Вера Йорданова: когато моделството и кулинарията се сливат в едно цяло

x

Снимка: Ben Shaul


Тя е модел, актриса и не на последно място: кулинар, който постепенно започва да превръща хобито си в професия. Родена е в Хелзинки, в семейството на български музиканти. И макар че е отраснала в родината на Дядо Коледа, говори страхотно родния ни език. Снимала се е в кампании на големи имена в модата, сред които Yves Saint Laurent и Speedo, например. Изявите ѝ в киното я отвеждат до филм на Тарантино, а в момента се е посветила на кулинарни приключения. Какво още ни разказа за себе си, вижте в следващите редове.

Живеете между три коренно различни града: Ню Йорк, Хелзинки, София: кои са ключовите думи за всеки от тях? А къде се чувствате най-силно у дома си?

И трите града ме инспирират по различен начин. Хелзинки за мен ще е винаги много фреш град, не само заради климата и чистия въздух, но и защото там започна кариерата ми. Ню Йорк е определено екшън, това, което става в момента. А София за мен ще е свързана винаги с едно щастливо завръщане. За сега най-много се чувствам вкъщи в Ню Йорк, но къщата на майка ми и баща ми в Пазарджишко е дом по съвсем друг начин.


Снимка: Giuliano Bekor


Професионалният Ви живот също е разделен между три сфери: моделство, актьорство и кулинария. Какво Ви носи всяка от тях?

Моделството определено ми донесе много. Аз израснах с него, видях света и най-важно научих за себе си. Това за мен беше една супер подготовка за живота след това. Актьортсвото и сега писането на книга с рецепти и истории, свързани с пътуванията ми, са  креативна работа, която обичам и просто ме кара да се чувствам щастлива. Обичам да разказвам истории и може би това е връзката. А кулинарията си е просто моя страст от малка.



Разкажете ни за моделската си кариера, как започна и кои са незабравимите моменти, които Ви донесе?

Кариерата ми на модел започна в Хелзинки. Приятелка ме покани на партито за 10-годишнината на най-престижната агенция във Финландия, а аз в същото време празнувах 17-ия си рожден ден. Там, на партито, ме видя шефката на агенцията Лайла Снелман и така започнах.

Имам много незабравими моменти… от ревютата в Париж, до снимане на кампании в Ел Ей и след това Ню Йорк. Но има и такива, които са незабравими по съвсем друг начин. Спомням си например как открих ревюто на Патриша Фийлдс в Маями и всичко беше супер, но на края на подиума дългата ми дантелена рокля се заплете в токчето ми и се получи нещо доста комично, след което публиката, разбира се, изръкопляска. Спомням си как в Париж на ревю на Jean Charles de Castelbajac панталоните от последния ми аутфит изчезнаха и хореографа ме бутна на сцената без тях… за щастие, носех нещо като туника и никой не забеляза, но аз се чувствах доста неловко. И също така си спомням как имах снимки в Коста Рика, но изпуснах самолета и трябваше да хвана друг местен малък самолет, който поради технически причини кацна буквално в средата на джунглата. Нямаше как да се обадя и чаках 5 часа някой да ме намери, страхувайки се, че някоя пума ще ме изяде. За някои от тези неща разказвам в книгата си.


Снимка: Giuliano Bekor


Имате ли любим стил? Каква е Вера Йорданова в ежедневието и каква – по време на специалните събития?

Стилът ми се променя от комфортно-елегантен до хипи/рок шик, а по време на специални събития обичам да съм classic with an edge (класическа визия с нетрадиционен завършек – бел.ред./прибл. превод).

Как се случи преходът от модната индустрия към филмовата такава?

Това е била една моя мечта от малка и просто беше време да се опитам да направя нещо за нея. Преместих се в Ел Ей от Барселона, започнах актьорски курсове, а след това започнах да се явявам на кастинги.


Снимка: Nicolas De Bruin


Снимали сте се във филм на Куентин Тарантино („Хостел II” – бел.ред.) – какво е чувството да работите с творец от световна величина?

Невероятно, разбира се. Аз винаги много съм го уважавала.

В момента сте се посветили на кулинарната дейност. Как се насочихте към занимание, толкова различно от света на модата и киното?

Винаги съм обичала кулинарията и в семейството ми винаги се е готвила много хубава храна. Освен това имах щастието да живея в градове като Париж, Барселона, Милано, Хелзинки, Ел Ей, Маями и Ню Йорк. А сега често пътувам до Южна Америка, защото пък семейството на приятеля ми е от там. Това, разбира се, много обогати моето въображение в кухнята, а в същото време и уменията ми.

Книгата, която пиша, е инспирация от моите пътешествия и спомени, така че това не е една типична книга с рецепти, а нещо като кулинарен дневник на един пътешественик, в който, освен 100 рецепти, има малки разкази, моя фотография и илюстрации. Не е посветена на българската кухня, макар че имам много вдъхновени от България рецепти.

Кулинарията, на пръв поглед, може да е много различно от киното, но за мен е просто друг начин на разказване на една история. И ако тя е вкусна и мирише апетитно, още по-добре!

Книгата ще се издаде първо във Финландия този септември,но се надявам скоро след това да излезе и в България. Вече съм говорила с едно много хубаво издателство и се надявам нещата да се получат.


Снимка: Federico Ruiz


Коя е любимата Ви рецепта, която бихте споделили с читателите на Fashion Inside?

Хмм.. тъй като лятото е близо, ще ви дам една рецепта за сладолед по български с извара и кисело мляко. Ще се изненадате колко вкусно става!

Затоплете 250мл течна сметана със 125 мл захар и малко ванилия. Дръжте на котлона, само докато захарта се разтопи. Смесете 220 г извара (да е добро качество, но най-вкусно става с домашна), 200 мл кисело мляко (да е хубаво и гъсто) и леко започнете да прибавяте сладката сметана, докато бъркате постоянно. Ако случайно имате машина за сладолед, можете да направите сладоледа там, ако нямате сложете сладоледа в пластмасова кутия, затворете и просто го поставете в камерата на хладилника. Разбърквате всеки 30-45 минути, докато получите сладолед. За да обогатите вкуса, преди сладоледът съвсем да замръзне, ако искате, прибавете ядки, мед, шоколад или карамелизирани кори от портокал и лимон. А ако сладоледът е само за големи, може да прибавите и малко ром, това не само му придава невероятен вкус, но и го прави по-мек. Да ви е сладко!


Снимка: Hans Neumann


Интервю: Станислава Добрева

Снимки: Личен архив Вера Йорданова

Вижте още:

Мариан Кюрпанов: за екстремните спортове, здравословното хранене и професията на модела

YVAILO: модният бранд, който вярва във вълшебни приказки

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени