Любов, чест и черно мляко – съвременни приказки от Елиф Шафак

x

Една от най-успешните съвременни турски авторки – Елиф Шафак, всъщност е родена във Франция. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е само на 1 годинка и в интервю Елиф споделя, че фактът, че не е израстнала в типично патриархално семейство, оказва силно влияние върху творчеството ѝ.


 

 


Домът на Елиф Шафак се простира между Истанбул и Лондон, а тя създава творби както на турски, така и на английски език. Нейните произведения са повлияни от социалната тематика, а когато през 2006 година „Копелето на Истанбул” излиза от печат, тя е обвинявана в обида на нацията и дори е заплашвана със затвор от 3 години. В книгата се говори за геноцида над арменците, но поради недостиг на доказателства и двете обвинения над авторката са снети.


 

 


Шафак е определяна като „най-продавания женски турски автор, смел победител на космополита, изискан феминист и амбициозен разказвач, чието вълшебно-реалистично творчество се влияе от големи и важни идеи”. Тя живо се интересува от суфизъм и това се усеща във всичките ѝ романи. В „Любов” темата е разгледана най-силно чрез любовта на американска домакиня, която е еврейка и модерен суфист, живеещ в Амстердам. Авторката споделя в интервю: „Колкото повече четеш за суфизма, толкова повече трябва да се вслушваш. С времето се привързах емоционално.”


 

 


Истинското име на писателката е Елиф Билгин, а артистичният ѝ псевдоним е комбинация между първото ѝ име и фамилията на майка ѝ – Шафак Атайман, която означава „зора”. Любовта на авторката към Истанбул е силно изразена във всичките ѝ творби. В интервю относно града тя споделя: „Истанбул е като голяма многоцветна матрьошка – отваряш я и намираш друга кукла вътре”. За друго издание пък казва, че: „Изтокът и Западът не са като вода и олио. Те могат да се смесват. А в град като Истанбул те се сместват интензивно, непрестанно и изключително.”


 

 


От ранна детска възраст в живота на Елиф Шафак ролята на майката има две лица – на модерната и образована майка и на религиозната традиционалистка – баба ѝ. Това се превръща в основна причина жената в обществото да бъде една от най-дълбоко разглежданите теми в творчеството ѝ. След раждането на дъщеря ѝ през 2006 г. Елиф страда от следродилна депресия. В мемоарите си „Черно мляко: за писането, майчинството и харема вътре в нас” тя разказва за този период от живота си.


 

 


Заглавието на книгата описва така: „Кръстих книгата „Черно мляко” поради две причини. Първо, става въпрос за следродилна депресия и за това, че майчиното мляко не винаги е бяло и чисто, въреки че обществото разсъждава така. Второ, благодарение на тази депресия, аз достигнах до вдъхновение, превърнах черното мляко в мастило”.

Текст: Ева Петрова

Снимки: Press

Вижте още:

 Силна, но крехка: Мишел Уилямс

 Клаудия Шифър на 44 – муза и модел над две десетилетия

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:MonicaTurlui/Pexels Щастието идва по-лесно, когато се чувствате добре такива, каквито сте, без да имате нужда от още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ