Важен Пункт

x

 


Мария Младенова, Ивайло Митев и Петър Каменов или по-известни като арт работилница “Пункт” са едно от най-интересните явления в българския дизайн днес. Специални, нестандартни, извън матрицата. Трима приятели, които обичат да творят с ръцете си и го правят така, както им харесва. Свободни в мисълта и в битието си. Правят това, което искат – създават изкуство от… боклука. Получава им се, не само заради солидния бекграунд  в областта на изкуството, театъра, киното и рекламата, а и защото имат таланта, добрия вкус, любопитството и експериментаторския дух. Петър е завършил Художествената академия, а  Иво и Мария “Сценография” в НБУ. Рециклират стари вещи и ги претворяват в нови, функционални предмети.  Материалът откриват на битака и около кофите за боклук. В малкото си ателие в стара къща в центъра на София създават от тези скъпоценни вехтории артистични столове, играчки, шкафове, маси, лампи. Вдъхват живот на старото с любов, уважение, но и с бунтарски дух, с който противостоят на ширпотребата.

 


 


Идеята да събират стари неща, от които да правят нови, е на Мария. Хрумва ѝ, докато се разхожда по улиците след поредното пролетно почистване на София, при което на тротоарите се озовават прекрасни стари неща, които, с малко въображение и работа могат да се превърнат в интересни мебели. Така преди три години тримата започват, както сами казват, „да режат тръби артистично“. Името им идва от “Пункт за вторични суровини”. „Хората все повече се вълнуват от неща, които изглеждат различно“, казва Мария. И е права.

 


 


Започват да трупат материал от кофите за смет, но и от приятели, и познати, и колелото се завърта. Работата по всяка вещ е дълга, изцяло на ръка. Всичко се почиства, разглобява и отново се сглобява. Понякога една мебел се прави от няколко различни. А се случва и идеята да се променя в движение. Концепцията обаче е една – нещата да носят духа на нещо старо, но да изглеждат  модерно.

 


 


Търсят ги за единични мебели, но и за все по-мащабни неща. От тях вече има декорирано заведение, офис, а предстои и магазин…

текст: Антоанета Баева

снимки: студио „Пункт“

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ