Маргарет Тачър – такава, каквато (не) я познавахме

x

Тя безспорно е една от най-влиятелните жени в историята. Първата жена премиер във Великобритания, а и в цяла Европа. Обожавана и мразена. Величествена и харизматична. Възхвалявана и отричана. Тя е Маргарет Тачър. Желязната лейди!

Всички я познават като добър политик, но освен с непоколебимия си характер, силна воля и отлични лидерски качества, Маргарет Тачър остава в историята и с безупречния си външен вид. Тя успя да превърне облеклото си не просто в добре съшити няколко метра плат, ами в личен стил, вдъхновяващ жените по цял свят. Изключително женствените й тоалети бяха едновременно строги, но и елегантни. Скъпи, но и някак ненатрапливи. Дрехи, които успешно изпълняваха ролята да бъдат рамка или може би по-точно фон. Фон, който да не разсейва събеседниците й, но и да може да привлича вниманието, когато се наложи.

Уроците по стил и красота на госпожа Тачър днес са по-актуални от всякога. А и по-нужни! Именно заради това ви представяме Желязната лейди – такава, каквато всички виждахме, но малцина истински познаваха:


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Чантата на властта 

По време на своята политическа кариера Маргарет Тачър успява да наложи дамската чанта като символ на властта. Това съвсем не е случайно, защото именно чантата е любимият дамски аксесоар на Баронеса Тачър. Не обаче коя и да е чанта, ами една конкретна и много специална – черна, лачена чанта на Asprey с правоъгълна форма. Тачър не се разделя с така ценнитя си аксесоар в продължение на няколко години, и той се превръща в неизменна част от образа й. Тя я нарича „единственото сигурно място на Даунинг стрийт 10“, а министрите от кабинета й пък изпитват равно страхопочитание както към Желязната лейди, така и към нейната чанта. Колегите й пък се шегуват, че веднъж при едно от заседанията, Маргарет Тачър закъсняла, заради неотложен служебен разговор. Чантата й обаче била там, което на свой ред било знак, че заседанието може да започне.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Перли на почит

Освен емблематичната чанта, друг верен спътник на Лейди Тачър през по-голямата част от живота й, са перлите. Приближени до нея разказват, че тя никога не се е отказвала от перлените си накити, без значение от повода, събеседниците си, мястото или времето на срещата. Те се превръщат в нейна запазена марка и неоспоримо – в чудесно допълнение към стила й.

Не просто аксесоари 

Като стана дума за „запазена марка”, също толкова важни аксесоари за Желязната лейди са бяха и нейните брошки. Някои психолози дори твърдят, че по избора й на брошка е можело да се отгатне моментното настроение на британския премиер. Дали е вярно? Не можем да бъдем сигурни. Факт е обаче, че страстта на Маргарет Тачър към брошките остави следа в историята на политическия дрескод.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Гардероб – мечта

Колкото до самия гардероб на Желязната лейди, интересно е, че и докато е била само дъщеря на бакалин, и после, когато се превръща в една от най-влиятелните жени в света, тя не променя нищо от външния си вид. Стилът й остава все така женствен, ненатраплив, осезаемо консервативен и… неподражаем.

Маргарет Тачър поддържа безупречния си имидж с помощта на класически костюми. Дизайнът е семпъл, стилът е консервативен, цветовете – разнообразни. Най-често пола и сако. Може и рокля. Задължително до под коляното. Палтата винаги със същата дължина и пак цветни. Копринените й ризи често имат обемна панделка около врата. Панталони не обича, дори направо мрази, както самата тя твърди. Това е всичко – лесно и просто, но пък съвършено до последния детайл.

Малки тайни

Дали Желязната лейди е имала своите малки модни тайни? Категорично да! Малцина хора знаят, че макар да ги е избягвала в деловата си визия, Тачър всъщност е имала слабост към роклите на ситни цветчета. За тази й страст свидетелстват много неофициални нейни снимки от личните архиви. Да, и ние си помислихме същото – в момента на мода са любимите рокли на Маргарет!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Семпла рутина

Освен за безупречния си стил, госпожа Тачър е държала много и на външния си вид, за който е полагала семпли грижи. Семпли, тъй като ритуалите й за красота не са включвали никакви излишни стъпки. За кожата на лицето си например използва единствено лосион за премахване на грим, а след него – овлажняващ крем на известна френска марка.

Като стана дума за грим, Желязната лейди е обичала червилата и винаги е залагала на такива в сравнително ярки цветове. За сметка на тях, ноктите й пък никога не са били лакирани, при това не само в ярки, ами и в каквито и да е други нюанси.

Навсякъде една и съща

Едно от най-разпознаваемите и непороменени неща във визията на Маргарет Тачър остава нейната емблематична прическа. Дори нещо повече – късата й прическа с леки къдрци, създаващи обеч  е включена в петте най-знакови фризури от последните петдесет години. Всъщност госпожа Тачър винаги е била загрижена за две неща, независимо къде се намира по света – едното било костюмът й да е изгладен, второто: косата й да изглежда безупречно. Докато си била в Лондон и за двете неща се грижели специално назначени хора, когато пътувала пък винаги се свързвала предварително със служители на британските посолства в съответната държава, с молба да открият най-добрия местен фризьор. Неговата задача, очаквано била с термо ролки (които също си носела заедно със себе си) да постигне необходимия обем в прическата на Желязната лейди. Чест е било да си неин фризьор, сигурни сме!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Галин Петков (@galin_petkow) на


Казват, че човек се облича така, че ако се наложи,  дрехите му да говорят вместо него. Не знаем до колко е приложимо това, но можем да бъдем сигурни в едно – когато си човек, като Маргарет Тачър и имаш какво да кажеш за няколко живота напред, то е  достатъчно стилът ти да бъде просто вдъхновение.

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени