Робърт Кийосаки – финансовото торнадо на XXI век

x

Дали Робър Кийосаки е напипал „златната жилка” на вечната човешка амбиция – неспирният стремеж към парите, или е чисто и просто „мошеник”, намерил „мекото на хляба”, съумял да печели предимно с добър нюх, ще оставя това изречение недовършено…

Голям прагматик, мъдър самосъздал се предприемач, бизнесмен, инвеститор, автор на книги, мотивационен говорител, водещ на семинари и курсове за самоусъвършенстване, „мързелив хитрец”,  невероятен оптимист… или пък реалист. Преди да сподели опита си как се става богат мулти-милионерът Кийосаки се оттласква от дъното, след като няколко пъти сам попада там. Той обаче не се поддава на провала и вместо това започва да учи хората как да не бъдат бедни и да избягват погрешни финансови решения.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


Робърт Кийосаки е роден в Хавай през 1947 година. Баща му е преподавател и администратор в образователния сектор в Хавай. Той много държи синът му да получи добро образование. Парадоксът в живота на Кийосаки идва от това, че образованият му баща така и не започва да изкарва достатъчно пари, за да живее семейството нормално, да не говорим за охолно. Докато бащата на най-добрия му приятел бива изгонен от университета и забогатява – ситуация, така актуална и днес. Това е и основната сюжетна линия в бестселъра, който се оказа номер едно в света за лични финансови въпроси „Богат татко, беден татко”, като чийто автор е по-известен.

След като завършва училище, младият Робърт се записва в Търговската военна академия и се мести в Ню Йорк, като през 1969 се дипломира с офицерски чин. Следва работа на търговски кораби по целия свят. Именно тези пътувания и бедното детство оказват влияние върху възгледите му за живота по-нататък и идеологията, която следва и до днес –  причината, поради която повечето хора продължават да се борят с финансовите си несполуки, е, че въпреки годините на формално образование и обучение, те не знаят нищичко за парите. Начинът на мислене и финансовата култура са разковничето на успешния бизнес план. Успехът и парите не са даденост, а следствие от определени знания, които не се преподават в установените обучителни системи. Той е категоричен, че всеки от нас има силата да направи онези промени в живота си, които са му нужни, за да поеме реалния контрол върху финансовото си бъдеще и да живее богатия живот, който заслужава.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


С перспективи за пари и инвестиции, които често противоречат на конвенционалната мъдрост, Робърт си е спечелил международна репутация за абсолютна откровеност, смелост и дори непочтителност към традиционните методи на обучение. Той е открит защитник на финансовото образование. Трите основни фундамента според американеца с японски корени са: ролеви модел, на който да подражаваме; цел, която да преследваме; и достатъчно силна мотивация, за да я постигнем. Неговата концепция за света на финансите е, че старият съвет „учи, намери си добра работа, спестявай пари, вземи заем и го изплащай 20 години, инвестирай в дългосрочен план” е лош, остарял и погрешен. Тази теза, която Робърт  защитава вече 20 години, поставя под въпрос статуквото. Твърдението му, че „да изтеглите заем, за да си купите къща или пък да го сторите с последните си пари не е никакъв актив”, предизвика повсеместна вълна от спорове, но се оказа точна за настоящата икономическа финансова криза. Но как стига до това твърдение?


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


През 1972 година Кийосаки се включва във войната с Виетнам, като пилот на хеликоптер и след две години дори е отличен с медал. След това се прибира в Щатите и стартира работни взаимоотношения с Xerox, които не продължават дълго и през 1977 основава своя фирма за непромокаеми портфейли от найлон и велкро за сърфисти, която финишира с крах, поради лошо качество на продукцията. В началото на 80-те, Робърт прави повторен опит за собствен бизнес, като плаща лиценз, за да щампира тениски на рок и хеви-метъл групи. Той се оказва сполучлив за около пет години, след което отново „хлопва кепенците”.

Но, както вече разбрахте, Кийосаки не е човек, който би оставил нещата на случайността. През последните пет години, паралелно с щампирането на тениски, той инвестира на фондовата борса и в недвижими имоти. Именно, заради дългове, създадени в този период, Робърт отново остава без пукната пара и дори губи дома си. Покрив над главата му е колата на улицата. Отново в този смесен откъм емоции период той среща любовта в лицето на Ким – също автор на няколко книги, с която в последствие имат две деца.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


Явно той е от типа мъже, за които важи максимата, че до един успял мъж, винаги стои една интелигентна жена, защото скоро след това Кийосаки решава да инвестира натрупания опит и познанията си в семинари за бизнес развитие към Amway – огромна компания за мултилевъл маркетинг. Точно тук успява да пласира по-късно и книгата си „Богат татко, беден татко”. Така, на 47 години, вече е придобил финансова независимост и стабилност, което му дава увереността да се оттегли от този бизнес и отново  да започне да инвестира на фондовата борса и в недвижимо имущество.

В този подемен период среща и съавторката на бестселъра си Шарън Лехтър, която го подкрепя в моментите, когато всички издателства отказват да издадат книгата им и те го правят със собствени средства. Съдбата им се развива така, че той, Ким и Шарън създават образователна компания. Успехът и благосъстоянието му дават зелена светлина и той инвестира солидно количество авоари в злато и сребро. През 2002 година купува сребърна мина в Южна Африка, като също така придобива акции и в златна мина в Китай.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Everyone is playing the game of #money. So, the question becomes: What kind of player do you want to be? Read the blog in my bio!

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


През 2006 г. Кийосаки обединява усилията си с Доналд Тръмп и съвместно издават книгата „Защо искаме да бъдем богати  – двама мъже, едно послание”, която заема първата позиция в класацията на The New York Times Best Seller. Библиографията му не се изчерпва само с тези две книги. Зад гърба си Робърт е натрупал цяла планина от литература, произлязла от неговия личен опит и убеждения.

През 2010 година Кийосаки вече притежава огромно състояние, в това число комплекси с апартаменти, хотели, инвеститор е в нефтени компании и такива, търсещи нефтени находища, както и в една в сферата на слънчевата енергия.

Днес, на 72, непоколебим в собствените си убеждения, на върха на славата, този магнат може спокойно да се обърне назад към скромното си начало, за да продължава да променя начина, по който десетки милиони хора мислят и комуникират разумно с парите, за да печелят (от) тях, а не да живеят със закостенелите убеждения, че те са привилегия само на късметлиите – само защото идеологията му се състои в убеждението, че късметът е последното нещо, което върши работа при забогатяването.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Robert Kiyosaki (@therealkiyosaki) на


„Когато кажеш: “Не мога да си го позволя”, мозъкът ти спира да работи. Но зададеш ли си въпроса: “Как мога да имам това?”, мозъкът ти започва да мисли.” 

„Каквото и да правите – или не правите – винаги ще има хора, които да ви проклинат и осъждат. Така че действайте според собствените си убеждения, според това, на което ви учи вашето сърце.“

„Във всеки от нас има добър човек, зъл човек, алчен, беден, страхливец, измамник, герой, лъжец, скъперник, любовник, неудачник… и какво ли още не. Израстването е процес, при който избираме в кой от всички тези персонажи искаме да се превърнем. На кой персонаж ще се уподобим и ще съживим.“

„Този, който търси компанията на по-умните от него, е умен. Този, който може да види техните недостатъци, е мъдър. А този, който може и да намери подходящ начин да им ги посочи, е умен, мъдър и силен.“

„Парите „изпитват” само две „чувства”: „гняв”, когато се разпиляват безсмислено и „радост”, когато се „размножават”.“

„Човек създава своето бъдеще чрез действията си днес, а не чрез това, което възнамерява да направи утре.“ 

„Ако трябва да избера едно единствено желание сред всички свои желания, бих избрал желанието да се себераздавам. Всичко останало ще дойде само. Рано или късно ще дойде.“

Текст: Марина Делева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Готови сме за летни партита!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ