Жената, която беше по-голяма от живота, или Tiffany & Co. без Елза Перети

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LIV MISUND (@livmisund)


„Изкусен майстор…“

„През последните близо 50 години създаде едни от най-иновативните дизайни на бижута и предмети в света…“

„Отговорна за революцията в света на бижутерийния дизайн…“

„Не само дизайнер, а начин на живот…“

„Жена, която беше по-голяма от живота и която докосна всички в Tiffany & Co.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Calypso Cottage (@calypsocottage)


Това са извадки от официалното изявление на Tiffany & Co. от миналата седмица по повод смъртта на най-успешната жена дизайнер на бижута в света. Италианката, която започва да работи с емблематичния бранд през 1974 г., си отива в съня си на 18 март на 80-годишна възраст. За петте десетилетия, в които твори, легендата Елза Перети черпи вдъхновението си най-вече от природата, а моделите й са винаги чувствени и необикновени, живи и непредсказуеми, едновременно вечни и модерни.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


„Обичам природата, но се опитвам да я променя малко, не да я копирам.“

Елза Перети е родена през 1940 г. във Флоренция в богато семейство на индустриалци. Завършва интериорен дизайн в Рим. Работи като модел в Барселона, за да бъде самостоятелна, а през 1968 г. заминава за Ню Йорк по покана на модна агенция Wilhelmina. Там бързо става част от артистичните среди около Анди Уорхол, превръща се в един от любимите модели на нашумелия тогава дизайнер Халстън, с когото се сприятелява, редовен гост е и на партитата в Studio 54. Снимката й от 1975 г. с костюма на Playboy, за която тя позира не пред кого да е, а пред Хелмут Нютън, е сред най-разпознаваемите фотографии на 70-те.„Мразех да бъда модел. Бях толкова уплашена. Но щом започнах да се занимавам с бижута, се справях по-добре и като модел.“

Елза Перети започва да проектира дизайни на бижута през 1969 г. Неподражаемият й стил е толкова впечатляващ, че действа като магнит. Няколко нейни творения са показани за първи път на ревю на Джорджо ди Сант‘Анджело. Сред тях е и първият дизайн, който тя създава и който е вдъхновен от случайна находка на битпазар. Бижуто представлява миниатюрна вазичка от сребро, носена на кожена каишка. Една от манекенките дефилира с колието, а в него е поставено стръкче роза.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


Резултатът е нищо по-малко от фурор: всички искат да притежават това колие, по думите на самата Елза. През 1971 г. тя започва да прави дизайни на бижута и парфюмни бутилки за Халстън, получава специалната награда Coty на американските модни критици, същата година се появява и във Vogue, а през 1972 г. има вече свой магазин в Bloomingdale’s.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


„Докосването е важно. Получавам много от моето вдъхновение чрез докосването на неща.“

Много звезди ще изберат Елза Перети за роли, червени килими и корици, но може би първа сред тях е Лайза Минели. Халстън я запознава с Елза на проби за предстоящо пътуване, като й казва: „Не можеш да си позволиш злато, а мъжете трябва да ти подаряват диаманти, значи ще носиш сребро.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


А Лайза Минели по-късно си спомня: Боже! Представих си Албакърки. Но тогава Елза извади всички тези неща – Bone гривната, нея помня най-добре. Всичко беше толкова чувствено, толкова секси. Просто ми хареса. Беше различно от всичко, което някога съм виждала, а аз съм виждала много. От тогава наистина нося само бижута на Перети.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


С Tiffany & Co. Елза Перети сключва договор през 1974 г., който й гарантира собствеността върху името й като търговска марка, съответно и върху дизайните й. С хора от компанията я запознава Халстън, който я съветва да преговаря в тази посока, и в годините колаборацията й носи милиони и милиони долари. Перети създава повече от 30 колекции за Tiffany, най-известни от които са Bottle, Bone Cuff, Open Heart, Bean design, Diamonds by the Yard, Mesh, Scorpion, Zodiac.

 „Портофино през 60-те беше вълшебство. Жени, облечени в ярка коприна, всяка от тях – с гардения в ръка. Тогава в съзнанието ми се появи бутилката.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


Пътува често до Европа, Япония и Китай, за да се запознае отблизо с местните занаятчии, тайните и техниките им. Среброто е предпочитаният от нея материал, понякога към него добавя жад, лак или ратан. Освен бижута създава и прибори и предмети за дома. Благодарение на революционните дизайни на Елза Перети Tiffany & Co. бележи ръст в продажбите, а през 2012 г. удължава партньорството си с нея за още 20 години (до 2032 г., когато тя би навършила 92), като при подписването на споразумението Перети получава незабавно плащане в размер на 47.3 млн. долара. Към момента нейните модели носят 10% от общите приходи на компанията.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAROQ (@maroqjewelry)


„Аз правя дизайни за работещото момиче“, казва Елза Перети и това е абсолютната истина, защото тя променя още една традиция в този иначе мъжки свят: жените започват да купуват бижута за себе си, вместо да ги очакват като подарък от мъжете. Стойността на моделите й варира между няколкостотин долара и стотици хиляди долари.

Испания е другата голяма любов на Елза Перети. Още през 1968 г. тя купува къща в Сант Марти Вел и през следващите десет години я реновира. Флората и фауната на Каталуния са източник на вдъхновение за много от дизайните й.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany & Co. (@tiffanyandco)


„Бих искала да се омъжа, но това трябва да е мъж, който е част от моята работа, или аз – част от неговата.“

Още през 80-те това каталунско селце се превръща в основен дом за Елза, тя се оттегля там, след като известността й дотежава. Сант Марти Вел може да бъде наречено и нейно спасение, защото я приютява далеч от живота, окъпан в уиски, водка и кокаин. В Сант Марти Вел тя живее скромно и донякъде изолирано, но до последно не спира да твори. Не се омъжва никога и няма деца. Грижи се активно за възстановяването на архитектурата в селото, включително на храма, датиращ от XI-XII век. Перети работи много за съхраняването на историческото, художественото, културното, архитектурното и занаятчийското наследство на Каталуния. Затова е и единственият чужденец, удостоен с Националната награда за култура от Националния съвет за култура и изкуства в Каталуния.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vicente Wolf (@vicentewolfdesigns)


„Харесва ми да предизвиквам себе си, за да постигна определено качество, да премахна излишните детайли. Винаги се стремя към чистота в най-висша степен.“

Друга важна част от живота на Елза Перети заема фондацията, която тя основава през 2000 г. в памет на баща си. Фокус в началото е околната среда и опазването на дивата природа, впоследствие дейността се разширява и обхваща различни хуманитарни програми и инициативи. Сред тях са такива за защита на човешките и гражданските права, правата на децата и правата на жените, правото на образование, опазването на културата на различни малцинствени групи. Фондацията подкрепя медицински и научноизследователски проекти, посветени на физическото и психичното здраве, както, разбира се, и множество кампании в сферата на културата и изкуствата. Фондация „Нандо и Елза Перети“ е финансирала над 1000 проекта в повече от 80 държави, като общата инвестиция надхвърля 57 млн. евро.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


„Да превеждаш идеи, това е магия.“

Дизайните на Елза Перети са в постоянните колекции на Британския музей в Лондон, в Метрополитън в Ню Йорк, в Музея на изящните изкуства в Бостън, в Музея на изящните изкуства в Хюстън. Като признание за забележителната й кариера Tiffany & Co. учредява спонсорска професорска степен по дизайн на бижута на името на Елза Перети във Fashion Institute of Technology (FIT), това е прецедент в историята на FIT. През 2001 г. Перети получава почетна степен Доктор по изящни изкуства от FIT.„Разбира се, работя бавно. Трябва да изкристализирам формата, да открия същността. Непрекъснатото учене е това, което е най-важно в работата ти, след това ти ставаш най-важен в своя живот“, казва тя в едно от интервютата си за Vogue.

„Какво мога да кажа за моите бижута? Те говорят сами за себе си. Смятам, че стилът трябва да е прост.“

„Цялата ми работа произлиза от моя живот.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elsa Peretti (@elsaperettiofficial)


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантността се крие в простотата…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ