора, които ме виждат за първи път, и ми казват „Ама ти нямаш нищо общо с Марта!“. Ама разбира се, че нямам общо с Марта. Това е друг човек, с друга история, друга ценностна система и така нататък. Моята задача е да я разбера, да не я съдя и да се опитам да я създам максимално истинска. От всяка роля си вземам по нещо, но то си остава за мен. :)Разкрий ни подробности от снимачния процес. Нещо, което винаги ще помниш от работата си по сериала, с режисьора Виктор Божинов и с актьори като Владимир Зомбори, Елена Телбис, Михаил Билалов, Геро…?

То няма нещо, което ще забравя. От това, че снимахме на толкова красиво място, аз преди това никога не бях ходила в Мелник, през това, че имах възможността да работя с невероятни професионалисти, до това, че останаха приятелства.

Гардеробът на Марта, особено във втория сезон, е толкова прекрасен! Имаш ли ти самата участие в избора на дрехи за героинята си или това е изцяло работа на стилист?

Във втори сезон Марта е изцяло облечена от Love by Iris – един страхотен български бранд, създаден от прекрасната Ирина Недкова.Какъв стил предпочиташ в ежедневието си? Съобразяваш ли се с модните тенденции?

Доста различен от този на Марта, със сигурност. Гледам да ми е удобно, да мога да се движа в дрехите. Много рядко може да ме видите с къса пола или тясна рокля, въпреки че и такива вдъхновения имам. Не следвам стилове, обличам се спрямо настроението ми, за мен дрехите са начин на изразяване. Затова и не мога да си представя да съм ограничена от някаква тенденция.

Какво те прави щастлива и силна днес, тук и сега? Какво те зарежда?

Кой е казал, че съм щастлива или силна?! Шегувам се, понякога съм. Щастлива съм обикновено заради хората, които обичам, или от много малки неща. Онзи ден гледах как един възрастен човек троши хляб, за да нахрани едни котенца, и ми стана щастливо. Силна съм също заради хората, които обичам, защото няма как иначе.

Къде се чувстваш у дома?

Не къде, а с кого.Актуална ли е още мечтата ти да играеш с Робърт Де Ниро, Ема Стоун, Джони Деп? А какви са новите ти мечти и цели?

Не помня да съм имала такава мечта!

Мечтите за мен са като приказки, които правят света малко по-магичен. Мечтая да се върна назад във времето и да си говоря с Рудолф Нуреев. Mечтая да разбирам какво казват животните, да имам кон, който да яздя на брега на морето.

Но виж, целите са друго нещо. Там не ми е романтично толкова, а по-скоро практично и действено. Целите ми са свързани с работата ми, с мен самата като човек и какво искам да променям в себе си, със семейството ми.

Ще има ли трети сезон на „Вина“? Ще те гледаме ли тази година в други телевизионни и кинопроекти?

Хм, ами ако зависи от мен, ще има!

А иначе в момента цялото ми внимание неизбежно е върху проектите, с които съм се захванала, защото много искам да се получат добре. Преди няколко дни на София Филм Фест се състоя премиерата на късометражния филм на Тома Вашаров „Премиерата“, в който участвам. Това също беше много приятно изживяване, отново с много талантлив екип: Стефан Денолюбов, Пламена Гетова, Стефан Мавродиев, Ангелина Славова и други. Пожелавам си още такива изживявания и все с такива хубави хора!


Текст: Деси Найденова

Снимки: личен архив

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Освен бански, не ни хрумва какво друго да облечем днес.

Ако сте пропуснали
Най-четени