(Не)възможната муза

x

lauren


Минава доста време преди моделът Лорън Васър да започне сама да се шегува с протезата си и да заличи гнева и объркването в погледа си, които сякаш вместо нея говорят – “Защо ми се случва всичко това”. Живее в Града на ангелите, Los Angeles, и преди 4 години се разминава на косъм самата тя да се превърне в ангел. Косъмът всъщност са 10 минути, които я делят от смъртта, преди да я докарат в безпомощно състояние в спешното на най-близката до дома й болница. С масивен инфаркт и органи, които отказват да работят.

Връщаме лентата с 48 часа. Лорън все още е успешен модел, бивша състезателка по баскетбол и дъщеря на прекрасни и също толкова красиви като нея родители, занимавали се с моделство в миналото. Спортува, води здравословен начин на живот и се забавлява, като всяко друго 24-годишно момиче. Един ден отива и си купува кутия от тампоните, които ползва от години, защото е в цикъл. По-късно усеща, не се чувства добре, но се отбива на парти у приятели. Неразположението й се засилва и решава да се прибере да поспи.


lauren-wasser-lost-her-leg-but-still-modelling


Не помни колко време е спала, не знае дали е ден или нощ. Буди се от лая на собственото си куче, блъскането по вратата и крещенето на полицай, който се намирал пред дома й, повикан от притеснената й майка. Тогава Лорън се разбира с полицая да се обади на майка си.

Успява да я успокои, че е настинала и затова е заспала толкова дълбоко и не е отговаряла на никакви обаждания. Отново заспива. На следващия ден тревогата на майката се засилва и тя изпраща приятел и полицай, за да видят какво се случва с детето й. Ангелите на града явно също усещат, че е време да се намесят.


lauren-06938-editcopy


Полицаят и приятелят откриват Лорън в безсъзнание, просната по очи на пода в спалнята й. Откарват я в болница с адски висока температура, където лекарите констатират инфаркта и отказващите й органи. Но не могат да установят какво се случва и откъде идва проблемът, докато не се намесва специалист по инфекции. Той задава простичкия въпрос дали пациентката е с тампон и ето че загадката е разрешена. Лорън е една на 100 000. 1 на 100 000 се сблъсква със синдрома на токсичния шок, който може да доведе до смърт. И често причината за него е употребата на тампон и последвалите реакции в организма.


laurenwasser9


Докторите съветват майката на момичето да се моли, но и да се подготви за най-лошото, което може да се случи. Поставят Лорън в медикаментозна кома и битката за живота й продължава. След дни се буди, но кошмарът отказва да си отиде. Започва да усеща страшно парене в ръцете и краката. Оказва се, че инфекцията се превръща в гангрена. Болката е ужасяваща, но лекарите не са готови да се предадат. Опитват да овладеят състоянието й, но ситуацията започва да излиза от контрол и това е моментът, в който Лорън случайно дочува телефонен разговор и присъдата си: “Спешно трябва да ампутираме десния крак до коляното”. Левият й крак също е в опасност. Трябва да се действа бързо. Запазват левия крак, но с предупреждение от лекарите, че болката ще продължи задълго и може да го изгуби в по-късна възраст.

Когато най-после излиза от болницата и се прибира у дома, Лорън е смазана. Непрекъснато мисли за самоубийство, но мисълта за малкото й братче я спира.

Постепенно започва да си възвръща самочувствието и живота в ръце. Усеща, че има мисия и е време за нова борба. Този път за справедливост. Майка й вече е започнала дело срещу производителя на тампоните, които Лорън е използвала. Каузата им е производителите да спрат да използват синтетични материали и да информират коректно клиентите си за огромните рискове, които продуктът им крие.


laurenwasser3


С днешна дата красавицата отново се изявява като модел и смайва модния свят със силата и необикновената си история. Лорън се превръща във вдъхновение и пример за много момичета по света, като им показва колко скъпоценен е животът и как не трябва да се отказват пред никое препятствие, което се появява по пътя им и ги дели от мечтите им.


meet-the-model-who-lost-her-leg-to-toxic-shock-syndrome-611-body-image-1434039951


lauren-wasser


Текст: Александра Тошева

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Подготвихте ли гардероба си за новия сезон? Съвсем скоро слънцето ще ни позволи да носим всичко още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ