Mihano Momosa, или кой превръща жените в ангели

x


По време на Седмицата на модата в Париж забелязахме саудитската принцеса Дийна Алджухани Абдулазиз и принцесата на Instagram Тамара Калинич, облечени в смайващи рокли. Пожелахме да научим повече за автора им Михайло Анушич и неговата модна къща Mihano Momosa. Ситуирана не къде да е другаде, а в Нови Сад. Ето какво ни разказа той:

Михайло, благодарим сърдечно за отделеното време в един от най-натоварените периоди за теб! Разкажи ни малко повече за твоята модна къща Mihano Momosa и как се впусна в дизайна на булчински рокли и облекла?

Модата винаги ме е вълнувала, тя е част от собствената ми същност. Вярвам, че начина, по който се обличаме, ни дефинира и издава кои сме. Докато растях в мен се оформи решението, че това е и с което искам да се занимавам като кариера. Моята леля беше шивачка и успях да науча много от нея. Докато бях в колеж и учех бизнес насочена специалност, направих няколко стажа и работех като стилист. Отне ми време да събера кураж и да представя първата си самостоятелна колекция. Преди това правех дрехи за приятелите си. И когато разбрах, че съм натрупал знания и опит, когато получих достатъчно обратна връзка, реших, че е назрял моментът да превърна модата в своя професия. Така започна всичко. Булчинските рокли бяха част от всяка моя колекция – запазени винаги за големия финал на подиума. Но чак сега, тази година, създадох първата си колекция изцяло от булчински рокли. Не знам защо го отлагах толкова дълго, но вярвам, че чакането си е струвало.


Михайло Анушич


Твоите модели са далеч от представата за традиционната булчинска рокля и носят много уникалност у себе си. Кое те вдъхновява, когато твориш?

Нямам конкретен извор на вдъхновение, всичко може да ми въздейства и да ме вдъхнови. Може да бъде човек, усещане, понякога музата просто ме връхлита и дизайните се появяват естествено като импулс. В природата ми е да творя. Любовта също страхотно ме вдъхновява. Тя намира отражение във всяка рокля, която създавам.

Как би описал булката, която избира да облече Mihano Momosa в своя специален ден?

Тя е изключително модерна жена, но не само по смисъла на модните тенденции. Тя разбира своето обкръжение и предизвикателствата на света, в който живеем. И притежава достатъчно сила и почтеност да посрещне тези предизвикателства, но и да остане вярна на себе си и да съхрани женствеността си.

Кое отличава твоите дизайни най-силно?

В тях има известна константа – оценявам женствеността и желанието на жената да запази романтичното и частица от детето в себе си. Не ѝ го отнемам. Макар да изглежда, че модерните времена изискват дамите понякога да пренебрегват истинската си природа.

Как подбираш фините материи, с които работиш?

Най-важният критерий за мен е те да носят максимален комфорт. Не мисля, че само красивият дизайн е достатъчен. Усещането, което жената получава, докато носи своята рокля, също е изключително важно. След това се подреждат цветовете и съставът на материите. Имам слабост към леките тъкани, които притежават всички качества, необходими за изграждането на определен силует. Така че има и някои чисто технически стандарти, на които обръщам внимание. Основните цветове, на които се спирам, са пастелни и бяло, разбира се.Актуалните модни тенденции намират ли отражение в колекциите ти?

Не. Старая се да създавам “вечни” рокли, които и след 20, и след 30 години ще носят своята красота. Така една рокля се превръща в инвестиция, вместо в каприз.

И все пак посочи ни един тренд, който този сезон ще бъде на върха в булчинската мода?

Модата никога не е била по-разнообразна. Така че няма конкретна тенденция, която да отразява конкретен цвят или кройка. Истинската тенденция е следването на личната персоналност и посланието, което сами влагаме като ценности, индивидуалност и способност да ги изразяваме дори в облеклото си.

Когато се срещате с бъдещите булки, кой е съветът, с който винаги ги посрещате? 

Да изберат роклята, в която се чувстват най-самоуверени. Това винаги личи. И винаги питам какви емоции има носи дадена рокля, както и дали могат спокойно и удобно да се движат с нея. Булките трябва да се радват и наслаждават на собствения си голям ден. Роклята им трябва да спомага за това, трябва да я усещат като втора кожа.

Какво мислиш за влиянието на съвременните инфлуенсъри в модата? Забелязахме супер популярната звезда от социалните мрежи Тамара да носи твои дизайни по време една от седмиците на модата.

Обичат да работя с инфлуенсъри, те донесоха толкова свобода в модата. Много от тях са истински експерти и професионалисти. Но пазарът е адски пренаситен и затова внимателно подбирам с кого да работя, за да се препокриваме не само като аудитория, но и като естетика и ценности.

Какво обичаш най-много в работата си?

Това, че ми дава възможност да изразя кой съм наистина.

За интервюто: Александра Тошева

Снимки: Mihano Momosa

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ