Любов, чест и черно мляко – съвременни приказки от Елиф Шафак

x

Една от най-успешните съвременни турски авторки – Елиф Шафак, всъщност е родена във Франция. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е само на 1 годинка и в интервю Елиф споделя, че фактът, че не е израстнала в типично патриархално семейство, оказва силно влияние върху творчеството ѝ.


 

 


Домът на Елиф Шафак се простира между Истанбул и Лондон, а тя създава творби както на турски, така и на английски език. Нейните произведения са повлияни от социалната тематика, а когато през 2006 година „Копелето на Истанбул” излиза от печат, тя е обвинявана в обида на нацията и дори е заплашвана със затвор от 3 години. В книгата се говори за геноцида над арменците, но поради недостиг на доказателства и двете обвинения над авторката са снети.


 

 


Шафак е определяна като „най-продавания женски турски автор, смел победител на космополита, изискан феминист и амбициозен разказвач, чието вълшебно-реалистично творчество се влияе от големи и важни идеи”. Тя живо се интересува от суфизъм и това се усеща във всичките ѝ романи. В „Любов” темата е разгледана най-силно чрез любовта на американска домакиня, която е еврейка и модерен суфист, живеещ в Амстердам. Авторката споделя в интервю: „Колкото повече четеш за суфизма, толкова повече трябва да се вслушваш. С времето се привързах емоционално.”


 

 


Истинското име на писателката е Елиф Билгин, а артистичният ѝ псевдоним е комбинация между първото ѝ име и фамилията на майка ѝ – Шафак Атайман, която означава „зора”. Любовта на авторката към Истанбул е силно изразена във всичките ѝ творби. В интервю относно града тя споделя: „Истанбул е като голяма многоцветна матрьошка – отваряш я и намираш друга кукла вътре”. За друго издание пък казва, че: „Изтокът и Западът не са като вода и олио. Те могат да се смесват. А в град като Истанбул те се сместват интензивно, непрестанно и изключително.”


 

 


От ранна детска възраст в живота на Елиф Шафак ролята на майката има две лица – на модерната и образована майка и на религиозната традиционалистка – баба ѝ. Това се превръща в основна причина жената в обществото да бъде една от най-дълбоко разглежданите теми в творчеството ѝ. След раждането на дъщеря ѝ през 2006 г. Елиф страда от следродилна депресия. В мемоарите си „Черно мляко: за писането, майчинството и харема вътре в нас” тя разказва за този период от живота си.


 

 


Заглавието на книгата описва така: „Кръстих книгата „Черно мляко” поради две причини. Първо, става въпрос за следродилна депресия и за това, че майчиното мляко не винаги е бяло и чисто, въреки че обществото разсъждава така. Второ, благодарение на тази депресия, аз достигнах до вдъхновение, превърнах черното мляко в мастило”.

Текст: Ева Петрова

Снимки: Press

Вижте още:

 Силна, но крехка: Мишел Уилямс

 Клаудия Шифър на 44 – муза и модел над две десетилетия

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Палто ЛЕОПАРД

Палто ЛЕОПАРД Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гащеризон от GIVENCHY

Гащеризон от GIVENCHY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гащеризон от BALMAIN

Гащеризон от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък определено не е само ден за смелост, ами и за нежност. Подарете си я!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ