Видал Сасун и геометрията на всичко

x

Човекът, който подари на жените свободата да носят лесни за поддържане прически. Легендата, която изгради глобална империя в служба на изчистените форми, в които косите изглеждат себе си. Стилистът, който показа, че геометрията е красива и стои добре върху всяка женска глава. Това е Видал Сасун.Британският гений започва с малък салон на Бонд стрийт в Лондон. И както повечето икони на 60-те се обявява против всичко традиционно. Черпи вдъхновение от съвременната архитектура. И резултатът е удивителен! Стилни, изчистени форми, които не просто провокират сетивата, а създават нов вид възприятие. Във времето, в което жените се завръщат на работа и няма как да прекарват часове под сешоара, Видал Сасун им подарява увереността, че винаги могат да изглеждат добре.Като всеки новатор той не приключва с това, а го използва за отправна точка на своите експерименти в света на стайлинга. Отхвърля ортодоксалния стил на Бресон и започва да опитва налагането на ъглови и геометрични форми, вдъхновени от архитектурата отвъд Ламанша. Изведнъж неговите прически се превръщат в икони на времето наравно с миниполите на Мери Куант (която също е негов клиент).Голямата известност идва с филма „Бебето на Розмари“ на Роман Полански през 1968 година. Когато във филма героинята на Миа Фароу е попитана за късата си прическа, тя отговаря: „Това е Видал Сасун!“ Така света застава в краката на легендарния стилист и започва глобалната му експанзия. В това му помага бащата на Тамара Мелън, който отговаря за разрастването на веригата. Откъде знаем ли? Самата тя разказва за това в книгата си „Бизнес на високи токчета“. Там освен интересната история за това какво е или не е компанията Джими Чу, тя споделя и много практични бизнес съвети, част от които е получила от баща си.

Средващият пробив на великия стилист е спечелването на Пеги Моффитт. Модната муза на дизайнера Руди Хайнрих приема асиметричната претточкова прическа на Сасун за своя запазена марка. И днес, когато е малко над 70-те, тя продължава да носи единствено и само нея. „Сасун е за грижата за косата, това, което е Пикасо за изкуството!“, казва тя.
Да, последните десетилетия на 20-ти век са величествени за таланта и успеха на Сасун. И не мислете, че това се е променило днес повече от 60 години след първите му стъпки в коафьорството. Точно обратно! Всеки миг, в който някоя жена по света избере асиметричното каре, любимия ни боб или гръцкия стил, то тя отдава почит на Сасун. А така смелите му и революционни виждания за женските коси продължват да са живи. И са доказали непреходността си. Да, умеят да се трансформират, да израстват и да се променят, но в основата си остават онези точни, изчистени линии, които дават свобода, лекота и са наистина красиви на минутата – без сложни допълнения и часове пред огледалото.
Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Sassoon.com/Pinterest

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кецове от Gucci

Кецове от Gucci Може да купите от тук 

Препоръки от седмицата

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON

Oversized тренчкот от PUSHBUTTON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY

  Къса рокля от тюл от RIME ARODAKY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси панталони от деним

Къси панталони от деним Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Цветни детайли при мрачно време!

Ако сте пропуснали
Най-четени