Рене Грюо – великият илюстратор

x

 


 

Професионалистите, които се грижат за развитието и процъфтяването на модната индустрия носят различни имена като модели, гримьори, дизайнери, фотографи. А решим ли да се върнем назад във времето, дори не толкова много назад, бихме открили още едно интересно поприще – това на модния илюстратор. И макар, в България тази творческа дейност да не е позната, в модните среди името Рене Грюо означва гений-художник, влюбен в модата и ценител на женската красота и запечатването ѝ в илюстрации.

 


 


Между модните илюстратори, малцина са онези, които биха могли да се сравняват с Грюо и плодотворната му кариера, продължила от 20-те години на миналия век до 2004 година, когато той умира. През всичкото това време, той не спира да рисува модата, жените и съчетанието между двете, като ту извежда модата на преден план, ту женското присъствие. Рене е роден в Италия през далечната 1909 година, но носи смесена кръв на италианец и французойка. Баща му е аристократ с големи надежди да превърне сина си в дипломат. Грюо от своя страна решава да следва елегантните стъпки на майка си – тези на модния диктатор. Той често пътешества с нея и твърди, че тя го е научила да пътува, преди да го научи да ходи. Тя е човекът, който представя Рене на главните редактори на модни списания и го насърчава да следва мечтата си да рисува. На 15-годишна възраст, благодарение на майка си, нейните приятели и на собствения си талант, Грюо вече е стартирал обещаваща кариера на моден илюстратор. Пикът в кариерата си той достига в периода след Втората световна война. Тогава започва да работи за едни от най-брилянтните модни дизайнери на всички времена – Диор, Живанши и Ланвен.

Отличителен елемент в рисуването при Рене Грюо е употребата на „линия” или „черта”. Това е похват в рисуването, който се характеризира с изобразяване на форма – лице или тяло с една непрекъсната линия. Само едно докосване на четката придава живот на формите. Художникът е избирал моделите си много внимателно като е държал те да имат излъчване за стил и силно изразена персоналност.

 


 


Още по-интересно в творчеството на Грюо са цветовете, които използва – черно, бяло и червено. Последният е цвят, който човешкото око възприема интензивно и за това е идеален за рекламна цел. С него той акцентира върху устните на жените като им придава мистичен и изкусителен вид.

 


 


Илюстрациите му са били изключително важни за висшата мода, но работата му е запомнена с още любопитни подробности. Рене е рисувал реклами за „Мулен Руж“ и е създал известния плакат за филма на Фелини от 1959 година „Сладък живот”. През 2011 година Джон Галиано представя колекция висша мода за Dior, която изцяло е вдъхновена от творчеството на Грюо. Днес произведенията му се показват на изложби по целия свят и въпреки, че епохата на рисуването с четка и боя за рекламния бизнес отмира, модният свят няма да забрави елегантността на илюстрациите му. Жените и модата ще останат неразривно свързани в спомена ни за Рене, а трите пословични цвята в модата винаги ще напомнят за него, на тези, които поне веднъж са видели негова рисунка или са чули името му.

текст: Стефи Стоева

снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес сме слънчевото петно в градската среда.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ