Питър Линдберг – революционерът фотограф и откровенията на работата му

x

LIN

 


Да бъдеш моден фотограф е нещо, за което човек трябва да има особена чувствителност, освен всичко останало. Трябва да познава човешките форми, да познава „пластичността“ на материите, знаците на цветовете, симбиотичната връзка между дреха и тяло…  Всички тези неща и още много качества притежава Питър Линдберг – един от най-добрите фотографи в нашето време. Роден е през далечната 1944 година в Дуисбург, Германия. Като малък прекарвал част от свободното си време, работейки за магазините Karstadt and Horten, където имал за задача да организира и подрежда витрините.


 

Ermanno-Scervino-SS16-Adv-Camp-1

 


Голяма част от младежките си години прекарва в Холандия, където живеят част от близките му. Но това, което още по онова време най-много го впечатлява и оказва огромно влияние на работата му са индустриалните гледки на родния му град и огромните плажове. Питър Линдберг учи в берлинската Академия за приложни изкуства. Често след първите си успехи като фотограф, Линдберг се връща към спомените си, разказвайки, че едно от най-големите му вдъхновения е Винсент ван Гог. „Обичах да търся вдъхновенията на самия ван Гог – моят идол, вместо да правя типичните задължителни снимки на пейзажи, които се учат в училище“, казва той.


 

Monet-Mazur-by-Peter-Lindbergh-600x401

 


Житейският му път го отвежда към Испания и Мароко, където той прекарва около две години. След това се завръща в Германия и продължава обучението си. През 1971 година той се мести в Дюселдорф, където открива фотографията като страст. Линдберг първоначално е асистент на фотографа Hans Lux. Свое студио отваря през 1973 година. Скоро започва да работи с Хелмут Нютън, Гай Бордин, Ханс Фройер и други.


 

peter-lindbergh-amber-valletta-mode-10-zmo-large

 


Работата на Питър Линдберг като фотограф може да познаете по начина, по който улавя емоцията, както на тялото, така и на лицето. Признат е като един от най-влиятелните фотографи в днешно време, а самият той твърди, че е отговорност на фотографите да „освободят жената от желанието за съвършенството“, представяйки я по-най-естествения начин. И Линдберг, със своите различни гледни точки, остава познат като един от революционерите в света на фотографията. Неговите перспективи, интерпретации на уловените моменти и иновативност в работа му носят световната слава, която заслужава. От Наоми Кембъл и Линда Еванджелиста до новите лица на деня – всички известни жени, рано или късно позират пред Линдберг. Великият и неповторим Линдберг!


 

Pirelli-vogue-14aug13-Patrick-Demarchelier-2_1440x960

 


 

tumblr_o06x5sROFV1v2i1ylo1_1280 (1)

 


Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Вижте още:

АНИ ЛЕЙБОВИЦ – ФОТОГРАФКАТА, КОЯТО РАЗКАЗВА ИСТОРИИ

ЕДИН ВЕК МОДНА ФОТОГРАФИЯ, ЕДИН ВЕК CONDÈ NAST

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Всяка неделя, която ни приближава към лятото, е достоен повод за празник!

Ако сте пропуснали
Най-четени