Между тъгата и смеха – 5 мига от живота на Кърт Вонегът

x


Кърт Вонегът поставя инициалите си в световната история на литературата с колекцията си от бестселъри, с неподражаемия си творчески стил и цветист език. Жонглира майсторски с думите, осмива социалните и политическите недоразумения на своето време и сътворява антиутопии, които и до днес омагьосват читателите. Надникваме из страниците на живота му и се спираме на 5 любопитни факта от биографията му:

– Продавал е коли. Нещо повече, Вонегът е един от първите вносители на Saab за Америка. Но бизнесът не потръгва според очакванията му и след по-малко от година приключва с тази си авантюра.

– Вонегът залитнал сериозно по рисуването и дори го предпочитал пред писането. Мотивът му бил простичък. Целият процес на рисуването му носел удоволствие, докато удовлетворението от писането настъпвало само когато една книга била вече завършена. Всичко започнало с илюстрациите на няколко от творбите му, но в един момент се отдал изключително на изкуството. За щастие, не задълго.

– Има астероид, които носи името на писателя. Сред феновете на фантастичните му истории попадат не един или двама учени. В клуба на почитателите му е и любител астронавт, открил стотици астероиди. Един по-специален се изпречва на вниманието му за първи път на 11 ноември 1999 – датата, на която Кърт Вонегът чества своя 77-ми рожден ден. Като подарък получава честта астероидът да бъде кръстен “25399 Вонегът”. Струва ни се, че е оценил подобаващо ексцентричния жест.

– Прочутото списание Sports Illustrated го наема като автор, а той напуска преди да е завършил и първия си материал. По това време медията тепърва набира скорост, а издателите залагат на интересни експерименти – наемат спортни фенове, които нямат опит в журналистиката, както и ангажират писатели без особен интерес към спорта. Първата статия на Вонегът за списанието трябвало да разкаже куриозен случай за състезателен кон, прескочил загражденията и избягал. Кърт се мъчил часове над празния бял лист, накрая драснал: “Конят прескочил скапаната ограда”. И напуснал.

– Синът му, Марк Вонегът, въстава срещу биографията на Чарлз Шийлдс, посветена на прочутия писател. Шийлдс разкрива много реални трагични събития от живота на Вонегът – военнопленничеството му по време на Втората световна война, самоубийството на майка му, смъртта на сестра му, която умира от рак на гърдата ден след като загубва съпруга си при инцидент с влак. Но в книгата Кърт е описан като заядлив и изплашен самотник, срещу което Марк се противи и обвинява автора на биографията, че книгата му не се основава на достатъчно реални факти.Текст: Fashion Inside

Илюстрации: Kaitlin Choi, Pinterest.

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ